zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsGEEN STORM MAAR HEEL VEEL REGEN
spot_img

GEEN STORM MAAR HEEL VEEL REGEN

De afgelopen nacht is de tropische storm Hermine tot aan de Canarische voordeur genaderd. Dit resulteerde in heel veel hemelwater en verwoestingen door stormwinden. De tropische storm werd gisteren gedegradeerd tot een tropische depressie, wat betekent dat de wind aan kracht moest inboeten, maar niet de neerslag.
Het weerkundig instituut AEMET heeft op verschillende plaatsen neerslaghoeveelheden opgetekend van meer dan honderd liter per vierkante meter.

De pluviometer van het weerstation in San Andrés y Sauces (Balsa De Adeyahamen) mat 165 l/m² en deze in het Parador del Parque Nacional del Teide kreeg 117 l/m² te verwerken. Een dergelijke tropische depressie komt niet veel voor op de Canarische Eilanden en kan helemaal niet vergeleken worden met de tropische storm Delta die in 2005 Tenerife deels vernietigde. 

De uitgeraasde storm, nu een zware depressie, gedraagt zich zoals werd verwacht en dat is goed nieuws, aangezien de kern van het gigantische lagedrukgebied afbuigt naar de oceaan en niet verder trekt richting Canarische archipel. Er wordt verwacht dat de neerslag afneemt en dat de buien tegen maandagmiddag zullen verdwijnen.

Weinig schade

Al bij al valt de schade nog mee. Het bergwater begint te stromen, de barrancos lopen vol en finaal vloeit het overtollige regenwater naar de oceaan die helemaal oranjebruin kleurt, daar waar de barranco-stroom uitmondt.
Bij dergelijk weer wordt het vliegverkeer niet gestoord, maar daarop is de luchthaven Tenerife Norte-La Laguna een uitzondering, niet door de neerslag, wel door de dichte mist. Maar dat komt daar wel vaker voor. Elf vluchten ondervonden problemen waarvan er zeven werden er omgeleid. Een aantal eilandvluchten werden preventief gecanceld.  

Geen ernstige incidenten

Er werden geen ernstige incidenten gemeld, dankzij de neerslag gestaag, maar langdurig naar beneden viel. Nergens sprake was van harde wind en van stormschade. In het hulpcentrum 1-1-2 liepen een tiental oproepen binnen voor aardverschuivingen, problemen met elektrische bedrading, overlopende riolen, waterafvoeren en vallend puin.

De neerslag blijft vallen, deels veel hemelwater, tot maandagmiddag. Daarna trekt de tropische depressie verder over de oceaan waar ze een gewone depressie wordt om daarna helemaal op te lossen en uit te sterven.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img