In diverse Britse kranten, zoals The Sun, The Mirror, en vooral in kranten die gecatalogeerd worden onder ‘boulevardpers’, net als The Sun, zijn alarmerende berichten verschenen over de cluster aardbevinkjes die zich zondag op Tenerife voordeed. De sensatiepers heeft andermaal geschitterd door dramatische scenario’s te verzinnen die beter zouden passen in een rampenfilm. Ik heb de meest waanzinnige onzin gelezen over ‘het ontploffen van de Teide’ tot ‘de vernietiging van het eiland’.
De ware toedracht staat beschreven in het vorige artikel op deze blog.
Het opgefokte en leugenachtige nieuws werd via sociale media snel verspreid en als waarheid aangenomen want … het stond in de ‘gazet’. Daarom heeft de eilandregering een eigen Engelstalig communiqué verspreid om enerzijds het Engelstalige roddelnieuws tegen te spreken en om anderzijds de mensen gerust te stellen. Paniekgedrag is hier niet aan de orde.
De eerste zin van het Engelstalig communiqué is duidelijk. “The Tenerife Tourism Corporation, a public entity under the Tenerife Island Government, wants to refute the incorrect information recently published by some British media in which it is stated that a volcanic eruption in Tenerife is imminent. Such information is untrue and not based on any official reports or data.”
Vertaald wordt dat: “Het Turismo de Tenerife, een openbare dienst die ressorteert onder de eilandregering, wil de onjuiste informatie die onlangs werd gepubliceerd door de Britse pers waarin wordt beweerd dat er een vulkaanuitbarsting nakende is, weerleggen. Dergelijke informatie is onjuist en niet gebaseerd op officiële rapporten of gegevens.”
Het rommelt alle dagen op en rond het eiland, daar verschiet niemand meer van. De Teide is een stratovulkaan en samen met de Pico Viejo zorgt deze voor het grootste vulkanische risico op de Canarische Eilanden. Daarom wordt de seismische activiteit van deze grote jongen reeds decennia lang in de gaten gehouden.
Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) is onlangs gestart met een uitgebreide studie en met een meetcampagne aan de voet van El Teide.
Het veldwerk wordt uitgevoerd door 22 onderzoekers en wordt MultiTeide genoemd; er moet immers meer dan een krater worden gecontroleerd. Samen met specialisten van het Instituto Geológico y Minero de España (IGME) en met bollebozen aan de universiteit van Île de La Réunion zullen geologen onderzoek doen naar seismische en geodetische kenmerken die verantwoordelijk zijn voor vervorming of verplaatsing van natuurelementen. Er zullen diverse metingen gedaan worden om variaties op diverse vlakken in beeld te brengen. Men gaat vooral op zoek naar geomagnetische en gravimetrische variaties die de zwaartekracht beïnvloeden. Er wordt gewerkt met een magmacamera en er wordt ook gezocht naar geochemische- en geo-elektrische toestanden.
De coördinator van deze onderzoeksgroep is Itahiza Dominguez van het IGN, die uitlegt dat het verband tussen de cluster die zich zondag voordeed en het onderzoek dat maandag van start ging op toeval berust. Dit onderzoek is reeds een jaar geleden gepland en het kadert in een ruimer onderzoeksschema over zeven edities in de komende twee en een half jaar om, onder meer, het hydrothermale systeem rond de Teide bloot te leggen.
Geologen, natuurkundigen, wiskundigen, scheikundigen, ingenieurs en computerspecialisten gaan ook onderzoek verrichten naar de magmakamer die zich vier kilometer onder de top van de Teide, en dus op zeeniveau, bevindt. Zo kan nagegaan worden op welke niveau de activiteit van de grote vulkaan staat.
Voor dit project wordt een multinetwerk uitgebouwd voor continue bewaking. Men gaat de berg monitoren met nieuwe seismische apparaten, met vier nieuwe magnetometers en twee weerstations. Daaraan zullen een aantal gravimeters gekoppeld en verbonden worden met acht permanente gps-stations. Deze apparatuur wordt toegevoegd aan de reeds bestaande inclinometers en temperatuursondes.
Op vandaag is nog niet geweten of de zwerm van bevinkjes het gevolg was van de aanvoer van vers magma of van oud, nog aanwezig magma in het reservoir van de vulkaan.
‘Wat niet weet, niet deert’ is in dit geval geen gunstige zinspreuk. In deze materie is ‘Meten, meer weten’ toepasselijk. Dit is ook het standpunt van de eilandregering.
UPDATE 02-11-2017
Vandaag staat er in Het Nieuwsblad een artikel die opnieuw zorgt voor paniekzaaierij. Het staat bol van onwaarheden en kan dus best gecatalogeerd worden bij de noemer roddelpers. Zij leveren zelf het bewijs door als bronvermelding The Sun aan te halen. Rioolpers of zoals iemand het zo realistisch heeft verwoord. “Riooljournalisten bevinden zich wel vaak in het ondergrondse slijk der aarde. Dus kunnen zij wel elke trilling waarnemen.”
Ik heb krachtig geprotesteerd bij de redactie van Het Nieuwsblad met de volgende woorden.
Als beheerder van een Facebookgroep met meer dan 17.000 leden heb ik reeds krachtig geprotesteerd tegen het artikel http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171102_03165233
Als schrijver, columnist en vooral als Tenerifespecialist lees ik de grootste roddel in uw krant.
Dit is de tekst die ik heb gepost op het forum van onze Facebookgroep
Opnieuw worden er grove leugens verspreid in een Belgisch dagblad betreffende een nakende eruptie van de Teide.
Ik wil jullie vragen om deze roddel niet als waarheid aan te nemen.
De bron die in het artikel wordt vermeld is ‘The Sun’ en we weten reeds langer dat deze boulevardpers enkel op sensatie is belust en een loopje neemt met de waarheid.
Dat een BE-dagblad dat klakkeloos overneemt is een journalistieke flater en doet de geloofwaardigheid in een dagblad flink afnemen. Foei #nieuwsblad
Eerder dit jaar werd er door de eilandregering reeds flink geprotesteerd tegen sommige buitenlandse media die een loopje nemen met de waarheid.
Het wordt je duidelijk in dit artikel. (link ‘Geen onheil verwacht’ geplaatst)
(Ik protesteer dit artikel bij #hetnieuwsblad)
Zelf heb ik op Tenerife 3 jaar gewoond en gewerkt. Graag wil ik terug. Dus al het nieuws dat ik kan lezen over dit prachtig eiland is welkom.