zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsGEEN NIEUWSARTIKEL VANDAAG
spot_img

GEEN NIEUWSARTIKEL VANDAAG

Mijn inbreng als redacteur op Tenerife is om elke dag een actueel en relevant nieuwsfeit te publiceren. Soms wordt er een variant gepubliceerd, dat niet rechtstreeks onder de noemer nieuws kan worden gecatalogeerd. En zodoende lever ik elke dag een bijdrage aan alle Nederlandstaligen die geïnteresseerd zijn in dit subtropische eiland in de oceaan

De gepubliceerde artikels zijn divers, maar volgen steeds de rode draad en insteek: Tenerife. Nieuwsfeiten, columns, cultuur, uitstappen, gastronomie, geschiedenis, gezondheid, beleving, simpele weetjes of weerberichten, ze worden allemaal tot de orde geroepen en geboetseerd tot een leuk leesbaar geheel. 

Geen algemeen nieuws

Waarom schrijf ik dit? Omdat er vandaag geen enkel relevant artikel te bespeuren valt dat de interesse kan wekken door elkeen die Tenerife-gek en/of -besmet is. De berichtgeving van vandaag gaat over politieke vergaderingen en dito beslissingen, over de fiscale druk waarmee de regering moet omgaan, over de TF-254 in Candelaria die moet geasfalteerd worden, over een mogelijke oplossingen die het verkeer opnieuw op gang moet krijgen en nog over vele andere dingen waaraan wij minder belang hechten. Ook niet over de nakende verkiezingen waarin elke kandidaat voor de zoveelste keer zijn of haar beloften opsomt die amper na te komen zijn.

Geen fakenews

In een vorig leven heb ik geleerd om terughoudend om te gaan met sensationele onderwerpen zoals ongevallen, moorden en branden. Deze lijn trek ik door omdat ik vind dat sensationele onderwerpen meer tot hun recht komen in de ‘boekskes en de blaadjes’ die een gericht lezerspubliek aantrekken. En daaraan wil ik niet deelnemen.
Fakenews verspreiden ligt ook niet in de lijn der verwachtingen, alhoewel nieuwsfeiten beter twee of drie keer worden gecontroleerd vooraleer je het paard voor de kar spant. Check and double check is hier erg toepasselijk.

Niet interessant, niet relevant

Wie geïnteresseerd is, kan de redactionele ethiek lezen waaraan ik mij vasthou. Er zijn gedragscodes en talloze regels die het fatsoen van een redacteur bepalen. Een opgeblonken blazoen vind ik fijn, en dat wil ik zo houden. Dat terzijde, ik dwaal af. 

Ik blader ze een voor een door, El Día, Diario de Avisos, La Opinión, Canarias 7, Canaria Ahora, Islas Canarias, Tribuna de Canarias en nog veel andere; er is niets te vinden. Ook niet op de portaalsites van het Gobierno de Canarias, het Cabildo de Tenerife en het o zo belangrijke departement Volksgezondheid. Niets.

Het artikel wel of niet lezen is een keuze die je zelf maakt. Het lijkt een beetje op de manier waarop je een dagblad gaat lezen; je bekijkt eerst de headliners, de foto’s en de titels, pas als deze combinatie je heeft verleid, maak je een keuze. Enkel de artikels die jij interessant vindt lees je echt. Zo is gebleken dat een modale krant inhoudelijk gemiddeld voor slechts 43% gelezen wordt.

Iets of niets

In tegenstelling tot een volledige krant krijg ik hier maar één artikel per dag gepost. Het moet onmiddellijk raak zijn. Het artikel moet de kracht hebben om de potentiële lezer over een spreekwoordelijke lijn te trekken om gelezen te worden. Telkens een moeilijke opdracht, al zeg ik het zelf.

Maar vandaag sta ik voor een dilemma. Ofwel schrijf ik een artikel waarin niemand geïnteresseerd is ofwel leg ik uit waarom er vandaag geen interessant en relevant nieuwsfeit te rapen valt. Ik kies voor het laatste. Geniet ervan. 

En om het artikel duidelijk leesbaar te maken heb ik veel korte zinnen gebruikt en de juiste lettergrootte gekozen. Niet iedereen ziet het zitten om een leesbrilletje aan te schaffen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLUCHT NAAR TENERIFE

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIND OP TENERIFE

HUWEN OP TENERIFE

WIE WAS THOR HEYERDAHL?

spot_img