zondag, juli 21, 2024
HomeBlogNieuwsGEEN MORATORIUM OP TOERISTISCHE VERHUUR
SEB LEESON LEGAL GROUP

GEEN MORATORIUM OP TOERISTISCHE VERHUUR

Wel of geen moratorium op toeristische verhuur op de Canarische Eilanden hangt af van verschillende factoren, waaronder het overheidsbeleid, economische overwegingen en de lokale behoeften en belangen. Een moratorium instellen met betrekking tot toeristische verhuur zou de lokale woningmarkt, het handhaven van gemeenschapsnormen en het bevorderen van duurzaam toerisme ten goede kunnen komen. 

Maar het Ministerie van Toerisme van de regering van de Canarische Eilanden is niet van plan om de toeristische verhuur een halt toe te roepen door een moratorium in te stellen in de nieuwe wet inzake duurzaam beheer van vakantiewoningen. De regionale uitvoerende macht gaat vakantiewoningen niet verbieden omdat de vraag enkel maar zal toenemen en als deze goed worden gereguleerd is dit een goede zaak voor iedereen.

Overgangsperiode

Deze uitspraak komt van Miguel Ángel Rodríguez, algemeen directeur van Toeristische Planning, Training en Promotie van de regering van de Canarische Eilanden. Het departement is er steeds van uit gegaan dat de gemeenten die in toeristische centra liggen dit zelf zullen bepalen aan de hand van de indicatoren die het groeipercentage van vakantiewoningen vaststellen. 

Rodríguez heeft de eigenaren van gelegaliseerde vakantiehuizen op de eilanden verzekerd dat ze gerust kunnen zijn, aangezien er een overgangsperiode is voorzien om zich aan te passen aan de nieuwe regelgevende tekst, die nog moet worden goedgekeurd door het Canarische parlement. 

Redenen

Het openbare raadplegingsproces is open tot 26 november en is beschikbaar op het transparantieportaal van de website van de regering van de Canarische Eilanden, waarbij  burgers worden betrokken bij het ontwikkelingsproces van deze standaard. 

De redenen om de huidige regelgeving op vakantiewoningen aan te vullen is omdat er in druk bevolkte centra gentrificatie- en toerismeproblemen worden geconstateerd. Ook het tekort aan huisvesting voor bewoners in toeristische centra wordt zorgwekkend, want dat leidt tot een uittocht van de lokale bevolking en werknemers die in deze sector zijn tewerkgesteld. Dit heeft dan ook gevolgen voor de werkgelegenheid, de belastingheffing, het concurrentievermogen en de kwaliteit van de toeristische sector.

Nieuwe wet in de maak

De toekomstige wet inzake duurzame planning van het toeristische gebruik van woningen is een verbintenis van de minister van Toerisme en Werkgelegenheid, Jéssica de León, voor deze wetgevende macht, een instrument waarmee het evenwicht tussen de bewoner en de toerist kan worden gezocht, aldus de nota.

De toekomstige wet zal een transversaal karakter hebben en aspecten omvatten die variëren van stadsplanning en territoriale planning, het milieu en vooral wat de ‘definitie is van een duurzaam ontwikkelingsmodel voor de Canarische Eilanden in de onmiddellijke toekomst’, aldus het departement van het Ejecutivo Canario.

Momenteel zijn er 47.051 vakantiewoningen geregistreerd in het algemene toeristische register van het Canarische Ministerie van Toerisme en Werkgelegenheid waarop geen moratorium op de toeristische verhuur komt.

Vertaald raadplegingsproces in één zin

De verordening inzake vakantiewoningen op de Canarische Eilanden, goedgekeurd bij decreet 113/2015 van 22 mei, is een reactie op het nieuwe regelgevingskader dat voortvloeit uit wet 4/2013 van 4 juni inzake maatregelen voor de flexibiliteit en de bevordering van de huurwoningmarkt, die in het eerste artikel, lid 2, een letter e) toevoegt aan artikel 5 van wet 29/1994 van 24 november inzake stedelijke huurcontracten, die ‘de tijdelijke overdracht van het gebruik van het geheel van een gemeubileerde en uitgeruste woning onder voorwaarden van onmiddellijk gebruik, die wordt verkocht of gepromoot in het toeristische aanbod, uitsluit van het toepassingsgebied van voornoemde wet’, betreffende stedelijke huurovereenkomsten, die van het toepassingsgebied van voornoemde wet uitsluit ‘de tijdelijke overdracht van het gebruik van het geheel van een gemeubileerde en uitgeruste woning onder voorwaarden van onmiddellijk gebruik, die wordt verhandeld of gepromoot in kanalen voor toeristische aanbiedingen en wordt uitgevoerd met winstoogmerk, wanneer deze is onderworpen aan een specifieke regeling, afgeleid van de sectorale regelgeving’.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

ONBEKEND TENERIFE

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP