zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsGEEN HAVEN IN FONSALÍA
spot_img

GEEN HAVEN IN FONSALÍA

Op 16 november 2019 blokletterden we NIEUWE HAVEN IN FONSALÍA die de nieuwe verbindingen met de westelijk gelegen zustereilanden moest tot stand brengen. Op deze manier zou de haven van Los Cristianos ontlast worden van het onomkeerbaar mobiliteitsprobleem dat het verkeer veroorzaakt om van en naar de haven te rijden, dwars door een toeristisch gebied.

Het nieuwe havenproject zag er leuk uit, met een oppervlakte van 6,4 hectare waren er vijf ligplaatsen voorzien voor ferryvaarten naar de zustereilanden. In het recreatieve havengedeelte was er plaats voor 470 boten met een totale kadelengte van 739 meter. In het derde deel moest de lokale visserij haar goesting vinden met een aparte uitgang naar open zee.

Congestie in Los Cristianos

Maar het mag niet zijn. De haven werd ingepland op een locatie die sinds januari 2021 wordt beschouwd als een wereldwijd beschermd gebied en tot walvis-erfgoed werd uitgeroepen. De nieuwe haven vormt een risico voor het maritiem leven waardoor het risico van aanvaringen met niet alleen walvisachtigen, maar ook met schildpadden, zal toenemen. Bovendien zal verkeer zorgen voor luchtverontreiniging, met bovenmatig veel kunstlicht en veel lawaai in het gebied. Maar vooral, het project is duur.

Er komt geen nieuwe haven in Fonsalía, maar de regering van de Canarische Eilanden zoekt naar alternatieven. De congestie in de haven van Los Cristianos moet worden weggenomen en dat kan enkel door de ferryboten vanaf een andere haven te laten vertrekken. De mininster van Openbare Werken, Transport en Huisvesting, Pablo Rodríguez, bevestigde dat de regering van de Canarische Eilanden geen plannen heeft om de aanleg van de haven van Fonsalía, in Guía de Isora te bevorderen. Hij wees wel op de noodzaak om een oplossing te vinden voor de congestie in de haven van Los Cristianos.

Haven van Granadilla?

Fonsalía maakt geen deel uit van de door Puertos Canarios geplande projecten. Dit is het unanieme standpunt van de verantwoordelijke overheid, hoewel er wordt aangedrongen op de noodzaak om dringend een oplossing te vinden voor de ferryverbindingen tussen Tenerife en de zustereilanden.

Wij hebben steeds gepleit om de economische haven van Granadilla, verder uit te breiden voor ferryverkeer. Dit brengt enkel voordelen: er wonen geen mensen, er is voldoende parkeergelegenheid, er is een vlotte bereikbaarheid via de TF-1, op een boogscheut van het toeristische zuiden en nieuwe en aangepaste infrastructuur zal zorgen voor een gesmeerde vlotheid van handling. Enkel op deze manier zal de haven van Los Cristianos worden ontlast en de de geconstipeerde mobiliteit die door de gemeente loopt, worden ontlastonsalia. Dat probleem hebben wij eerder aangekaart in het artikel KNELLENDE HAVEN VAN LOS CRISTIANOS

Vier jaar geleden schreven we ‘Dat er nog een lange weg is af te leggen beseft iedereen’ en dat blijkt nog steeds het geval te zijn. TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

LENTE OP HET EILAND

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

TIJD HEEFT VLEUGELS

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

DE CANARISCHE EILANDEN

DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

spot_img