dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsGEEN GELD OM OP VAKANTIE TE GAAN

GEEN GELD OM OP VAKANTIE TE GAAN

Een volle frigobox, een paar badhanddoeken, zonnecrème en een parasol zijn de ingrediënten van vier op de tien Canarische gezinnen om er op uit te trekken en mooie dag te beleven aan het strand. Drieënveertig procent van de Canarische gezinnen kan zich niet veroorloven om één week per jaar op vakantie te gaan. Het percentage op de Canarische Eilanden ligt 10% hoger dan het nationaal gemiddelde.

De cijfers komen uit de laatste enquête van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) waarin de levensomstandigheden van Spanjaarden werd ontleed. Deze lijst wordt jaarlijks gepubliceerd en moet een weergave zijn van de sociale omstandigheden van de bevolking.
Uit dit onderzoek wordt het duidelijk hoe vaak armoede voorkomt en hoe deze is gestructureerd. Uit de enquête komt aan het licht dat 24,8% van de Canarische bevolking in de armoede leeft en gevoelig is voor sociale uitsluiting. 

Te duur

De economie is weer peil van voor de coronacrisis, de huurprijzen van woningen zijn gestegen, de prijzen van veel levensmiddelen ook, zonder het te hebben over de energie- en brandstofprijzen. Terwijl de lonen gelijk blijven want automatische loonindexering, zoals dat in België wordt toegepast, bestaat niet in Spanje. Gezinnen maken de rekening want straks moeten de kinderen terug naar school en dat is een moeilijke financiële periode bij veel gezinnen. De rekening is snel gemaakt: dit jaar geen reis of meerdaagse uitstap. Een dagje naar het strand kan er wel vanaf als er geen extra kosten worden gemaakt. Geen ijsje voor de kinderen. Hoe hard is dat!

700 euro per maand

Ook de gepensioneerden zijn slachtoffer van de armoede en blijven met een klein pensioentje verstoken van een comfortabel leven. Vroeger was het beter, het leven goedkoper maar nu is er krapte in de geldbeugel. Veel ouderen moeten door het leven met een pensioen van amper 700 euro per maand. Volgens de enquête naar de levensomstandigheden heeft 27% van de huishoudens op de Canarische Eimanden moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Alternatieven

De cijfers tonen aan dat 37,6% van de Canarische huishoudens in 2019, vóór het uitbreken van de COVID-pandemie en de crisis die erop volgde, het zich kon veroorloven een deel van hun budget te besteden aan een meerdaagse uitstap. In 2022 is dat 43%, of ruim vijf procent meer. Gezinnen in moeilijkheden gaan op zoek naar alternatieve uitstapmogelijkheden. 

Zo zijn er in grote winkelcentra gratis activiteiten voor kinderen of gezinnen gaan gezamenlijk wandelen of zwemmen in de oceaan. Een enkele uitstap met de wagen kan er nog net van af om samen met de kinderen het eiland te verkennen.

In veel gezinnen is er stress door de monotonie van de dagelijkse sleur, zonder zich even te kunnen ontspannen in een ander decorum en zonder als maar door te denken hoe ze de eindjes verder aan elkaar zullen knopen. Veelal is de enige uitweg, de weg naar het strand.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

VERDRINKINGEN

ONBEWOOND EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

BEPERKTE TOEGANG

TRAMLIJN IN HET ZUIDEN?