zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsGEEN DIEREN IN DE ROMERÍA VAN ADEJE
spot_img

GEEN DIEREN IN DE ROMERÍA VAN ADEJE

Geschiedkundig is een romería een bedevaart, maar de overlevering en de traditionele verschuivingen en aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat ‘bedevaart’ op vandaag niet het juiste synoniem is om deze ommegang te beschrijven. Toch komt het aardig dicht in de buurt omdat men naar de oorsprong tijdens een romería in de straten van het dorp steeds één patroonheilige meedraagt.

Zondag staat Adeje weer op zijn kop. De vermaarde romería trekt er naar jaarlijkse gewoonte op uit, tot vermaak van iedereen, resident en toerist. De verering van de dorpsheilige, muziek, de deelname van diverse land- en tuinbouwers, de aanwezigheid van lokale veeteelt, zang en dans zijn de criteria die een romería aantrekkelijk maken. Maar door het extreem warm weer verandert er een en ander.

Dierenwelzijn

De gemeenteraad van Adeje heeft besloten dat er zondag geen dieren zullen deelnemen. Daarnaast, en ook vanwege de hoge temperaturen die worden verwacht, wordt de klassieke pelgrimstocht met wagens en dieren omgetoverd in een Paseo Romero die zondag 15 oktober 2023 start om 13.00 uur op het Plaza de la Cruz del Llano en zal eindigen in de kerk Santa Ursula met het traditionele offer aan de Virgen de la Encarnación.

Deze hittegolf heeft ertoe geleid dat deze beslissing, die al enige tijd werd overwogen, werd genomen. We kunnen niet toelaten dat de dieren worden blootgesteld aan hoge temperaturen, dixit de burgemeester. Hij voegt eraan toe dat deze maatregel ook zal worden overwogen voor de volgende edities in verband met het dierenwelzijn. 

Muziek en dans

Zoals gebruikelijk in Adeje begint de dag met de Romera-mis om 11.00 uur in de parochiekerk van Santa Ursula. Vanaf 13.00 uur beginnen de pelgrims aan de Romero-bedevaart, begeleid door vaandels en muziek- en dansgroepen, waarbij ook lokale producten zullen meereizen om aan de beschermheilige en patroon van de gemeente geofferd te worden. Aan het eind is er een gezellig samenzijn op de Plaza en om 17.00 uur, de traditionele afsluiting van de festiviteiten met een dansfeest op de Plaza España met de orkesten Sensación Gomera en Maquinaria Band.

De organisatie geeft aan dat de bedevaart steeds onderhevig is aan weersomstandigheden en afhankelijk van het weer kan veranderen, hoewel er voor zondag een temperatuurdaling wordt verwacht.

Druk programma

De bedevaart van Adeje wordt jaarlijks georganiseerd door de Escuela Municipal de Folclore, in samenwerking met de gemeentedoor heeft door de jaren heen verschillende stadia doorlopen, eerst met dieren, dan met motorvoertuigen. Daarna werden trekdieren ingezet om de karossen te sjouwen. Dit jaar is er een omwenteling en zoekt men een nieuwe formule die het mogelijk maakt om het welzijn van dieren boven het feest te stellen. 

Dit weekend beginnen de Fiestas Patronales de Adeje aan hun laatste deel met evenementen van grote betekenis, zoals de herdenking van de 25ste verjaardag van de stedenband met La Gomera, of de 35ste verjaardag van het Folklore Festival, die beide plaatsvinden op zaterdag 14 oktober 2023 om 19.30 uur en om 21.30 uur.

Laatste romería van het jaar

Op vrijdag werd het podium van Plaza España gewijd aan de muziek van de Beatles in een eerbetoon aan deze historische groep en het optreden van Los Salvapantallas. Maar er is meer muziek, want de orkesten Corinto en Wamampy treden er nog op. De feesten gaan door onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur die alle nodige maatregelen heeft genomen om activiteiten op het heetst van de dag te vermijden.

Deze traditionele Canarische bedevaart is de afsluiter van een feestweekend die sinds het begin van de jaren tachtig onafgebroken wordt gehouden. Op deze unieke manier sluit de Villa de Adeje het bedevaartsjaar af met de laatste romería op Tenerife.TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

VERBODEN VOOR JONGEREN

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIDEO LUCHA CANARIA

ONZE REDACTIONELE ETHIEK

CANARISCHE EMOJI

spot_img