zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsGEEN BOETES MEER VOOR BLUETOOTH-HELMEN
spot_img

GEEN BOETES MEER VOOR BLUETOOTH-HELMEN

Het gebruik van motorhelmen met een Bluetooth-systeem kan niet langer reden zijn voor een boete, volgens een recente uitspraak van een rechtbank in Madrid die, wegens gebrek aan bewijs, een boete van 200 euro en 3 rijbewijspunten heeft ingetrokken voor een motorrijder die was bekeurd voor het rijden met dit type apparaat. Verkeer is nationale materie en is ook van kracht op Tenerife.

In dit specifieke geval was het proces-verbaal van de agenten het enige bewijs dat voor de rechtbank werd aangevoerd. Daarin gaven zij hun eigen visie weer van de feiten die niet werden ondersteund door enige aanvullende technische middelen, zoals dat gebeurt bij overtredingen zoals te hard rijden of door rood licht rijden, waar een bewijs wordt geleverd door radarregistraties of foto’s.

Hoewel wordt aangenomen dat de processen-verbaal van de verkeerspolitie op waarheid berusten, is de bestuurder bij een dergelijke sanctie weerloos, aangezien hij geen enkel bewijs kan leveren om zich te verdedigen.
De verdediging van de bestuurder verzocht om een getuigenverklaring van de klager om hem rechtstreeks de vragen te kunnen stellen die relevant worden geacht in verband met de feiten. Dit gebeurde niet en dat was volgens de rechter de reden van de nietigverklaring.

Deze uitspraak opent de deur voor een oude eis van motorrijders dat Bluetooth-helmen of intercoms, die op grote schaal worden gebruikt om met elkaar te communiceren op de weg, wordt gereguleerd. Aangezien er momenteel een achterdeurtje in het verkeersreglement zit die het gebruik van mobiele telefoontoestellen en andere communicatiemiddelen of -systemen tijdens het rijden niet bestraft, zolang de communicatie handfree plaatsvindt. In het geval van Bluetooth-helmen wordt gebruik gemaakt van een luidspreker aan één kant van de helm. Op deze wijze blijft het andere oor luisteren naar de omgevingsgeluiden.

De uitspraken van de administratieve rechtbanken scheppen een belangrijk precedent voor vorderingen in soortgelijke gevallen. In afwachting van een eventuele verduidelijking van de regelgeving – DGT had beloofd het gebruik van intercoms dit jaar te reguleren – mogen er geen sancties worden opgelegd en de lopende procedures die momenteel voor een rechtbank lopen, moeten worden beëindigd. Wat de reeds betaalde boetes betreft, kan een beroep tot herziening van de sanctieprocedure worden ingesteld, is het devies.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img