You are here:---Gebruik je lichaam om dingen los te laten

Gebruik je lichaam om dingen los te laten

Ik krijg vaak de vraag hoe je het beste aan jezelf kan werken via je geest of via je lichaam. Dat is een beetje de vraag omtrent de kip of het ei.
Beide werken op elkaar in maar de geest is het snelle en krachtige aspect. Omdat de meeste mensen onbewust leven en daardoor vastlopen in de geest is het fysieke pad ook het meest vertrouwde pad in onze westerse samenleving.

Je lichaam slaat alles op

Je lichaam is een weergave van je levensverhaal want elke ervaring wordt in de lichaamscellen opgeslagen. Wie verkrampt in het leven staat en moeilijk kan ontspannen kan eerst leren om het lichaam te ontspannen.
Wie een geest heeft die overuren draait zal zich op de duur fysiek uitgeput voelen want alle energie gaat naar de hersenen. De hersenen verbruiken normaal 70% van je energie maar als je echt in je hoofd leeft kan dat makkelijk 110% bereiken en dan spreek jij je eigen reserves aan. Dus om te ontspannen heb je in de eerste plaats energie nodig.

De snelste manier om energie te krijgen is een voldoende zuurstofopname. Dat kan op verschillende manieren:

  • een goede doorbloeding brengt meer zuurstof in de cellen: wandelen, massage, fietsen, warm bad, sauna, zonnen (door de warmte zetten je bloedvaten uit en kan er meer bloed doorstromen)
  • bewust worden van je ademhaling en deze te volgen tot diep in je buik. Leg je hand op je buik en voel je hand zachtjes op en neer gaan.
  • voldoende rode bloedcellen (beenmerg) zijn belangrijk om de afvalslakken uit je lichaam te verdrijven. Groenten en fruit zijn belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
  • zorg voor een negatief geïoniseerde omgeving, verstuif regelmatig water in je ruimte, wandel aan zee en in de bossen. Airco, geïsoleerde ruimtes, elektrische apparaten, wifi en magnetron zorgen voor ziekmakende positief geladen ionen in de omgeving
  • yoga en acupunctuur
  • Te vermijden: stress, alcohol remt aanmaak beenmerg, suiker vormt bloedproppen en laat bloedplaatjes klitten. Zuivel, kinine en aspartaam remmen de aanmaak van bloedplaatjes en mijdt teveel rauwkost.

Terug leren hurken

Wanneer je wilt uitrusten denk je waarschijnlijk direct aan een stoel of bank. Maar wist je dat dit voor ons lichaam heel onnatuurlijk is? Deze aangeleerde gewoonte zadelt je op met onnatuurlijk korte kuit-, been- en lage rugspieren, en stijve enkel-, knie- en heupgewrichten. Daar de hurkzit een natuurlijke rusthouding is, is je lichaam ontworpen om een groot deel van de dag te kunnen hurken. Bij de natuurvolkeren of armere landen merk je heel vaak dat mensen spontaan rusten in deze voor ons heel moeilijk hurkhouding.

De hurkhouding is een zegen voor je lichaam want ze helpt je dichter bij je eigen kern te blijven. Het opent ook je bekken waardoor jij beter kan loslaten en de dingen meer kan laten gebeuren. Op die manier blijft je lichaam ook lenig, flexibel en beweeglijk. Het zal je ook helpen om je mind te ontladen en je spijsvertering te verbeteren.

Hoe kan je jezelf emotioneel meer zuurstof geven?

Je weet nu hoe belangrijk het is om zuurstof in je cellen te hebben en je weet dat de milt de rode bloedcellen aanmaakt en je voedsel omzet in bruikbare substanties. Laten we eens kijken wat de milt ons spiegelt inzake emoties. Je milt verkeert in disbalans, wanneer volgende emoties de plak zwaaien in je leven: gebrek aan zelfvertrouwen, je afhankelijk opstellen, teveel piekeren en denken, bezorgdheid. Je zou voor minder verkrampen. Wist je dat je bij teveel piekeren een aanval van benauwdheid kan krijgen of dat je dikker wordt (vocht vasthouden). Zelf kleine kinderen kunnen daar ook last van hebben, want kinderen dragen een stuk de emotionele lasten van de ouders.

Een goeie oefening om je miltenergie te versterken is volgende. Masseer verschillende malen per dag de neurolymfatische punten van de milt. Die liggen recht onder je tepel, één rib naar beneden. Bij vrouwen is dat juist onder de borstronding.

Stel je open voor het leven en geef jezelf de nodige zuurstof. Maak ruimte in je leven en in je huis. Laat op tijd en stond een frisse wind waaien door je gedachten en door je huis.
Pas wanneer je jezelf de nodige zuurstof geeft kan je letterlijk vorm krijgen. De meeste mensen leven totaal verstikt onder de druk van angst voor afwijzing, waardoor ze zichzelf wegcijferen met alle gevolgen van dien.

 

By | 2017-05-18T19:01:07+00:00 mei 18th, 2017|Categories: Leven in Balans|Tags: , , , , , , , , |0 Comments

About the Author:

Isabelle Lambrecht is schrijfster, healer en life coach. Na meer dan 25 jaar last van fibromyalgie, CVS, ... en een leven dat vierkant draaide, gebruikt zij nu haar kennis om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen . Klanten feedback vind je op www.zichtbaar.be contact: isabelle@isahealing.eu

Leave A Comment