vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogGastronomieGARNALEN, SCAMPI’S, GAMBA’S EN LANGOUSTINES
spot_img

GARNALEN, SCAMPI’S, GAMBA’S EN LANGOUSTINES

Laten wij dit artikel beginnen met een verduidelijking die voor toeristen in Spaanstalige landen niet altijd klaar en helder is. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi en gamba’s zijn garnalen, groter dan de soorten die in onze contreien worden gevist, die in tropische gebieden voorkomen.
Er bestaan ruim tweeduizend soorten garnalen waarvan er ongeveer 300 soorten geschikt zijn om te eten.

Garnalen en scampi’s horen beiden tot de kreeftsoortigen, maar worden verder onder een verschillende noemer gecategoriseerd. Scampi is een Italiaans woord die we gebruiken om één exemplaar aan te duiden, de meervoudsvorm in het Nederlands is scampi’s. 

Verwarring  

Hun namen vormen een kluwen van misverstanden, zeker als je in Italië of Spanje bent. Daar worden gamba’s en zoetwatergarnalen ook wel aangeboden als scampi’s, voornamelijk als de kop er al af is, maar dat is illegaal. Scampi is Italiaans voor langoustine (enkelvoud scampo). In Spanje, waar het woord gamba vandaan komt, noemen ze grote gamba’s veelal langostinos. In feite is een gamba een garnaal van een groter formaat die verkocht wordt met de kop

De naam scampi wordt vaak gebruikt om grotere garnalen te benoemen die zijn gepeld en ontdaan van hun darmkanaal. Scampi’s worden vaak gebakken of gegrild en geserveerd als voorgerecht of als hoofdgerecht. Een langoustine is een kreeftachtige zeedierensoort die lijkt op een kleine kreeft en bevinden zich in koudere wateren. Langoustines hebben een zoete, delicate smaak en een stevige textuur. 

Groote en textuur

Hoewel er enige overlapping is bij deze verschillende schaaldieren, zijn er enkele duidelijke verschillen tussen elk van hen. In het algemeen hebben garnalen een kleinere omvang en een meer delicate smaak dan scampi’s, gambas en langoustines. Scampi’s zijn groter en hebben een stevigere textuur dan garnalen, terwijl gambas nog groter zijn en over een nog stevigere textuur beschikken dan scampi’s. 
Langoustines zijn over het algemeen de grootste en meest stevige van deze vier soorten.

Garnalen

Er zijn verschillende soorten garnalen die in de Atlantische Oceaan leven, waaronder de roze Atlantische garnaal, de witte garnaal, de bruine garnaal en de tijgergarnaal. Elk van deze soorten heeft unieke eigenschappen en kenmerken.

De roze Atlantische garnaal zwemt voornamelijk in de noordelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot Groenland. De roze Atlantische garnaal is een belangrijke commerciële soort die wordt bevist voor zijn vlees en wordt beschouwd als een delicatesse in veel landen.

De witte garnaal, ook bekend als de Caribische garnaal, is een kreeftachtige zeedierensoort die voornamelijk wordt gevist in de warmere wateren van de Atlantische Oceaan, van Florida tot Brazilië en in de Golf van Mexico. 

De bruine garnaal, ook bekend als de Noordzeegarnaal, is een kleine garnaalsoort die voornamelijk in de Noordzee en de omliggende wateren wordt gevonden. De bruine garnaal is een belangrijke commerciële soort die wordt bevist voor zijn vlees en wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder sandwiches en salades.

De tijgergarnaal, ook bekend als de reuzengarnaal, is een grote kreeftachtige zeedierensoort die voornamelijk wordt gevonden in de tropische en subtropische wateren van de Atlantische Oceaan, van West-Afrika tot Zuid-Amerika. De tijgergarnaal wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder roerbakgerechten, stoofschotels en salades.

Een specialist aan het woord

Wij zijn te rade gegaan bij Romeo Rau, CEO van Zeevisgroothandel JENS met zetel in Nieuwpoort. Wij waren vooral geïnteresseerd in de garnalen die worden gevangen in de Noordzee door Nederlanders en door Belgen. 

Het verschil tussen garnalen aangeland in Vlaanderen en Nederland zit hem in het koken. In Nederland spreekt men van ‘flauwe’ garnalen’ omdat deze gekookt worden in zuiver zeewater, zonder enig additief, terwijl men in Vlaanderen spreekt over zoute garnalen, die worden gekookt in zeewater plus een extra hoeveelheid zout.
Bijkomend verschil, in Nederland blijven garnaalkotters doorgaans enkele dagen op zee, in Vlaanderen varen ze uit in de late namiddag en verkopen hun verse vangst ’s morgens op de veiling. 

Er worden nergens grijze Noordzeegarnalen aan land gekookt, met uitzondering van de kleinschalige visserij zoals kruwers en paardenvissers. En om alle misverstanden uit de wereld te helpen nog dit. Noordzeegarnalen (Crangon cragnon) komen niet voor in de wateren rond de Canarische Eilanden, maar wel bijvoorbeeld in de Middellandse Zee. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KIEZEN OF DELEN

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

GASNETWERK

spot_img