dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatFRISSE EN NATTE LENTE - 20220423
SEB LEESON LEGAL GROUP

FRISSE EN NATTE LENTE – 20220423

Met een aantal weerdipjes uit het nabije verleden in het geheugen is het goed dat wij eens nader bekijken hoe het komt dat een subtropisch eiland als Tenerife reeds meer dan een normaal aantal dagen werd ondergedompeld in een koude douche. De Canarische Eilanden worden soms aangevallen door polaire luchtmassa’s, ook in de lente. Dan zakken de temperaturen als een pudding in elkaar en in plaats van warm en zonnig weer krijgen wij dan frisse lucht, wolken en soms harde wind opgediend, die ons eerder doen denken aan een herfsttafereel.

Het weer wordt in hoofdzaak bepaald door de plaats waarvan een bepaalde luchtmassa vandaan komt; deze locatie noemen wij het brongebied.
Polaire lucht is een luchtsoort waarvan het brongebied in gematigde breedtes ligt. De benaming is verwarrend omdat het brongebied niet boven de polen ligt, zoals dat bij arctische lucht het geval is. De grens van polaire lucht met de arctische lucht noemen wij het arctische front, terwijl de begrenzing met tropische lucht het polaire front wordt genoemd.

Koude lucht

Zowel in arctische lucht als in continentaal polaire lucht komen tijdens de winter zware sneeuwbuien voor, in de lente zijn is dat neerslag in de vorm van regen. En deze luchtmassa kan massaal over ons heen trekken. Voor sneeuw op zeeniveau is het op Tenerife uiteraard veel te warm, maar in de hoogte is het wel prijs.

Maritiem polaire lucht wordt aangevoerd over zee en is uiteraard vochtig. Daardoor neemt de kans op buien sterk toe terwijl meegevoerde lagedrukgebieden voor sterke wisselingen van windrichting en windkracht kunnen zorgen.
Wat ons op de Canarische Eilanden kan overkomen is eerder uitzonderlijk en kan de subtropische regio treffen tot in de late lente. Wanneer een dergelijke joekel van polaire oorsprong over ons heen trekt duiken de temperaturen in vrije val en daalt de sneeuwgrens gevoelig.

Onstabiel weer

Ook het meteorologisch instituut Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) kondigt dan een verhoogd alarmpeil af, eerst code geel, dan oranje, … je kent dat wel! Dan worden er voorzieningen genomen tegen felle wind, zware zeedeining en overdadige regenval; de zogenaamde avisos worden dan snel uitgevaardigd.

Dit turbulente weer wordt veelal voorafgegaan door instabiliteit; door de ijskoude bovenlucht kan de warme onderliggende lucht vrij stijgen tot ongekende hoogtes en dat is de oorzaak dat torende onweerswolken of Cumulonimbussen regelmatig de revue passeren. Normaal groeien cumuluswolken niet verder omdat de luchtmassa rond de eilanden niet hoger stijgt dan pakweg 1.500 meter en dit door de constante aanwezigheid van een inversielaag.

Koude winter en frisse lente

Het kan sneeuwen daarboven en regenen in lager gelegen gebieden en zelfs in de kuststreken. Goed voor de natuur, minder goed voor de toeristen.
Ook de wind kan voor wat problemen zorgen. In een vergelijkbare situatie werden in Alto Igualero (Vallehermoso, La Gomera) windvlagen genoteerd tot 96 km per uur, in Izaña tot 89 km/h en in Candelaria tot 84 km/h. Het was ook bijzonder koud; in Izaña daalde de temperatuur tot -5 C. en de nachten aan de kusten haalden amper 14° Celsius; ook dit is te fris voor de tijd van het jaar.

Hoeveel sneeuwdagen heeft Tenerife in 2022 reeds geteld? Wat het ook zij, de daling van de temperatuur en de onstabiliteit is bijna een constante geweest in de voorbije winter en gedurende de prille lente. Ook de kustgebieden hebben te fris en te nat weer gekend. En boven de 2.000 meter kwam je dan voorbij de sneeuwgrens. Gelukkig is skitoerisme op Tenerife niet toegelaten.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP