zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsFRANCOMONUMENT, OPLOSSING IN DE MAAK

FRANCOMONUMENT, OPLOSSING IN DE MAAK

Het monument van Franco is een monumentaal werk waarin de fontein een extra dimensie moet toevoegen, staat op de hoek waar de Avenida de Anaga en de Rambla Islas Canarias samenkomen. Hoe geliefd het monument is bij de Canarische bevolking en hoe ze zich opstellen tegenover het Francoregime kan gelezen worden in het artikel WEG MET FRANCO

Fontein

De fontein is bijna 20 jaar buiten gebruik en het gemeentebestuur van Santa Cruz wil hierin een verandering brengen. De gemeentelijke overheid kondigde aan dat de fontein weer in gebruik wordt genomen ondanks de hoge herstellingskosten. Daarenboven stelt het bestuur een aanpassing voor aan het monument. Het kan momenteel twee richtingen uit: de gedoodverfde engel blijft of de engel verdwijnt. Dat hangt af van de beslissing van de Canarische regering, die verplicht is een catalogus te maken, waarin staat vermeld welke elementen beschermd moeten worden en welke niet.

Om de fontein in ere te herstellen moeten er diverse werkzaamheden worden uitgevoerd worden. De elektriciteitsvoorzieningen moeten volledig vernieuwd worden, de waterpompen en alle leidingen moeten worden vervangen, de verlichting is compleet aan vervanging toe en het waterbassin moet waterdicht worden gemaakt. Daarenboven moet de onmiddellijke omgeving heraangelegd worden om de toegankelijkheid te bevorderen.

Te verwijderen

Als de wet op de Historische herinneringen wordt gevolgd moeten de negen schilden, die boven de achterwand uitsteken, worden verwijderd. Bovendien moet de ‘Engel van de Vrede’ op deze openbare locatie verdwijnen. In concreto is dat de sokkel waarop het sculpturale ensemble staat, het tussenstuk dat bestaat uit een allegorie van het eiland Tenerife, dat als anker fungeert voor de bovenste delen en als symbool van militaire opstand. Ook de aartsengel, die de historische vlucht die generaal Franco symboliseert om de oorlog te beginnen – het vliegtuig staat bekend als Dragon Rapide – en het symbool van de godsdienstoorlog die de goddelijke hulp ontvangt via de engelachtige figuur, moeten verdwijnen.

En tenslotte, de allegorische figuur van generaal Franco op de aartsengel, die voorgesteld wordt als een atletische jongeman gekleed in een tuniek dat zinspeelt op de nationale vlag met een zwaard dat als een kruis wordt voorgesteld.

Wapenschilden

Wat het achterste gedeelte van het complex betreft, wordt voorgesteld de wapenschilden te verwijderen op de toppen van de negen pilaren die zijn verdeeld over de achtermuur die als omlijsting van het complex dient en waarin de fontein in de vorm van een waterval is geplaatst. Er wordt uitgelegd dat de allegorische schilden aan de negen gerechtelijke arrondissementen van de provincie Santa Cruz in 1960 de erkenning van de militaire opstand en de burgeroorlog als een rechtvaardige en legale zaak vertegenwoordigen. De schilden kunnen verwijderd worden zonder schade aan te richten aan het monument.

Foto: Google Maps

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

CARRERA POR LA VIDA

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

CUMBRE VIEJA – DAG 12

ZONNECELLEN