zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsFRANCOMONUMENT, OPLOSSING IN DE MAAK
spot_img

FRANCOMONUMENT, OPLOSSING IN DE MAAK

Het monument van Franco is een monumentaal werk waarin de fontein een extra dimensie moet toevoegen, staat op de hoek waar de Avenida de Anaga en de Rambla Islas Canarias samenkomen. Hoe geliefd het monument is bij de Canarische bevolking en hoe ze zich opstellen tegenover het Francoregime kan gelezen worden in het artikel WEG MET FRANCO

Fontein

De fontein is bijna 20 jaar buiten gebruik en het gemeentebestuur van Santa Cruz wil hierin een verandering brengen. De gemeentelijke overheid kondigde aan dat de fontein weer in gebruik wordt genomen ondanks de hoge herstellingskosten. Daarenboven stelt het bestuur een aanpassing voor aan het monument. Het kan momenteel twee richtingen uit: de gedoodverfde engel blijft of de engel verdwijnt. Dat hangt af van de beslissing van de Canarische regering, die verplicht is een catalogus te maken, waarin staat vermeld welke elementen beschermd moeten worden en welke niet.

Om de fontein in ere te herstellen moeten er diverse werkzaamheden worden uitgevoerd worden. De elektriciteitsvoorzieningen moeten volledig vernieuwd worden, de waterpompen en alle leidingen moeten worden vervangen, de verlichting is compleet aan vervanging toe en het waterbassin moet waterdicht worden gemaakt. Daarenboven moet de onmiddellijke omgeving heraangelegd worden om de toegankelijkheid te bevorderen.

Te verwijderen

Als de wet op de Historische herinneringen wordt gevolgd moeten de negen schilden, die boven de achterwand uitsteken, worden verwijderd. Bovendien moet de ‘Engel van de Vrede’ op deze openbare locatie verdwijnen. In concreto is dat de sokkel waarop het sculpturale ensemble staat, het tussenstuk dat bestaat uit een allegorie van het eiland Tenerife, dat als anker fungeert voor de bovenste delen en als symbool van militaire opstand. Ook de aartsengel, die de historische vlucht die generaal Franco symboliseert om de oorlog te beginnen – het vliegtuig staat bekend als Dragon Rapide – en het symbool van de godsdienstoorlog die de goddelijke hulp ontvangt via de engelachtige figuur, moeten verdwijnen.

En tenslotte, de allegorische figuur van generaal Franco op de aartsengel, die voorgesteld wordt als een atletische jongeman gekleed in een tuniek dat zinspeelt op de nationale vlag met een zwaard dat als een kruis wordt voorgesteld.

Wapenschilden

Wat het achterste gedeelte van het complex betreft, wordt voorgesteld de wapenschilden te verwijderen op de toppen van de negen pilaren die zijn verdeeld over de achtermuur die als omlijsting van het complex dient en waarin de fontein in de vorm van een waterval is geplaatst. Er wordt uitgelegd dat de allegorische schilden aan de negen gerechtelijke arrondissementen van de provincie Santa Cruz in 1960 de erkenning van de militaire opstand en de burgeroorlog als een rechtvaardige en legale zaak vertegenwoordigen. De schilden kunnen verwijderd worden zonder schade aan te richten aan het monument.

Foto: Google Maps

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

BONT OM DE ARM…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

NIEUWE KAART VOOR FIETSERS

AFVAL OP TENERIFE

VALLENDE STERREN LYRIDEN

spot_img