zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsFRANCO OP TENERIFE
spot_img

FRANCO OP TENERIFE

Franco op Tenerife was nooit een goede zaak en decennia later moet alles, wat refereert naar de dictator of aan hem doet terugdenken, van het toneel verdwijnen. Het gemeentebestuur van Santa Cruz de Tenerife richtte daarvoor in 2015 de Commissie Historische Herinnering op, met als doel de overblijfselen van Franco in de gemeente te beoordelen en zo te voldoen aan de Wet Historische Herinnering die in 2007 door de Spaanse regering werd aangenomen.

Dit wetgevende kader werd in het leven geroepen met als doel het erkennen en uitbreiden van de rechten van diegenen die tijdens de Burgeroorlog en de Dictatuur vervolgd werden of het slachtoffer waren van geweld om politieke, ideologische of religieuze redenen.

Commissie

Dit kapitale orgaan, dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een onderzoek naar straten, pleinen, sculpturen of monumenten ter ere of als toespeling op het dictatoriale regime, kwam voor het eerst bijeen in 2016 en is na verschillende sessies – de laatste voor de analyse van het stratenplan – al vier jaar niet meer bijeengekomen.

De Commissie Historische Herinnering werd destijds voorgezeten door het raadslid voor Cultuur, José Carlos Acha, en bestond onder andere uit de coördinator van het onderzoek, professor María Isabel Navarro van de Universiteit van La Laguna, en de voorzitter van de Vereniging Historische Herinnering Tenerife, Mercedes Pérez Schwartz.

Rapport

Het doel van deze commissie was om een rapport op te stellen, vergezeld van een compilatie van iconografische en audiovisuele bronnen met betrekking tot de dictatuur en onderdrukking in verband met het stratenplan en de stedelijke elementen van de stad. Het laatste rapport van de commissie zich richtte op de straten met Francoïstische namen in de hoofdstad en dateert van ruim acht jaar geleden.

In dit rapport werd er een dertigtal straten en pleinen geanalyseerd, gebaseerd op een voorstel van naamswijzigingen van 136 locaties binnen het hoofdstedelijk stratenplan.

Catalogus

Een andere opdracht was het bestuderen van de verwijdering van wapenschilden, inscripties, grafstenen of monumenten van persoonlijke of collectieve verheerlijking van de militaire opstand. Ook de Burgeroorlog en de onderdrukking van de dictatuur in de hoofdstad, waaronder die van Franco in de Avenida de Anaga; die van de Gevallenen op het Plaza de España; de leeuwen van de Serradorbrug; of de Nuestra Señora de África Markt, werden opgenomen in de catalogus die is opgesteld door de regering van de Canarische Eilanden.

Slechts twee

Op dit moment zijn er van de Francoïstische monumenten en beeldhouwwerken die verspreid staan over de hoofdstad Santa Cruz, slechts twee uitgevoerd: de verwijdering in 2022 van de schroef van het militaire schip Canarias, dat zich in het oude Jet-Foil station bevond, omdat het een symbool was dat Franco’s dictatuur ophemelde en dat uiteindelijk in de collectie van het Marinemuseum van Las Palmas de Gran Canaria terechtkwam; en de buste van Cándido Luis García Sanjuán, die de Havenautoriteit in 2022 verwijderde.

Engel des doods

Ook het monument voor Franco, de allegorische figuur van generaal Franco op de aartsengel, die voorgesteld wordt als een atletische jongeman gekleed in een tuniek dat zinspeelt op de nationale vlag met een zwaard dat als een kruis wordt voorgesteld, staat al sedert jaar en dag op de lijst.
Na 17 jaar ideologische strijd staat het Francoïstische overblijfsel nog steeds overeind. De Engel (des doods).

We mogen niet vergeten dat de regionale regering op 8 februari 2022 de catalogus van Francoïstische overblijfselen in Santa Cruz de Tenerife publiceerde, waarin ze de elementen in de hoofdstad opsomde die het Francoïsme verheerlijkten en die de gemeenteraad moest verwijderen. Tegen deze lijst werd begin 2023 beroep aangetekend door de gemeentelijke juridische diensten, nadat burgemeester José Manuel Bermúdez had geweigerd omdat het alleen betrekking heeft op de hoofdstad en niet in de andere gemeenten op Tenerife.

Franco op Tenerife moet verdwijnen. Wordt vervolgd. Ongetwijfeld

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img