zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsFLORA EN DE KLIMAATVERANDERING
spot_img

FLORA EN DE KLIMAATVERANDERING

Flora en klimaatverandering hebben een dreigende relatie met elkaar. Op Tenerife is dit te zien aan een verontrustende natuurlijke transformatie die op haar beurt te wijten is aan de stijgende temperaturen. De warme herfst en vooral de hogere temperaturen gedurende de winter 2024 vormen een niet alleen bedreiging voor de iconische landschappen, maar zorgen ook voor een onevenwicht van zijn unieke ecosystemen.

We onderzoeken hoe de subtiele verschuivingen in weerpatronen een kettingreactie teweegbrengen die de rijke biodiversiteit van het eiland bedreigt en roepen op tot een dringende herbezinning over onze relatie met de natuur. In deze introspectie over het klimaatdilemma op Tenerife zoeken we naar antwoorden en oplossingen in de strijd tegen een onzichtbare vijand die onze kostbare natuurlijke erfenis uitdaagt.

Meer calima’s

In 2023 registreerden de Canarische Eilanden de warmste herfst sinds het begin van de metingen. In september tot december 2023 was de gemiddelde temperatuur exuberant hoger en bedroeg 21,9 graden Celsius, dit is twee graden hoger dan de langjarige gemiddelden in deze periode van het jaar. Bron: Ruymán Cedrés, predoctoraal onderzoeker aan de afdeling Plantkunde, Ecologie en Fysiologie van de Universiteit van La Laguna (ULL).

Hoge temperaturen hebben perioden overgenomen die vroeger koel waren met veel neerslag. Ook gedurende de winter in 2024 zijn calima’s dagelijkse kost geworden en is er geen verandering in het vooruitzicht. Dit is nefast voor de flora en fauna die op Tenerife zo weelderig aanwezig is in diversiteit en hoeveelheid. Flora en klimaatverandering zijn van elkaar afhankelijk.

Slakken

Er is het afgelopen jaar een drastische afname geweest van neerslag en de minimumtemperaturen zijn drastisch gestegen. Professor in spé Cedrés stelt dat niet alle soorten het vermogen hebben om zich aan te passen en snel te reageren. Een illustratief voorbeeld is dat van slakken. Negentig procent van de slakken en naaktslakken die op de Canarische Eilanden voorkomen zijn endemisch voor de eilanden. Waar kunnen ze naar toe als de temperaturen in vijf jaar heel abrupt veranderen?

Teide viooltje

Louis Jay García, predoctoraal onderzoeker op dezelfde afdeling, wijst erop dat de planten worden aangetast als het gaat om ontkieming, want er vindt zich geen hergroei plaats. Hij wijst erop dat dit jaar het proces is veranderd en planten nu reeds ontkiemen door de hoge temperaturen. Als dit een tijdje zo doorgaat, kunnen bepaalde florasoorten kwetsbaarder worden. Dit bewijst dat flora en klimaatverandering hand in hand de eilanden veranderen.

Het Teide viooltje is een van de soorten die de grootste schade kan oplopen, omdat het een zeer lage verspreidingssnelheid heeft. Het viooltje wordt verspreid door directe val of door de mieren en de verspreidingsafstand is slechts enkele meters. Dat is te weinig om op zoek te gaan naar andere klimatologische toevluchtsoorden. Dertig procent van de florasoorten op de Canarische Eilanden zijn bedreigd omdat ze een zeer beperkte verspreiding hebben omdat ze op eilanden groeien.

Tajinaste, konijnen en kattenstaart

Predoctoraal onderzoeker Cedrés wijst erop dat er soorten zijn zoals de rode tajinaste op Teide te lijden heeft van hybridisatie – een kruising tussen twee soorten uit hetzelfde geslacht – in dit geval met de Tajinaste picante.
Hij stelt dat klimaatverandering ook een toename van invasieve soorten zoals konijnen veroorzaakt, wat resulteert in een hoge sterfte van brem. Vroeger kwamen konijnen naar boven als er geen sneeuw viel, maar nu zijn ze het hele jaar door op Teideen wordt alles kaalgevreten.

De landschappen veranderen en zullen verder veranderen. De kattenstaart profiteert van deze omstandigheden en breidt zich uit in de richting van La Esperanza. Vroeger was dat gebied te vochtig voor dit kruid.

Brandgevaar

Met de verplaatsing van de vegetatie wordt ook de bijbehorende fauna verplaatst. De broedtijd en het aantal vogels zal afnemen omdat ze steeds minder habitat zullen hebben. Het risico op het uitsterven van soorten door het uitsterven van populaties zal toenemen.

De overheid waarschuwt en onderneemt actie omtrent een verruiming van de periode van maximale waakzaamheid voor natuurbranden. Praktisch op elk moment van het jaar kan er nu bos- of heidebrand ontstaan, vooral op de zuidelijke hellingen van de eilanden omdat het op deze locaties minder regent en de vegetatie droger staat.

Niet alleen het klimaat

Het herstel van bossen na bosbranden is vertraagd. De dennenbomen herstelden vroeger sneller en na een paar jaar zag je geen brandschade meer. Maar omdat ze nu zwakker zijn door de droogte, worden ze aangetast door insecten die het hout binnendringen en de schors daardoor rood wordt.

We moeten eerlijk zijn. Flora en klimaatverandering zijn niet alleen, ook mensen zijn veelal verantwoordelijk voor verstoringen van de natuur. Grondwerken, activiteiten, verwilderd vee, invasieve exotische soorten, oorzaak van bosbranden en nog een aantal oorzaken meer. Wij concluderen dat er tal van omstandigheden zijn die de situatie van de ecosystemen op de Canarische Eilanden verder kunnen verslechteren. Niet alleen de natuur is verantwoordelijk voor de verontrustende transformatie.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZONNECELLEN

NAAR DE TOP VAN DE TEIDE

WEBCAM MARINA DEL SUR

spot_img