donderdag, april 18, 2024
HomeBlogWeetjesFLITSPALEN OP TENERIFE
spot_img

FLITSPALEN OP TENERIFE

Een titel met bijzonder weinig inhoud want op Tenerife staan er amper flitspalen. Flitspalen, ook flitskast of flitser genoemd, zijn apparaten die snelheidsovertredingen vaststellen. Meestal detecteren deze apparaten overdreven snelheden of het negeren van het roodlicht. Wij tellen een tiental vaste installaties.
Daarenboven stellen we vast dat de politie beschikt over een beperkt aantal mobiele snelheidsradars en bestaan er amper trajectcontroles.

De radars die de Dirección General de Tráfico (DGT) heeft geplaatst in Spanje om de snelheid te controleren, sloten 2020 af met 2.460.056 overtredingen. Dit betekent een daling van 17,46% van de opgelegde boetes in vergelijking met 2019, maar daar zit het COVID-virus voor een deel tussen. Niet dat er minder werd gecontroleerd, wel dat er minder verkeer was en/of de Spanjaarden hun snelheden hebben aangepast.

Laat je niet verrassen

Dit blijkt uit de gegevens van een recente studie van Automovilistas Europeos Asociados(AEA) die onthult welke de 50 radars in Spanje zijn die de meeste boetes – tussen 100 en 600 euro – uitschreven. De meest actieve radar bevindt zich in de provincie Malaga en zorgde voor 48.771 actieve fitsen, wat een toename is met 350% betekent in vergelijking met dezelfde periode in 2019 met 13.927 vaststellingen.

Onder deze 50 meest actieve radars bevindt er zich één op Tenerife, namelijk op de zuidelijke snelweg in de nabijheid van het op- en afrittencomplex om naar de luchthaven te rijden. 12.541 automobilisten werden er in 2020 op de foto gezet.
Een andere, maar niet in de Spaanse top 50, staat op de TF-1 richting Santa Cruz ter hoogte van Las Caletillas, een luttele hectometer na een bord met de snelheidsbeperking tot 100 kilometer per uur. Dit is duidelijk te zien op de foto hieronder. De boodschap hier is: laat je niet verrassen, want deze flitspaal is actief.

De meeste flitspalen staan opgesteld op de snelwegen. Op secundaire wegen is het behelpen met mobiele controles die worden aangekondigd door blauwwitte verkeersborden die her en der staan opgesteld. Por su seguridad, Control de seguridad, staat er steeds te lezen, maar de controlerende politiepatrouilles zijn zelden aanwezig.

Dat neemt niet weg dat snelheidsbeperkingen kunnen genegeerd worden. De mogelijkheid op Tenerife is groot dat de automobilist vanuit de lucht wordt gecontroleerd. Bij een vaststelling door de politiehelikopter worden grondpatrouilles op de overtreder afgestuurd en boetes uitgeschreven afhankelijk van de overdreven snelheid. 
In het voorbeeld hieronder zal de chauffeur zijn actie nog lang herinneren door inlevering van het rijbewijs en een torenhoge boete door de hoge snelheid van gemiddeld 239 km/h gemeten over 3-6-9 seconden.

Apparaten aan boord van voertuigen die de flitspalen detecteren worden op hun beurt door apparaten in politievoertuigen gedetecteerd. Bij onderschepping wordt de detector geconfisceerd en wordt de gebruiker fiks beboet.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TAJINASTES

spot_img