zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogColumn GuyFLESSENWATER OF KRAANWATER OP TENERIFE
spot_img

FLESSENWATER OF KRAANWATER OP TENERIFE

Flessenwater of kraanwater op Tenerife. Hoeveel keer werd de discussie daaromtrent aangezwengeld?
Op een zonnige eiland als Tenerife, waar de Teide centraal staat, heerst er een curieus fenomeen rond het drinkgedrag van water. Terwijl de diverse bestuurlijke overheden ons verzekeren dat het kraanwater veilig is voor consumptie, trekt de bevolking massaal naar de supermarkten om zich te bewapenen met flessenwater.

Sommigen heffen zich een breuk om deze recipiënten thuis te krijgen. Niet zomaar water in een fles, nee, we spreken hier over titanen van flessen die met gemak de dorst van een gehucht kunnen lessen, met inhouden die oplopen tot maar liefst 8 liter. Op Tenerife is kraanwater sinds mensenheugenis steeds ondrinkbaar geweest, dat kunnen we lezen in ons eerder gepubliceerd artikel DRINKBAAR KRAANWATER, maar dit is reeds een tijdlang, verleden tijd.

Schandaal

Dit onderwerp roept vragen op, vooral nu er schokkende onthullingen zijn gedaan over het waterflessenschandaal in de Lage Landen. Merken zoals Perrier, Vittel, Contrex, Hépar en Cristaline, die jarenlang de elite van het gebottelde water leken te vertegenwoordigen, worden nu beschuldigd van niets minder dan haute tricherie: het verkopen van opgepimpt en veredeld kraanwater tegen exorbitante prijzen. Deze watermerken worden verkocht aan een honderdveelvoud vergeleken met de prijs van het kraanwater. Het is een plotwending die zelfs de meest doorgewinterde soapseries niet zouden misstaan.

Reden

Terug naar Tenerife. Waarom, oh waarom, kiezen de bewoners en bezoekers van dit eilandparadijs ervoor om hun ruggen te krommen onder het gewicht van deze watergiganten, terwijl het kraanwater net zo goed hun dorst kan lessen? Is het een diepgeworteld wantrouwen in de publieke watervoorziening? Een overblijfsel van vervlogen tijden toen het water wellicht minder betrouwbaar was? Of is het simpelweg een kwestie van smaak, waarbij de lokale bevolking zweert bij de verfijnde nuances van hun favoriete merk mineraalwater?

’t Zit tussen de oren

Misschien is het een subtiele vorm van statussymbool, een manier om te laten zien dat men zich kan veroorloven om water te kopen, zelfs als het uit dezelfde bron komt als dat uit de kraan. Het zou kunnen dienen als een vloeibaar visitekaartje, waarmee men aangeeft dat men zowel bewust is van gezondheid als van kwaliteit – zelfs als die kwaliteit voornamelijk tussen de oren zit.

Voetafdruk

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact op het milieu. In een wereld waarin de plasticsoep in onze oceanen een steeds dringender probleem wordt, lijkt de keuze voor flessenwater, vooral in dergelijke groteske hoeveelheden, een stap in de verkeerde richting. Het transport van deze vloeibare lasten draagt bovendien bij aan de koolstofvoetafdruk, een prijs die we allemaal betalen, zowel letterlijk als figuurlijk.

Fundamenteel

Het waterflessenschandaal in de Lage Landen werpt een nieuw licht op deze kwestie. Het legt niet alleen de hebzucht en misleiding bloot van bedrijven die profiteren van onze dorst naar zuiverheid, maar het dient ook als een wake-up call. Het is een herinnering dat, in een wereld waarin authenticiteit steeds zeldzamer wordt, scepticisme een gezonde dosis is, vooral als het gaat om iets zo fundamenteels als ons drinkwater.

Keuze is aan u

Laten we hopen dat de inwoners en de toeristen op Tenerife, en bij uitbreiding wij allen, lering trekken uit deze watervloed van onthullingen. Dat we kritischer worden over waar ons water vandaan komt, dat we de moed kunnen opbrengen om flessenwater te negeren en het water uit de kraan te omarmen. Het belangrijkste is dat we onze dorst lessen op een manier die zowel gezond is voor de mens als voor onze planeet. Flessenwater of kraanwater op Tenerife, u blijft diegene die kiest.

Wie meer wil weten over het water op Tenerife vindt HIER een resem artikels over het water in alle vormen.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

OSCILLEREND TOERISME

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

WEBCAM SANTIAGO DEL TEIDE

AUTORIJDEN OP TENERIFE

spot_img