FISCALE IMPLICATIES.

U bent de trotse eigenaar van vastgoed in Tenerife, proficiat! Maar hoe zit het nu met de belastingen in Spanje en België? Waar moet u wat betalen en hoe gaat het in zijn werk? Belgen zijn traditioneel wat schuchter als het om het aangeven van inkomsten gaat, en nog meer als het om buitenlandse inkomsten gaat. Op heden zijn er veel Belgen die een onroerend goed in Spanje hebben, en dit nog altijd niet opnemen in hun Belgische belastingaangifte. U bent uiteraard verplicht om uw wereldwijde inkomsten in België aan te geven, en dus ook de inkomsten die u krijgt uit een Spaans onroerend goed. U zal zowel in Spanje als in België voor een aantal zaken belast worden, meer uitleg per categorie volgt hieronder.

FISCALE VERPLICHTINGEN SPANJE:

> IMPUESTO DE BIENES INMUEBLES

Als eigenaar op Tenerife dient u aan een aantal fiscale verplichtingen te voldoen, onder andere jaarlijks de IBI te betalen, dit is het kadastraal inkomen van uw onroerend goed, ongeacht of u nu resident of niet-resident bent, iedere eigenaar betaalt deze belasting. Dit dient betaald te worden rond (half) juni, ofwel persoonlijk aan het loket of beter nog: gedomicilieerd op uw Spaanse bankrekening zodat u niets hoeft te doen.

 > IMPUESTO SOBRE LA RENTA DE NO RESIDENTES

Als eigenaar en niet-resident moet u jaarlijks een bijkomende taks op uw eigendom betalen, de zogenaamde Impuesto sobre la Renta de no Residentes. In de volksmond de Modelo 210 genaamd.

OPGELET, u moet zelf het initiatief nemen om deze belasting te betalen, u zal niet gecontacteerd worden door de overheid om dit te doen. Echter bij het niet betalen krijgt u een boete…

Alle informatie omtrent het betalen, de verplichtingen en het aangeven van deze belasting kan u via HIER bekomen.

FISCALE VERPLICHTINGEN BELGIË:

> AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING van een VERHUURDE WONING in Spanje

Als u uw buitenlandse woning verhuurt, moet u de daadwerkelijk ontvangen huur aangeven. 

Wordt de woning maar een deel van het jaar verhuurd? Voor de verhuurperiode geeft u de werkelijke huurinkomsten aan. Voor het deel van het jaar dat er niet verhuurd wordt, geeft u het proportionele deel van de brutohuurwaarde aan. (zie hieronder)

> AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING van een NIET-VERHUURDE WONING in Spanje

Als u niet verhuurt, hebt u geen rechtstreekse inkomsten. Wat moet u dan aangeven?

Dat is de gemiddelde jaarlijkse brutohuurwaarde: de huurinkomsten die het pand u zou opgeleverd hebben als u het het hele jaar door zou verhuurd hebben, en dat rekening houdende met de gebruiken van het land en de ligging van uw woning.

Een zeer interessant artikel hieromtrent vindt u terug op de website van het onafhankelijke consultancy team van Seb Leeson & Co.

Door het dubbelbelastingverdrag zijn de aangegeven inkomsten in België vrijgesteld van belastingen. Maar u moet ze aangeven!

Seb Leeson
BEGELEIDING van A tot Z

NEEM CONTACT OP MET SEB