vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogWeetjesFILMPRODUCTIES OP TENERIFE
spot_img

FILMPRODUCTIES OP TENERIFE

Niet voor het eerst worden er grote en succesvolle films op de Canarische eilanden gerealiseerd. Door de vele monsterproducties die hier op celluloid zijn vastgelegd kunnen wij bijna spreken over Canarywood, de plaats waar de sterren van Hollywood graag naar toe komen om hun ding te doen.

Waarom filmproducenten naar Tenerife komen om te draaien is te zoeken in de vriendelijkheid van de Tenerfianen en de hulp die ze bieden op vele vlakken. Ook het zonlicht speelt hier haar rolletje, filmmakers houden van eilanden met meer dan 3.000 uren zonneschijn per jaar. Uiteraard spelen de klimatologische omstandigheden een voorname rol in de beslissing om een filmproject in Tenerife te laten doorgaan.

Filmeiland

Daarenboven bieden de Canarische Eilanden interessante fiscale voordelen: tot 35% goedkoper dan op het Spaanse vasteland. Er moet natuurlijk flink geïnvesteerd worden met een minimumbedrag van € 1 miljoen om van deze belastingkorting te kunnen genieten. Er moet ook een lokale producent in het hele filmverhaal betrokken worden.

De herontdekking van de Canarische eilanden als filmlocatie kwam er met de opnames van Clash of the Titans van Louis Leterrier, die een remake was van de gelijknamige film uit 1981. Sindsdien staat de archipel terug in de schijnwerpers en er komen in de nabije toekomst nog blockbusters op ons af.

Droomlocatie

De reden van dit succes doet al snel de ronde in het Hollywoodmilieu en dra komen er meer filmproducenten aankloppen die hun producten rechtstreeks of onrechtstreeks willen koppelen aan de diversiteit van het landschap, het gunstige klimaat, de geopolitieke toestand, aantrekkelijke fiscale stimuli en de perfecte samenwerking met een gerenommeerd castingbedrijf op Tenerife. Ook de referenties en recensies die andere internationale filmregisseurs aan elkaar doorspelen maakt van de eilanden een droomlocatie om een superproductie geheel of gedeeltelijk in te blikken.

Filmsterren

Sedert de opname van de film Moby Dick van John Huston in de jaren ’50, een film waarin Gregory Peck acteerde, is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. In hetzelfde decennium werd ook Tirma met Marcello Mastroianni en Silvana Pampanini ingeblikt. In de jaren ’60 verschijnen Ulises contro Ercole van Mario Caiano (1961) en …4 …3 …2 …1 …morte (1967) van Primo Zeglio. In 1966 stond een mythische Raquel Welch in bikini in het Nacional Parque del Teide in een productie van Hammer Film Productions.

Maanlandschappen, voorhistorische monsters, ondergrondse locaties en vulkaankraters waren nooit ver weg in de scripts van de films uit de jaren ’60 en ’70. Namen als Kevin Connor, Wolfgang Petersen, Dennis Quaid, Louis Gosset Jr. en Peter Yates worden in deze tijdsgeest gekoppeld aan de Canarische Eilanden. Later waren filmsterren als Ron Howard, Shirley MacLaine, Matt Damon, Juliette Binoche, Aaron Paul, Penélope Cruz, Jessica Lange en Demi Moore te gast als filmvedette in een of andere opname.

Goed voor de staatskas

Meer recent en beter in het geheugen liggen de films ‘Clash of the Titans, ‘Wrath of the Titans’, ‘Fast & Furious 6’, ‘Exodus: Gods and Kings’ en de vijfde van de ‘Bourne’-saga’. Verder werd ook ‘The Dictator’, ‘Wild Oats’ en ‘Montevideo Uruguay’ opgenomen in het natuurlijk decor van he subtropisch eiland.

Ook de Spaanstalige filmindustrie kwam op de eilanden tientallen films inkaderen. Alles samen werd de eilandenkas € 8 miljoen rijker door de 68 nationale en internationale filmproducties die er gedraaid werden.

En ook 2016 kan zo goed als een uitmuntend cinematografisch jaar worden genoemd; er werden diverse toelatingen aangevraagd om de Canarische eilanden als filmset te mogen gebruiken. Zo te zien zal Tenerife en haar zustereilanden op een niet-alledaagse manier gepromoot worden en dat brengt nóg eens geld in het laatje … dus, een win-winsituatie.

Eerste film in 1909

Ondertussen heeft ook Rambo V het eiland onveilig gemaakt en is de filmcrew van La Casa de Papel in opdracht van Netflix op Tenerife komen filmen om deel vier in te blikken.

Ik was het bijna vergeten; het filmen op Tenerife begon reeds in 1909 toen de Fransman Gaumont beelden kwam maken van de uitbarsting van de vulkaan Chinyero.

Wie meer wil weten over het reilen en zeilen van de Canarische filmindustrie kan dat HIER in het Engels nalezen.

Een kort overzicht van filmproducties die op Tenerife zijn ingeblikt. De volledige actuele lijst staat HIER.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

EL SEMÁFORO

DE POLITIE UW VRIEND

FEESTDAGEN 2018

spot_img