maandag, maart 20, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsFATALE DAN-AIR VLUCHT 1008 

FATALE DAN-AIR VLUCHT 1008 

Op 25 april 1980 steeg Dan-Air vlucht 1008 om 09.22 uur UTC op vanaf Manchester (MAN) voor een vlucht naar Tenerife-Norte Los Rodeos (TFN) met een driemotorige Boeing 727-46. Na een rustige vlucht nam de bemanning om 13.14 uur contact op met de verkeersleiding die verantwoordelijk was voor de approach naar de luchthaven TFN. Ze bevonden zich op FL110 (11.000 voet of 3.608 meter) en op 14 zeemijl van de VOR/DME van TFN. 

Approach stuurde volgend bericht: Dan Air one zero zero eight, cleared to the Foxtrot Papa beacon via Tango Foxtrot November, flight level one one zero expect runway one two, no delay. 
De piloten herhaalden de clearance en vroegen daarna de meteorologische informatie op. Runway in use one two, the wind one two zero zero five, visibility six from seven kilometres, clouds, two oktas at one two zero meter, plus four oktas at two five zero meter, plus two oktas at three five zero meter, November Hotel one zero three, temperature one six, dauwpunt one, and drizzle. – Een okta is de oudere eenheid waarmee de hoeveelheid bewolking werd aangeduid.

Een minuut later beval approach de daling moest inzetten naar FL60 en dat niveau moest aanhouden, waarop de piloten het bericht bevestigden.

Aansluitend vroeg de verkeersleider de afstand tot het TFN-baken door te geven. De bemanning antwoordde dat het vliegtuig zich op 7 NM van TFN bevond.

Weinig communicatie

Om 13.18 uur UTC meldde de piloot dat het vliegtuig net TFN was overgevlogen en dat het op weg was naar het baken FP. De verkeersleider informeerde hen vervolgens over een niet-gepubliceerde holding boven Foxtrot Papa: The standard holding over Foxtrot Papa is inbound heading one five zero, turn to the left, call you back shortly.

Dan Air 1008 antwoordde alleen met ‘Roger’ zonder de ontvangen informatie te herhalen, hetgeen niet verplicht was volgens de ICAO-regels die golden op dat moment. 
Bijna een minuut later meldde de bemanning van het vliegtuig: Dan Air 1008, Foxtrot Papa level at six zero, taking up the hold en waarop approach antwoorde Roger

Het vliegtuig vloog 1,59 mijl voorbij FP en in plaats van radiaal 255 te vliegen naar waypoint FP, vervolgde de Boeing 727 zijn traject ruim twintig seconden in de richting van 263 graden, waarbij het in een gebied terecht kwam waar een minimumveiligheidshoogte (MSA) gold van 14.500 ft. Approach gaf de toelating om te dalen tot 5000 voet en toen ging het ground proximity warning system (GPWS) alarm af. 

Fatale bocht

De gezagvoerder onderbrak de linkerbocht en ging over naar een rechterbocht en beval een doorschieting. Ze vlogen over een vallei, waardoor de GPWS-waarschuwing tijdelijk werd uitgeschakeld. De copiloot stelde voor om 122 graden te vliegen om uit de overshoot te geraken, maar de gezagvoerder ging door met de bocht naar rechts. Hij was ervan overtuigd dat de linkse bocht hem naar de bergen zou brengen. 

De gezagvoerder nam om 13.21 uur contact op met Tenerife Norte Approach: Dan Air 1008, we’ve had a ground proximity Warning. Twee seconden later vloog het vliegtuig zich te pletter in het bergachtig gebied van La Esperanza op een hoogte van 5.450 ft (1.662 m) en 11,5 km uit koers.
In deze crash stierven er 146 mensen, 138 passagiers en 8 bemanningsleden. 

Een volledige en duidelijke reconstructie kan bekeken worden in de video onderaan dit artikel.
Het volledige onderzoeksrapport kan HIER gelezen worden.
Bronnen: Admiral CloudbergAviation Safety Network – Onderzoeksrapport van SCAAC

Stippellijn is de aanvliegroute tot het VOR/DME-baken TFN en vervolgens de volle lijn naar het waypoint FP – De holding moest worden ingevlogen in de richting 150° vanaf FP – De route van het vliegtuig is de tijdslijn.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ANDERE GEWOONTES

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

CUMBRE VIEJA – DAG 12

ADEJE TOP