donderdag, april 18, 2024
HomeBlogWeetjesFARMACIA OF PARAFARMACIA
spot_img

FARMACIA OF PARAFARMACIA

Zonder er grote aandacht aan te schenken merkt je onderbewustzijn veel apotheken op. Op Tenerife flitsen er elke straat, om elke hoek neonkruisen als discolichten en vragen ongewild aandacht. Als je een famaceutisch product nodig hebt, dan stap je er naar binnen, want de kruisen waarop een esculaap staat (= een slang die oprijst vanuit een beker), trekt jouw aandacht en slokt  je als dusdanig naar binnen.

Als we gerichter kijken dan zien we een aantal kruisen. Groene, rode en blauwe, al dan niet in combinatie met een woordaanduiding.
Op sociale media worden een farmacia en een parafarmacia vaak door elkaar gehaald. De verwarring komt door de winkeluitrusting die in beide zaken identiek is en waardoor de klant amper het verschil ziet.
Maar wat is het essentiële verschil tussen een apotheek en een parafarmacie?

Gekleurde kruisen

Een van de meest opvallende kenmerken waarbij het onderscheid kan gemaakt worden, zijn de basiskleuren van de winkelaanduiding en vooral de kleur van het medische kruis dat veel op de gevel is aangebracht of achter de winkeletalage knippert. Bij een farmacia (apotheek) is de kleur van het kruis GROEN en bij een parafarmacia (nepapotheek) is het kruis BLAUW.

Het verschil

In beide zaken kunnen er pilletjes, zalfjes en drankjes gekocht worden. Het verschil is niet direct zichtbaar tot we geneesmiddelen nodig hebben die moeten bereid worden. Dat kan alleen in een farmacia. In een parafarmacia werken er geen apothekers en daar kunnen ze je ook geen medisch advies geven over de werking of de contra-indicaties van een geneesmiddel. Een apotheek daarentegen, alles wat in een parafarmacia verkocht wordt. Omgekeerd is dat niet zo. In het laatste geval brengt het winkelpersoneel eenvoudige verhandelbare producten aan de man waarvoor geen farmaceutische opleiding voor nodig is

Waarop letten

De apotheek verkoopt medicijnen, al dan niet op recept, én parafarmaceutische producten; bij een parafarmacia kun je alleen middelen kopen die niet onder de noemer medicijnen vallen.
De apotheker biedt farmaceutische zorgen en kan patiënten met bepaalde pathologieën monitoren. Daar kunnen ook bloed- en vermenigvuldigingstesten of masterformules worden uitgevoerd.
Het personeel in een apotheek zijn apothekers en universitair geschoold, in de parafarmacie werkt winkelpersoneel, al dan niet geschoold in schoonheidsproducten en botanische producten.
Apotheken worden geïdentificeerd door een groen kruis, terwijl pseudo-apotheken een blauw kruis hebben.
Geneesmiddelen worden in Spanje niet via het internet worden verkocht, verzorgings-, schoonheids- en parafarmaceutische producten vinden wel de weg op het internet.

Kies de juiste winkel

En voor alle duidelijkheid nog even dit: de apotheker is een gekwalificeerd persoon die bevoegd is om medicijnen af te leveren, om advies te verlenen en op vragen te antwoorden in verband met geneesmiddelen, medicijnen, verzorgings- en gezondheidsproducten. 

De producten in een parafarmacie omvatten stoffen of samenstellingen, voorwerpen en toestellen die niet formeel beantwoorden aan de definitie van een geneesmiddel, noch geregistreerd zijn als geneesmiddel, maar die wel een heilzame uitwerking kunnen hebben op de gezondheid.
Je kiest dus best de juiste winkel om het juiste product aan te schaffen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM LA OROTAVA

VERVLOGEN ENERGIEBRON

TENERIFE VOOR BEGINNERS

spot_img