dinsdag, mei 21, 2024
HomeBlogNieuwsEXCESSIEF WATERVERBRUIK
spot_img

EXCESSIEF WATERVERBRUIK

De Canarische eilanden staan bekend om hun prachtige golfbanen, die vaak gebruik maken van geavanceerde irrigatiesystemen om de groene en weelderige grasvelden te onderhouden, gezien het droge en semi-aride klimaat van de eilanden. Water is een essentieel onderdeel van het behoud van de golfbanen om voor optimale omstandigheden te voorzien voor de spelers.

De milieuvereniging Salvar La Tejita demonstreerde onlangs op het evenement ‘Cross Golf Costa Adeje’ om de verspilling van zoet water op de golfbanen aan te klagen. De activisten hekelen het overdadig verbruik van water die gebruikt wordt voor het sproeien van de golfterreinen en de gevolgen die daardoor ontstaan voor de bevolking van de Canarische Eilanden.

Twee miljoen liter water per dag

Er is een discrepantie ontstaan tussen het overdadig verbruik van water op de golfterreinen terwijl de bevolking wordt gevraagd om verantwoord met water om te gaan, de toevoer wordt verminderd en soms afgesneden tijdens hittegolven en boeren geen garantie krijgen op water om hun gewassen te irrigeren.

Op Tenerife zijn er negen golfbanen, waarvan de meeste in het zuiden liggen. Op alle eilanden samen tellen we 24 golfterreinen. Salvar La Tejita hekelt de verspilling van water als gevolg van de weersomstandigheden en de droogte in het gebied. Een golfbaan verbruikt meer dan twee miljoen liter water per dag in de maanden van maximale irrigatie. Het dagelijks waterverbruik op Tenerife bereikt aldus 18 miljoen liter – voor alle eilanden samen is dit 48 miljoen liter – zoet water per dag gedurende het zomerseizoen.

Zelfmoordstrategie

De milieugroepering stelt ook dat de golfbanen aangelegd en geëxploiteerd worden om toeristen aan te trekken en niet zozeer om ontspanning te bieden aan de eigen bevolking. De golfbanen zijn een luxe die de Canarische Eilanden zich niet kunnen veroorloven in de huidige klimatologisch veranderende omstandigheden en ecologische noodsituatie die zich momenteel voordoet.

Na de afkondiging van de klimaatnoodtoestand door de Europese Unie in 2019 – die werd geratificeerd door de Spaanse staat en het parlement van de Canarische Eilanden – is het behoud van golfbanen en de bouw van nieuwe faciliteiten een suïcidale strategie in een regio die ernstig wordt getroffen door de opwarming van de aarde en door waterschaarste.

Think globally, act locally

Salvar La Tejita vraagt om maatregelen die het herstel van de ecosystemen en van de voedselsoevereiniteit bevorderen en daarom eisen zij de onmiddellijke implementatie van een wetenschappelijke strategie die door de regionale en lokale Canarische overheden moet worden gerealiseerd. Daarnaast leggen ze speciale nadruk op klimaatverandering en het verantwoord gebruik van water door iedereen. Gezuiverd water of niet, het moet verantwoord worden gebruikt en worden toegewezen aan de boeren en landbouwers die het hard nodig hebben. Zij tenslotte, voeden de bevolking.

De activisten roepen de bevolking op om het beheer van het beschikbare water op de Canarische Eilanden aan de kaak te stellen, want deze voorzieningen ondersteunen het leven. Zoals werd gezegd op de Earth Summit in Rio de Janeiro onder het motto Think globally, act locally, kan er vanuit een kleine gemeenschap veel worden gedaan om bij te dragen aan de oplossing van de milieuproblemen die zich voordoen op onze planeet.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img