zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesEX-MINISTER ALICIA VANOOSTENDE
spot_img

EX-MINISTER ALICIA VANOOSTENDE

We komen allen graag naar Tenerife en tonen interesse in een veel domeinen. Laat ons dit een gezonde en belangrijke toeristische belangstelling noemen in een regio die aantrekkelijk is om er te verblijven. 
Daarnaast bestaat er een resem aan onderwerpen waarin men geen energie steekt omdat de onderwerpen niet interessant, niet relevant en/of niet boeiend zijn. Politiek en staatkunde zijn dergelijke onderwerpen, en daarom halen dergelijke artikelen zelden of nooit een plaats in ons redactiewerk. 

Tenzij er een relatie is met de Lage Landen. Samen met Alicia Vanoostende – Vlaamser kan de naam niet zijn – gaan wij even door het Canarische politieke landschap.
Wij kennen haar als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij bij de Canarische regering en als verdedigster van de primaire sector. Wat niet algemeen is geweten, is dat zij vanaf België in Los Llanos de Aridane (La Palma) aankwam toen zij nauwelijks één jaar oud was.

Landbouwingenieur

Haar ouders besloten België te verlaten voor een verandering van omgeving. Tijdens een reis naar La Palma werd haar vader verliefd op het eiland en besloot dat hij er wilde wonen. Aangezien haar moeder, van Italiaanse afkomst, een zeer goede kokkin was, besloten zij een Italiaans restaurant te openen onder de naam San Petronio, beschermheilige van de geboortestad van haar moeder, een vrouw die volgens Vanoostende “zeer links en progressief is, maar zeer religieus en gelovig”. Haar ervaring als landbouwingenieur, landbouwvoorlichter en directeur van de Central Hortofrutícola del Cabildo de La Palma hebben haar de functie opgeleverd die zij thans bekleedt. Bonus was haar relatie met Brussel en haar talenkennis.

Zij werd in België geboren in 1973 en haalt haar diploma landbouwingenieur met als specialisatie landbouwindustrieën aan de Polytechnische Universiteit van Valencia. Zij behaalt ook een Master in bedrijfsbeheer en marketing (MBA) aan de UNED, de grootste openbare universiteit van Spanje, zowel wat het aantal studenten als het academisch aanbod betreft, en ook de grootste campus is van Europa. 

Politiek

In 2002 wordt zij lid van de eilandraad Cabildo de La Palma als landbouwvoorlichter en in 2004, als directeur van de Central Hortofrutícola Insular. Zij was raadslid voor toerisme en ruimtelijke ordening van de Cabildo Insular van het prachtige eiland tijdens de ambtstermijn van 2015 tot 2019. Zij is ook gemeenteraadslid geweest in Los Llanos de Aridane en bij de laatste verkiezingen is zij erin geslaagd het aantal gemeenteraadsleden voor de Socialistische Partij van twee op vier te brengen.

De opkomst van Vanoostende in de Canarische politiek ging uiterst snel. Zij was vrijwel onbekend toen zij in het Cabildo van La Palma aankwam in 2015 onder het voorzitterschap van Anselmo Pestana. Later wordt ze verkozen tot Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Ze krijgt de leiding krijgen over een economische sector die zij zeer goed kent, gezien haar jarenlange ervaring in de landbouwsector. In de vissector smijt ze zich op de quota voor blauwvintonijn en bewijst ze zich als een volwaardige minister voor de Canarische visserijsector.

Ontslag als minister

Na de verkiezingen van 28 mei 2023 wordt mevrouw Vanoostende waarnemend minister van Landbouw van de Canarische regering tot er officieel een nieuwe regering wordt voorgesteld. Alicia Vanoostende nam op eigen verzoek ontslag als gevolg van haar verkiezing tot gemeenteraadslid in de gemeenteraad van Los Llanos de Aridane tijdens de lokale verkiezingen van 28 maart.
Haar ministerie zal worden overgenomen door het hoofd van Ecologische Transitie, José Antonio Valbuena, op interim-basis tot de nieuwe regering van de Canarische Eilanden aantreedt.

Foto: facebookpagina Alicia Vanoostende

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

APP POLITIEHULP

WEBCAM ROCA NIVARIA HOTEL

spot_img