Dinsdag 3 mei wordt een feestelijke dag in Madrid, want de Europese zonnetelescoop EST wordt dan voorgesteld in de Residencia de Estudiantes. De grootste Europese zonnetelescoop, met een primaire spiegel van 4,2 meter diameter is 44 meter hoog en wordt gebouwd op de site Observatorio del Roque de los Muchachos op La Palma in 2024 en waarvan de ingebruikname is gepland in 2029.
Dit project zal astronomen de mogelijkheid geven om beter inzicht te krijgen in de zon en hoe deze ster het heelal stuurt in onze aardse omgeving.
Voor wetenschappers is het begrijpen van de processen die magnetische velden genereren en zich concentreren in de onderste regio van de fotosfeer – de regio waar het zichtbare licht van de zon de aarde bereikt – een van de grootste uitdagingen van de zonnefysica.
Hoewel zonnetelescopen reeds uitgerust zijn met geavanceerde technologieën, stellen deze ons nog niet in staat de fundamentele processen waar te nemen die aanleiding geven tot deze magnetische verschijnselen. In dit gegeven is de zon fundamenteel omdat ze een uniek model biedt voor verder sterrenonderzoek en als referentie moet dienen in termen van fysische processen, chemische samenstelling, structuur en evolutie.
LAGERE ZONNE-ATMOSFEER
Het doel van het EST-project is de structuur, dynamica en energetica te onderzoeken van de onderste atmosfeer van de zon, waar magnetische velden voortdurend in wisselwerking staan met plasma en waar af en toe magnetische energie vrijkomt in de vorm van krachtige explosies.
Dit vereist het observeren van fundamentele processen op een kleine schaal en minder dan 30 kilometer in de zonnevolume.
Daartoe wordt de telescoop uitgerust met een spiegel van 4,2 meter, een geavanceerd adaptief optisch systeem en instrumenten die zijn gespecialiseerd in zeer gevoelige waarnemingen in het zichtbare en nabij-infrarode spectrum.
Het project, dat als het vlaggenschip van de Europese zonnefysica wordt beschouwd, werd in 2016 opgenomen in de planning van het Europees Strategieforum voor onderzoeksinfrastructuren (ESFRI) en wordt gepromoot door de European Association of Solar Telescopes (EAST), die bestaat uit 26 instellingen uit 18 Europese landen en een wetenschappelijke gemeenschap vormt van ruim 600 zonnefysici.
Foto: Gabriel Pérez Díaz | IAC
Bron: SINC