zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsEUROPEES CORONAPASPOORT
spot_img

EUROPEES CORONAPASPOORT

De COVID-19-pandemie is een uitzonderlijke schok geweest voor onze economieën, samenlevingen en vooral voor onze eigen levensstijl. De toeristische sector is zwaar getroffen, met 2020 en 2021 als het slechtste jaren ooit voor het toerisme. Europa zag een daling van 69% in het vliegverkeer in 2020 en een daling van 85% in januari 2021.
Bovendien heeft de huidige crisis aangetoond dat het toerisme voor Europa, naast de economische impact, ook belangrijk is voor de samenleving. Het digitale groene certificaat dat de Europese Commissie op 17 maart 2021 heeft voorgesteld, moet de mobiliteit van de Europese burger opnieuw op gang te brengen.

Europa kleurt hoofdzakelijk rood en oranje en het aangenaam zonnige lenteweer zorgt voor een opflakkering van de vakantiekriebels. Er moet dringend een evenwicht gevonden worden om de balans van enerzijds economie en volksgezondheid en anderzijds veiligheid en vakantie, in evenwicht te brengen.

Daar moet het Europees coronapaspoort voor zorgen. Nu de vaccinaties in alle EU-landen op volle snelheid draaien en er langzaam maar zeker immuniteit optreedt, is de Europese Commissie bezig met de ontwerpmodaliteiten van een Europees Digitaal Covidcertificaat (EUDCC) dat vanaf 1 juli 2021 kan gebruikt worden om zich probleemloos te verplaatsen binnen Europa.
Europa adviseert, maar elke lidstaat beslist over de te volgen regels bij het reisgedrag. Zo kan het land van bestemming andere criteria handhaven dan het land van terugkeer (thuisland).

Het coronacertificaat kan bekomen worden via de website covidsafe.be vanaf 17 juni 2021. Op het groene certificaat kan afgelezen worden of iemand gevaccineerd is tegen het coronavirus, of iemand recent een PCR-test of een sneltest heeft ondergaan, en of iemand de COVID-besmetting heeft doorgemaakt en op deze wijze een natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd.
De aanwezige QR-code verbergt de persoonlijke gegevens als naam, voornaam en geboortedatum én uiteraard ook of de persoon toelaten wordt om te reizen.
Het overlegcomité stelt 12 jaar voor als minimumleeftijd voor het ontvangen van een groene gezondheidskaart.

Elke EU-lidstaat zal zelf bepalen of het paspoort onmiddellijk en aan iedereen zal worden uitgereikt. De kans is echter groot dat enkel personen met twee prikken (1 prik voor het Janssen-vaccin) plus de termijn nodig voor de opbouw van de antistoffen het certificaat zullen ontvangen.
Wie wil reizen en slechts één prik werd gezet moet zorgen voor een twee negatieve coronatests; een vóór vertrek en een bij terugkeer. Deze testen worden in dit geval gratis gegeven door de overheid. Wie de corona-inspuiting(en) heeft geweigerd zal echter opdraaien voor de kosten van deze PCR-testen.

De mogelijkheid bestaat dat het coronapaspoort wordt opgevraagd bij restaurant- of bioscoopbezoek of bij culturele manifestaties of bij sportwedstrijden. Het certificaat is multifunctioneel inzetbaar en kan dienen als document om naast het entreeticket, een evenement te kunnen bijwonen.

Fotoheader: European Economic and Social Committee

De website covidsafe.be is vanaf 17 juni 2021 beschikbaar

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. @guy gaat Spanje het Belgische certificaat onmiddellijk aanvaarden, dus vanaf 17/6 of pas vanaf 1/7? Spanje staat in het kleurenkaart immers al op donker groen wat wil zeggen, kan lezen en uitgeven.

  2. Dag Ken,
    Spanje trekt voor het buitenlands toerisme de Europese kaart en gaat voor het groene EU-certificaat. Dit digitaal certificaat kan worden uitgegeven door alle EU-lidstaten vanaf 17 juni, maar vanaf 1 juli 2021 is dit de algemene regel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

CANARISCHE VECHTSPORT

spot_img