zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesEROSIE EN VULKANISME GEVEN VORM 
spot_img

EROSIE EN VULKANISME GEVEN VORM 

Erosie en vulkanisme, een eindeloze strijd die de landschappen van de Canarische Eilanden vormgeeft. Vulkanen braken lava uit die nadien afkoelt en het landschap ontwerpt en vorm geeft. Daarna is het de taak van de erosie om de vormen glad te strijken. Wind en water eroderen het landschap. Al miljoenen jaren schommelt de Canarische archipel tussen de explosiviteit van vulkaanuitbarstingen en de langzame destructieve werking van erosieprocessen.

Sinds mensenheugenis hebben twee natuurkrachten gevochten om de landschappen op de Canarische Eilanden te formeren. Vulkaanuitbarstingen waarbij magma uit de krater wordt gespuugd en lavastromen die langzaam naar beneden glijden worden telkens gevolgd door duizenden jaren van langzame sculpterende processen, waarbij regen, wind en waterstromen geleidelijk het materiaal wegbeitelen dat uit de aarde is gekomen. 

Magma en lava

Hoewel vulkanen zich meestal aan de randen van tektonische platen bevinden, zoals in Japan of West-Amerika, zijn er uitzonderingen zoals de Canarische Eilanden en Hawaï, eilanden die gevormd zijn op de tektonische plaat. De Canarische Eilanden zijn gevormd door een hotspot in de Atlantische Oceaan. Een hotspot is een gebied in de aardmantel waar de temperatuur hoger is dan normaal. Hierdoor smelt het gesteente sneller weg en wordt er magma gevormd. Magma is gesmolten gesteente dat zich onder de aardkorst bevindt. Wanneer het magma uit de vulkaan de lucht in wordt geprojecteerd, wordt het lava genoemd.

Oudste en jongste

De Canarische Eilanden liggen op de Afrikaanse plaat. De Afrikaanse plaat beweegt langzaam naar het noordoosten en doordat de hotspot vasthangt aan de aardmantel ontstaat er een verplaatsing die zorgt voor het ontstaan van nieuwe eilanden. 
De Canarische Eilanden zijn ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan. De oudste eilanden zijn Lanzarote en Fuerteventura. De jongste eilanden zijn La Palma en El Hierro. De eilanden zijn nog steeds in ontwikkeling. Er zijn nog steeds vulkanen actief en er worden nog steeds vulkanen geboren.

Hot spots

Hot spots kunnen zich overal op de aardkorst bevinden, maar ze komen het meest voor in de oceanen. Dit komt omdat de aardkorst in de oceanen dunner is dan op het land. Daardoor kan het magma gemakkelijker door de aardkorst naar het oppervlak stijgen. Hot spots kunnen ook aardbevingen veroorzaken. Dit komt omdat het magma dat uit de aardkorst komt, de aardkorst kan vervormen en versplinteren en dit veroorzaakt trillingen en bevingen.

De hot spot blijft op dezelfde plaats, maar de korst blijft bewegen en de eilanden die van de hot spot weg bewegen zijn de oudste eilanden. Deze zone met hoge temperaturen bevindt zich nu tussen La Palma en El Hierro, maar lag miljoenen jaren geleden onder Lanzarote en Fuerteventura, de oudste eilanden van de Canarische Eilanden. Om deze reden zijn de Canarische Eilanden langgerekt in een oost-westelijke richting. 

Geologische familie

Lanzarote en Fuerteventura, die 20 miljoen jaar geleden werden gevormd zijn in feite de geologische grootmoeders van de Canarische Eilanden. La Palma en El Hierro zijn dan kleindochters, die nauwelijks 1 of 2 miljoen jaar oud zijn en dan zijn Gran Canaria, met 15 miljoen jaar, en Tenerife en La Gomera, met een geschatte leeftijd van tussen de 10 en 12 miljoen jaar, de geologische ouders in deze familiekring.
De ouderdom van Lanzarote en Fuerteventura verklaart de landschappen van deze eilanden, waar erosieve processen de overhand hebben op vulkanische activiteit, waardoor er minder hoge bergen van 500 tot 600 meter hoog zijn ontstaan.

Onderzeese bergen

In de afgelopen 500 jaar zijn er op de Canarische Eilanden achttien vulkaanuitbarstingen geweest, waarvan de meeste zich concentreerden op de westelijke eilanden vanwege de nabijheid van de hot spot. Hoe dan ook, de datering van het materiaal van de eilanden en studies naar de periodiciteit geven aan dat elk eiland zich in een andere fase van de vulkaancyclus bevindt, die wordt gekenmerkt door perioden van groei gevolgd door lange pauzes. 

In het noordwesten van de Canarische Eilanden zijn er zelfs onderzeese bergen waarvan wordt aangenomen dat ze van dezelfde hotspot afkomstig zijn, wat betekent dat er gebieden zijn waar oude eilanden zijn gevormd en door erosie zijn verdwenen. Toch zal het vulkanisme blijven worstelen om zich op te dringen en zolang de hot spot actief is, kunnen er nieuwe eilanden ontstaan waarop de erosie, even hardnekkig als altijd, zijn werk zal doen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM CANDELARIA

BAGAGEKOSTEN

spot_img