maandag, maart 20, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsERJOS-TUNNEL ONDER HET TENO-GEBERGTE

ERJOS-TUNNEL ONDER HET TENO-GEBERGTE

De langste tunnel van de Canarische Eilanden wordt momenteel uitgegraven en loopt onder het Teno-gebergte door. De Erjos-tunnel maakt deel uit van de snelweg rond Tenerife – ook de eilandring of anillo insular genoemd – is momenteel voor 80% uitgegraven en moet Santiago del Teide en El Tanque tegen 2025 met elkaar verbinden. Zo worden het noorden en het zuiden via dit westelijk sluitstuk door een snelweg met elkaar verbonden. Dit zal ook zorgen voor de fysieke aansluiting en de verbinding met de snelwegen TF-1 in het zuiden en met de TF-5 in het noorden. 

Het investeringsbudget voor het project bedraagt momenteel 256 miljoen euro en de werkzaamheden zijn toegewezen aan de joint venture van FCC Construcción, Syocsa-Inarsa en El Silbo. De 11,3 kilometer lange verbinding tussen Santiago del Teide en El Tanque bevat de een dubbele tunnel van 5,1 kilometer, die meteen de langste tunnel wordt van de Canarische archipel en een van de langste van Spanje.

Abrubte orografie

De tunnel doorkruist het Tenomassief, en om het graven te versnellen, wordt er gelijktijdig graven vanaf de vier tunnelmonden, per twee naar elkaar toe. Er wordt 24/7 gewerkt in een drieploegenstelsel tot de tunnel helemaal is uitgegraven. Het tracé is complex want de werken gaan door gebieden met een nare en abrupte orografie waarin locaties met milieuwaarde worden doorkruist, waar menselijke nederzettingen en agrarisch grondgebruik terug te vinden is.

Complexiteit

Naast het hoofdtracé omvat het project een verkeersknooppunt in de gemeenten El Tanque en Santiago del Teide. Meer, er komen drie dubbele overdekte tunnels, waarvan er twee toegang geven tot de tunnel, vijf viaducten, drie onderdoorgangen, 21 transversale afwateringswerken en acht kanalisaties van bestaande waterlopen. Dit zijn realisaties die gelijktijdig met het nieuwe traject van de snelweg moeten worden gerealiseerd.

Op het traject hebben de baanvakken een breedte van 3,50 meter per rijstrook en een pechstrook van 2,50 meter, behalve in de Erjos-tunnel, waarvan de breedte per rijvak 2,50 meter bedraagt en voorzien is van een shoulder van 1 meter  en een voetgangerspad van 1,20 meter. Bij de aanleg van de meer rigide structuren zoals viaducten en overkappingen wordt rekening gehouden met de uitbreiding van de rijweg met twee baanvakken over het hele traject.

Bijkomende wegwerkzaamheden

De voorzitter van het Cabildo van Tenerife, Pedro Martín, lichtte bij het bezoek aan de Erjos-tunnel een hoekje van de sluier op over de bijkomende investeringen die de mobiliteit op het eiland moet in de hand werken.
In de loop van 2023 worden er twee andere wegenwerken gestart die ongetwijfeld zullen bijdragen tot de oplossing van het verkeersproblemen die zich voordoen op de TF-5. Dit is het geval voor het traject van Icod de los Vinos naar San Juan de la Rambla en het gedeelte van de TF-5 dat loopt van Guamasa naar het lager gelegen gedeelte van La Laguna. Voor de beide infrastructuurwerken zijn de vergunningen en de milieueffectverklaring reeds goedgekeurd.

De overheid schat dat dit deel van de Anillo Insular of ringsnelweg dagelijks zal gebruikt worden door 30.000 voertuigen, waardoor de verkeersdrukte op de TF-5 aanzienlijk zal afnemen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRAMA

INWONERS VAN TENERIFE

CANARIAS TELT 13 EILANDEN