vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsER IS LICHT IN DE TUNNEL
spot_img

ER IS LICHT IN DE TUNNEL

De bosbrand die Tenerife teistert sedert een week teistert heeft reeds 14.878 hectare grondoppervlakte verwoest, dat is bijna de helft van het Corona Forestal en 7,3% van de totale bosoppervlakte van het eiland. Één lichtpuntje is dat het vuur in de richting van het Observatorio in Izaña, in de buurt van het Nacional Parque del Teide, is gestabiliseerd. De hulpdiensten koesteren grote hoop dat de brand binnen enkele dagen onder controle zal zijn.

In Mal Abrigo is het nog niet zo ver, daar is er nog aanzienlijke bluskracht nodig om het vuur onder controle te krijgen. Dit front is het meest zorgwekkend omdat het nog steeds open is en er zal hard moeten gewerkt worden om de vuurhaard te stabiliseren. Gisteren was het opnieuw loeiend warm, niet alleen door het vuur maar ook van een loden zon, en een veranderende lichte wind heeft ervoor gezorgd dat eerder gecontroleerde vuurhaarden op sommige plaatsen opnieuw zijn gaan ontbranden.

Omslagpunt bereikt?

De president van het eiland wees er ook op dat er een beetje licht aan het einde van de tunnel is. Tot nog toe is La Orotava de zwaarst getroffen gemeente is, met 37% van het totaal afgebrande gebied, terwijl Los Realejos, Güímar en Fasnia de laatste dagen aanzienlijk meer werden getroffen dan bij het begin van de natuurbranden.

Als er vandaag een vergelijkbare dag aankomt als die van gisteren is er hoop bij de hulpdiensten. De twee fronten bij Güímar en Fasnia en deze bij Izaña moeten worden overwonnen. Het zal niet gemakkelijk zijn om het vuur onder controle te krijgen en het zal tijd kosten om het te doven. Vandaag moet er, willens nillens, een omslagpunt worden geboekt.

Geen menselijke letsels

Een indicatie dat de toestand erop verbetert, is de afkondiging van het einde van de evacuaties door het Directoraat-Generaal voor Noodsituaties van de Canarische regering. Er worden geen mensen meer ontzet uit de gebieden die eerder werden ontruimd in Arafo en in El Rosario. Integendeel, de inwoners van Arafo en Preventorio, in El Rosario, die tot de eerste geëvacueerden behoorden konden gisteren reeds terugkeren naar hun huizen. 

Het vuur heeft 14.878 hectare in de as gelegd. Gelukkig werd er niemand gewond, zijn er geen mensenlevens geraakt en werden er geen woningen getroffen. Enkel is er her en der materiële schade aan finca- en boerderijgebouwen.
Op dit ogenblik zijn er en 381 manschappen in de weer in een ongelijke strijd tegen een vlammend natuurgeweld en gebruikt de luchtcomponent 18 blusvliegtuigen en -helikopters om water op de vuurhaard te droppen.

Nationale steun

Tijdens zijn bezoek aan het eiland gisteren heeft de Spaanse premier, Pedro Sánchez, aangekondigd dat de Ministerraad van de nationale regering het gebied zal uitroepen tot een rampgebied. Hij garandeerde dat de regering zal helpen aan de wederopbouw in de getroffen gebieden en mensen die door de brand zijn getroffen, zal bijstaan. Een morele opsteker voor de hulpverleners en de getroffen bevolking is dat heel Spanje achter Tenerife staat.

Tenerife Connect, bosbrand, La Esperanza, blussen, brandweer, moeilijke opdracht, blusvliegtuigen, luchtkwaliteit,

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

VLUCHT NAAR TENERIFE

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WINDVELD OP TENERIFE

WEBCAM SANTA ÚRSULA

EL MÉDANO OMGETOVERD

spot_img