zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsENGELS ALS TWEEDE TAAL GROEIT
spot_img

ENGELS ALS TWEEDE TAAL GROEIT

Als Vlamingen en Nederlanders voelen wij ons steeds superieur als het om meertaligheid gaat. Niets is ons te veel om moeite te doen om enkele woordjes en zinnen te memoriseren om ons uit te drukken in het land waar wij onze vakantie doorbrengen. Duitsers spreken Duits, Fransen spreken Frans en Spanjaarden spreken Spaans. Door het internet en een snelle mondialisering beseft iedereen dat er nood is, om naast de moedertaal, een wereldtaal aan te leren. 

De diverse overheden doen moeite om het taalonderwijs uit te breiden en de recente generaties beseffen dat ze moeite moeten doen om vooral Engels te leren. Alleen de Engelsen blijven Engels spreken. De grootste taalgroep op deze planeet is het Chinees, gevolgd door het Spaans. Pas op de derde plaats komt het Engels, en dat is de taal die door Canarisch scholen wordt gepromoot om als tweede taal te worden onderwezen.

Op jonge leeftijd

Het onderwijs van het Engels groeit op de Canarische Eilanden en is op een na, de grootste Spaanse regio waar een vreemde taal wordt onderwezen in de basisscholen. Een op de drie leerlingen op Canarias krijgen een tweede taal voorgeschoteld, enkel in Andalusië zijn dat er meer.

Op de Canarische archipel beginnen op de scholen aandacht te besteden aan talen vanaf jonge leeftijd. Dat blijkt uit de statistieken over het niet-universitair vreemdetalenonderwijs in 2021-2022, die net werden gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs.

Op alle onderwijsniveaus

Het onderwijs van een vreemde taal naast de moedertaal in het basisonderwijs op de Canarische eilanden bedraagt 36,8% en 40,3% in Andalusië. Daarna volgen de regio’s Murcia (30,7%) en Aragon (27,5%). Uit de statistieken blijkt dat 46,6% van de leerlingen in het basisonderwijs vorig jaar een deel van het lesprogramma in een vreemde taal heeft gekregen, voornamelijk in het Engels.

Anderzijds werd bij 85,9% van de kinderen in de tweede cyclus van de kleuterschool (3-6 jaar) een deel van het onderwijs in een vreemde taal gegeven. Dit is een stijging van ruim tien procent in de afgelopen tien jaar.
Vanaf de lagere school is de studie van een taal (hoofdzakelijk Engels) verplicht en dus veralgemeend.

Verplichting

Momenteel wordt de mogelijkheid ingevoerd om een tweede taal (hoofdzakelijk Frans) te studeren; dit vak werd gevolgd door 14,9% van de leerlingen in het basisonderwijs, 40,6% van de leerlingen in het secondair onderwijs en 22,5% bij studenten in het hoger onderwijs. 

In het algemeen is de studie van een tweede taal in het secundair onderwijs grotendeels ongewijzigd gebleven: in 2021-2022 bedroeg dit 40,6%, 1,3 procent lager dan tien jaar geleden en in hoger onderwijs was dat 22,5%, tegenover 24,1% gedurende het schooljaar 2011-2012.

De studie van ten minste één vreemde taal is verplicht op alle niveaus van de onderwijsnetten, ook in de tweede cyclus van het kleuteronderwijs. Daardoor kwam 85,9% van de leerlingen in gedurende het schooljaar 2021-2022 in contact met een vreemde taal.

Talenscholen in Spanje

Er hebben zich vorig jaar 325.328 personen ingeschreven en les gevolgd aan de officiële Spaanse talenscholen. De meest gevolgde vreemde taal was het Engels, met 207.256 leerlingen, gevolgd door Frans (42.449), Duits (25.425) en Italiaans (12.233).
Ook de officiële Spaanse talen naast het Castiliaans werden in deze centra onderwezen: 9.239 volgden de Baskische, 4.375 de Valenciaanse, 1.854 de Catalaanse en 800 de Galicische taalopleiding.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img