maandag, februari 26, 2024
HomeBlogWeetjesELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF
spot_img

ELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF

De laatste dag van het jaar, middernacht, twaalf slagen, twaalf druiven … een oeroude traditie die vooral in Spanje in gebruik is. Elke Spaanse familie die de overgang van oud naar nieuw samen viert zit om middernacht klaar om een oeroude traditie in ere te houden. Een gebruik dat moet resulteren in geluk en voorspoed dat het nieuwe jaar brengen moet.

In 1962 begint TVE met het uitzenden van Las 12 Campanadas – de 12 klokslagen – vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. In vele Spaanse huisgezinnen wordt dan tv gekeken waarop de klok op het Madrileense centrale plein het ‘magische uur’ aankondigt. Op Tenerife wordt dit traditioneel moment een uurtje later herhaald door TV Canarias.

Blikjes met twaalf druiven

Op dat moment brengt men massaal de doce uvas de la suerte of de 12 geluksdruiven naar de mond. Op iedere klokslag wordt één druif naar binnen gestopt; één druif voor iedere maand … de twaalf klokslagen worden als een traditionele waarde beleefd. In de handel zijn speciale reveillonblikjes verkrijgbaar die precies geteld twaalf druiven bevatten.

Oorzaak en aanleiding

Het gebruik van het druiven nuttigen begon in 1909 in een dorpje met de toepasselijke naam Viñalopó in de Spaanse provincie Alicante. In dat fameuze wijnjaar was er een overproductie van druiven en men vroeg de bevolking mee te helpen om de overproductie te consumeren, anders moest deze vernietigd worden. En dat lukte vrij aardig: men ging massaal druiven kopen om deze één voor één naar binnen te werken en aldus bleven veel druiven gespaard van een gruwelijke vernietigingsdood.

En de traditie tiert verder: 113 jaar later heeft de druiventeelt nog altijd een interessante afnemer die in ‘putteke winter’ voor de nodige omzet zorgt.

Eerst druiven, dan cava

Niet iedereen kan zoveel geluksfruit naar binnen werken in zo een korte tijdspanne; daarvoor werd een hulpmiddel bedacht. In plaats van kauwen kun je ze ook gewoon doorslikken, maar dat vind ik dan weer een jammerlijke, smakeloze actie. Na de twaalf druiven is de ceremonie nog niet afgelopen. Om alles door te spoelen worden de flessen cava opengemaakt en rijkelijk uitgeschonken om het achtergebleven druivenmoes door te spoelen. Geef toe, een smakelijke combinatie. En dan moet iedereen snel naar buiten want het vuurwerk wordt om veiligheidsredenen niet binnenshuis afgevuurd.

Lokale traditie dijt uit

De Spaanse traditie werd al gauw overgenomen door Spaanse emigranten in andere landen, vooral door de inwoners van Spaanstalige Latijns-Amerikaanse landen. En zo raakt een lokale traditie vrij snel wereldwijd ingeburgerd.

Wat je ook doet, Tenerife Connect hoopt dat je een mooi, liefdevol, gezond en succesvol jaar tegemoet gaat!

Wij wensen jullie daarom allemaal een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.
¡Les deseo un feliz y próspero año neuvo!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Leuke traditie! Kon hem zelf nog niet ondanks meerdere verblijven op Canarische eilanden. Nu we oud & nieuw op Fuerteventura beleven, willen we deze traditie eren en staat er dus een bakje druiven klaar ook hier. Bedankt voor dit leuke artikel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

INWONERS VAN TENERIFE

ORKA MORGAN

HONING OP TENERIFE

spot_img