zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsELEKTRISCHE STEPS IN SANTA CRUZ
spot_img

ELEKTRISCHE STEPS IN SANTA CRUZ

De Franse hoofdstad bant elektrische steps uit het verkeer. Te storend en vooral gevaarlijk door valpartijen een aanrijdingen. Wanneer het regent in Parijs, druppelt het in Brussel en daar overweegt het gemeentebestuur om dezelfde maatregelen toe te passen. Het onderwerp is actueel, want ook in de Tenerfiaanse hoofdstad, Santa Cruz, buigt men zich ook over dat probleem. 

‘Afschaffen die handel’, dat doen ze niet op Tenerife. Santa Cruz wil elektrische scooters reguleren in plaats van ze te verbieden. Twee verhuurbedrijven en duizend elektrische steps, dat is toestand op dit ogenblik waardoor men, anders dan in Parijs, kiest voor regulering in plaats van te verbieden. De raadpleging die in de Franse hoofdstad werd gehouden, heeft het debat in vele Spaanse steden, waar de aanwezigheid van dit nieuwe vervoermiddel talrijke problemen veroorzaakt, opnieuw geopend. 

Mobiliteitsverordening

In Parijs zijn er 15.000 steps voorradig en werden er in 2022 ruim 450 ongevallen geregistreerd, waarbij drie doden en 426 gewonden vielen.
In Santa Cruz is het aantal ongevallen minder, hoewel en helaas er ook één dode is gevallen in een ongeval met een elektrische step. De gemeentelijke overheid gaat duidelijk voor een regulering door middel van de nieuwe mobiliteitsverordening.

Deze verordening regelt het gebruik van scooters op algemene wijze, zowel voor particuliere gebruikers als voor verhuurbedrijven. Zo bekrachtigt zij het verbod op het verkeer van deze voertuigen op voetpaden, voert zij de verplichting in om een helm en een reflecterend vest te dragen en wordt het gebruik van een step verboden voor jongeren onder de 15 jaar. Overtredingen op deze richtlijnen wordt beschouwd als ernstige inbreuken die worden gestraft met boetes van 1.500 tot 3.000 euro.

GPS en geolocatie

Verhuurbedrijven zijn verplicht om een app te bezitten die real-time informatie geeft over de locatie van alle voertuigen. Opvallend is de regelgeving omtrent het beëindigen van het gebruik. Als de tweewieler buiten aangewezen plaatsen wordt achtergelaten, draait de teller door, uiteraard na een softwarematige verwittiging op het schermpje van de step. 
De geolocatie die via de gps wordt doorgegeven meldt ook wanneer er een step op voetpaden en voetgangerszones rijdt. Deze melding zal de motor automatisch uitschakelen.

Bestuurlijke traagheid

Deze manier van verplaatsen is een nieuwe methode die de mobiliteit en het milieu ten goede komt. De uitvoering van de rechten en plichten van stepgebruiker is nog enigszins chaotisch, omdat de regelgeving door de Canarische regering moet worden georganiseerd. Gezien de traagheid van het gouvernement zijn veel gemeenten momenteel verplicht zelf een deel van de uitvoering te regelen. Het gemeentebestuur van Santa Cruz regelt in afwachting zelf het gebruik van scooters. Afschaffen kan niet omdat het directoraat-generaal Verkeer (DGT) dit elektrisch voertuig voor persoonlijke mobiliteit heeft toegevoegd aan de wettelijke voertuigen en daarmee worden steps in het verkeer goedgekeurd.

Nieuwe aanbesteding

De mogelijkheid dat het stadsbestuur een eigen verhuurdienst voor elektrische scooters aanbesteedt, zoals in Las Palmas de Gran Canaria, ligt nog op tafel. De afdeling Mobiliteit is in juli vorig jaar opgericht en er werd voorrang gegeven aan zaken als bewegwijzering, onderhoudscontracten en aan de uitvoering van de Lage Emissie Zone.
Doordat de situatie erop verbeterde, door de samenwerking met de verhuurbedrijven, is deze beslissing uitgesteld. Van zodra de mobiliteitsverordening is goedgekeurd (naar verwachting eind mei), kan de aanbesteding hervat worden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

IJSGROT – CUEVA DEL HIELO

DOKTER OP TENERIFE

spot_img