dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogWeetjesEL SILBO EEN GEFLOTEN TAAL
spot_img

EL SILBO EEN GEFLOTEN TAAL

El Silbo een gefloten taal is een artikel dat hoort in de rij van onze dagelijkse artikels die handelen over Tenerife. Een enkele uitzondering bevestigt de regel en vandaag gaan wij even loeren bij de buren op La Gomera. Door de mysterieuze aantrekkelijkheid van het eiland plannen nogal wat toeristen, binnen hun verblijf op Tenerife, een dagtrip en maken ze de oversteek naar het dichtstbij gelegen zustereiland, een eiland dat deel uitmaakt van de westelijke Canarische provincie Santa Cruz de Tenerife.

In 2014 woonden er 18.000 Gomeros op het eiland, waarvan de helft in de hoofdplaats San Sebastián. Hermigua volgt op de tweede plaats met ca. 1900 inwoners. Het bevolkingsgemiddelde bedraagt 45 inwoners per km² verspreid over de zes gemeenten Alajeró, Agulo, Hermigua, San Sebastián, Valle Gran Rey en Vallehermoso. Het eiland is vulkanisch en heeft een ronde vorm van ongeveer 24 km doorsnede. De hoogste top is de 1.487 meter hoge Garajonay. La Gomera staat bekend als wandeleiland en herbergt een regenwoud van laurierbomen, laurisilva genoemd.

Taal avant la lettre

We keren terug in de tijd van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Deze leefden in uiterst onherbergzame gebieden waar honderden kloven en ravijnen deel uitmaken van het landschap. Zich verplaatsen over dit ruige landschap was bijna onmogelijk en communiceren met de buren aan de overkant van de barranco was uitgesloten. Toch had de bevolking een communicatiemiddel avant la lettre: de fluittaal of el silbo. Zij vonden een manier om fluitend klanken en tonen met elkaar te combineren en op deze manier werd een ‘taal’ ontwikkeld die slechts door enkele bevolkingsgroepen ter wereld wordt gebruikt.

Cultureel erfgoed

Toen de eerste Europese veroveraars in de 15de eeuw de Canarische Eilanden bereikten, verbaasden zij zich over de fluittonen die de inwoners van dit eiland gebruikten om over grote afstand met elkaar te communiceren. Deze fluittaal is tot op heden blijven bestaan, ook al stond deze midden de 20ste eeuw op het punt te verdwijnen en daarmee ook de uitzonderlijke culturele waarde van dit bijzondere communicatiesysteem. Op grond daarvan werd el silbo, een gefloten taal door de UNESCO uitgeroepen als onstoffelijk cultuurerfgoed van de mensheid.

Oefening baart kunst

Ook al lijkt het onmogelijk, in het filmpje hieronder kunt je zelf vaststellen hoe deze taal in staat is een onbeperkt aantal mededelingen uit te drukken door het nabootsen van lettergrepen op basis van de klankkenmerken van een taal. In dit geval het Spaans dat op de Canarische Eilanden wordt gesproken. In principe kan dit in iedere andere taal worden toegepast. Durf je het proberen? Bereid je dan goed voor want er komt veel oefening en kracht bij kijken om je verstaanbaar te maken.

De silbo gomero werd ook als een geheime codetaal gebruikt tijdens de invallen van diverse buitenlandse mogendheden. Toch hadden de berichten die door middel van fluiten werden overgebracht, meestal betrekking op het dagelijkse leven of op uitzonderlijke gebeurtenissen.
Enig nadeel, iedereen kan meeluisteren, privéberichten zijn helaas niet mogelijk.

Enig en uniek voor La Gomera

Algemeen wordt aangenomen dat dit communicatiesysteem vroeger op de verschillende eilanden werd gebruikt maar op vandaag wordt deze communicatie enkel nog gebruikt op La Gomera. Het is danig toeristisch en cultureel belangrijk geworden dat de volgende generaties erop voorbereid worden. El silbo wordt onderwezen op school en is een onderdeel van het onderwijspakket. Op deze manier wordt de fluittaal van een ondergang gered.

Wanneer je deelneemt aan een georganiseerde daguitstap naar La Gomera is er steeds een demonstratiemoment voorzien in het restaurant waar de groep de lunch neemt.
Wanneer je een gesprek in deze taal wilt begrijpen, of zelfs de taal wilt oefenen, dan is La Gomera de aangewezen plek om deze opmerkelijke voorouderlijke en typisch Canarische traditie aan te leren.

Demonstratie van de fluittaal silbo Gomero op La Gomera

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img