zaterdag, mei 18, 2024
spot_img

EL SEMÁFORO

Het uitzicht is er spectaculair en de horizon ligt ver. De kust ligt aan onze voeten, Gran Canaria aan de overkant, Santa Cruz ligt aan de rechterzijde en in het noorden bevindt zich de kust van Anaga met opvallende aanwezigheid van het strand van Antequera. Wij begeven ons op glad ijs om deze unieke locatie te bereiken. Daar waar een stukje geschiedenis werd geschreven, daar waar het eerste elektrische telegraafstation in Spanje werd ondergebracht.

De locatie werd in de late vijftiende eeuw gebruikt als uitkijkpunt en als maritiem observatorium ter verdediging van het eiland. Vanaf de zestiende eeuw wordt er gewag gemaakt van het bestaan van een militaire post in Atalaya. Deze uitkijkpost speelde een heel voorname rol in de slag om Santa Cruz toen van waaruit Nelsons vloot werd ontdekt wanneer deze aan de horizon verscheen. Daardoor werd een aanval afgewend door de verenigde Canarische troepen onder leiding van generaal Antonio Gutierrez.

Verkeerslicht

Het ‘Semáforo’ van Anaga is een oude maritieme seinpost, gebouwd tussen 1880 en 1895 en in bedrijf tot 1971. Het is gelegen op 220 meter boven de zeespiegel, op de kliffen van La Atalaya, vlak bij  Igueste de San Andrés, een deelgemeente van Santa Cruz.
‘Semáforo’ staat voor ‘verkeerslicht’ in het Nederlands en dat hoef je niet al te letterlijk te nemen. Alhoewel …!
Het systeem werd gebruikt om met schepen te ‘communiceren’ en werd geïnstalleerd door het Engelse bedrijf Hamilton & Co. De installatie bestond uit beweegbare vlaggenmasten om gekleurde vlaggen aan op te hangen die een visuele code uitstuurden naar de scheepvaart in het gebied, en bij nacht werden de vlaggen vervangen door lichtlantaarns. Veelal waren deze codes gericht aan schepen die in Santa Cruz kwamen aanmeren en de seinpost had ook tot taak om het personeel van de haven van Santa Cruz de Tenerife te waarschuwen voor naderende schepen zodat de havenautoriteiten alles tijdig klaar konden hebben om het schip te laten aanmeren en daarna te lossen.
Voorafgaand aan de bouw van het station werd de locatie al gebruikt als wachttoren voor militaire doeleinden. Het gebouw en de installaties werden ook gebruikt om toezicht te houden op smokkelactiviteiten.

De locatie als marine-observatorium is zowel uniek als spectaculair te noemen. Je kunt er mijlenver kijken en Gran Canaria ligt optisch op een boogscheut. Het was dus de perfecte plek om alle militaire verkeer en verdachte routes te observeren.

Flinke wandeling

Tenerife – en in het bijzonder het schiereiland Anaga – blijft elke toerist en resident verbazen. Om deze rotsneus te bereiken moet je wel een inspanning leveren. Je kunt er te voet naartoe via een pad dat in het verleden werd aangelegd om ezels en dromedarissen toe te laten om bouwmaterialen naar de seinlocatie te brengen. Dit wandelpad is opgenomen in het officiële wandelaanbod van Tenerife onder de noemer ‘Sendero PR-TF5.1’
Om de sendero te bereiken rijden we bij de kruising van Playa de las Teresitas in San Andrés naar Igueste de San Andrés. Het pad begint waar de openbare weg eindigt, daar waar een grote parking ligt. Let op, het wandelpad is glibberig en gevaarlijk, vooral bij vochtig weer. Zorg dat je fysieke conditie in orde is en draag vooral stevige wandelschoenen. Dit is enkel een uitdaging voor geoefende wandelaars.

Erfgoed

Verscheidene operatoren die zich bezighielden met waarnemingen hebben deze post bemand: militairen, meteorologen, telegrafisten en seiners hebben er gewoond met hun families. Het gebouw had voldoende kamers en de infrastructuur voldeed aan alle voorwaarden om er te kunnen leven. Het gebouw had een zeshoekige plattegrond en aan de buitenkant was er een oven en een waterreservoir.

Voor de lokale bevolking is dit een speciale plaats, een plaats die deel uitmaakt van de geschiedenis van het Anagamassief en van de noordoostelijke kuststreek.
Het gebouw en de installatie zijn verlaten en verkeren in erbarmelijke staat. Niemand wil of durft dit monument, dat het enige is in zijn soort, te claimen, te restaureren en toe te voegen aan het historisch erfgoed van Tenerife.

Fotoheader: senderosdemitierra.blogspot.com 
Wandeling: senderosdemitierra.blogspot.com/2014/04/tenerife-igueste-de-san-andres.html

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

CARRERA POR LA VIDA

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KLEINE POTJES

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img