El salto betekent in het Nederlands ‘de sprong’ en El Pastor is niet letterlijk de pastoor maar wel de hoeder of de herder. Dit voor alle duidelijkheid, want nogal wat mensen hebben de pastoor een vermanende vinger opgestoken dat hij buiten zijn katholieke krijtlijnen aan het lopen was terwijl niet hij, maar wel de schaapherder achter zijn verliefdheid aanliep. El salto del pastor kan terugblikken op een roemrijke legende.
De salto del pastor is definieerbaar en luistert naar ‘zich bewegen door een onherbergzaam landschap door gebruik te maken van een lange stok waarbij kracht, evenwicht en behendigheid noodzakelijk zijn’. Deze Canarische gewoonte wordt al eeuwenlang toegepast. De Berbers uit het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte hebben ruim 2.000 jaar vóór Christus hun verplaatsingstechniek geïntroduceerd op de eilanden. Zo konden zij zich gemakkelijker verplaatsen om de geitenkudde samen te houden.
Herderssprong
Het ruwe en ontoegankelijke berglandschap van de Canarische Eilanden verplichtte de inwoners van landelijk gelegen gebieden om deze waardevolle techniek te blijven gebruiken. Vooral de geitenhoeders moesten de bergen in om hun kroost te laten grazen. En geiten, die doen het op hun manier. Ze springen overal op en af en bereiken zelfs plaatsen waar een mens niet komen kan. Natuurlijk was dat een probleem voor de herder die zijn schaapjes moest samenhouden.
Om dat euvel op te lossen paste hij de salto del pastor of de herderssprong toe. Daarbij gebruikte hij een lange, dunne en gepolijste houten stok, de garrote genoemd waaraan een metalen punt, el regatón is bevestigd. De normale manier om de garrote te gebruiken is door de regatón stevig in een lagergelegen ondergrond te steken om zo langs de stok af te glijden tot dit niveau is bereikt. Je kon er ook kleine kloofjes mee oversteken en op deze manier van rots naar rots springen.
Disciplines
Er bestaan verschillende soorten sprongen om obstakels te overwinnen. Sommige zijn zo riskant en gevaarlijk dat ze in mooie en spannende legendes zijn beland. Zo zijn er de salto del enamorado (de sprong van de verliefde) en la media luna (de halve maan). De garrote wordt ook in wedstrijden gebruikt; beklimmingen, springen, snelle afdalingen, precisiesprongen en acrobatische sprongen zijn de verschillende disciplines.
Overlevering
Maar wat is nu de legende over de sprong van de ‘pastoor’? Wat wordt er verteld? Wat is er van de overlevering overgebleven?
In het gebied La Galga in La Palma is er een dorpje met de bevallige naam Puntallana. Het dorpje ligt midden in een woeste natuur met torenhoge kliffen en daar woonde lang geleden een dappere en stoere herder. In datzelfde dorpje woonde ook een oogverblindende jonge vrouw die de hoeder niet onbetuigd liet. Maar de schoonheid negeerde hem; hij liet haar totaal onverschillig, uiterlijk toch …
De pastor gaf echter niet op. Hij zag er goed uit; slank, lenig en sportief en drong dus verder aan op haar gunsten. Zijn hart schreeuwde om haar de liefde te kunnen verklaren en daarom begon hij aan een langdurige hofmakerij. Tenslotte viel ze voor zijn charmes maar vooraleer helemaal toe te geven liet zij hem een uitdaging uitvoeren; slaagde hij in de test, dan werd zij zijn vrouw.
De test bestond eruit om drie keer een sprong te maken over een ravijn en daarbij moest hij een speer gebruiken, zoals de herders toen gebruikten om zich door het onherbergzame gebied te kunnen verplaatsen.
De moed, de wil en de vaardigheid van de hoeder dreef hem twee keer over het ravijn, maar toen hij de derde en beslissende sprong maakte, miste hij de fysieke kracht om deze sprong tot een goed einde te brengen. Hij viel in de kloof en stierf. Verblind door de liefde voor zijn teerbeminde liet hij het leven voor hetgeen hij niet krijgen kon.
De mooie deerne werd overmand door verdriet, ze zou deze tragedie nooit meer vergeten. Ze kwam het huis niet meer uit, behalve bij het voorbijkomen van de begrafenisstoet: zij stortte zich wanhopig op de kist en schreeuwde huilend de naam van de herder.
Sindsdien noemen de lokale mensen deze jump ook ‘de sprong van de minnaar’ of ‘de salto van de pastoor’ waarbij pastoor niet de zielenherder is maar wel de geitenhoeder.Hieronder zie je duidelijk hoe technisch de uitvoering van de sprong is.
Film © DeMoNiX666
Foto © fotocommunity.es
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.