zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsEINDE VAN EEN LANGE HETE ZOMER
spot_img

EINDE VAN EEN LANGE HETE ZOMER

Ook op de Canarische Eilanden voelen we de geleidelijke klimaatverandering. Het weer en vooral de temperaturen in oktober hebben op Tenerife en de overige eilanden alle records verpulverd. De hittegolf van de voorbije twee weken was zeer intens en heeft uitzonderlijk lang aangehouden. Gisteren (zondag 15 oktober 2023) werden de tien hoogste temperaturen in Spanje geregistreerd op de Canarische Eilanden. Daar komt nu een einde aan.

De hittegolf is begonnen op 30 september en duurde zestien dagen. Voor de meteorologische dienst Aemet markeert 2 oktober het begin van de hittegolf, omdat de referentieperiode om een hittegolf te definiëren pas dan de 95% van de normale langjarige gemiddelden heeft overschreden. Op dit moment zijn er enkele tientallen temperatuurrecords gesneuveld.

Ongezond weer

Van 1 tot 8 oktober werden er 31 weerrecords gebroken, zowel bij de minimum- als bij de maximumtemperaturen. Er zijn meetstations op de archipel waar de minimumtemperaturen elke dag boven de 20 °C uitkwamen. Op de Canarische Eilanden worden nachten met minimumtemperaturen boven de 20 graden tropische nachten genoemd, equatoriale nachten gaan boven de 25 °C en helse nachten overschrijden de 30 graden Celsius.

De eerste helft van oktober 2023 was niet de gezondste van het jaar. Ongetwijfeld is de aanwezigheid van stof in suspensie gedurende vele dagen een variabele geweest die ook een impact heeft gehad op de luchtkwaliteit en op hoge temperaturen. Een calima boven de laaggelegen gebieden in oktober is eerder ongewoon, dit is iets wat meer voorkomt in de wintermaanden.

Weersverwachting

Vanaf vandaag (maandag 16 oktober) ontstaat er een matige en gestadige daling van de temperaturen. Gelijktijdig komen er vanuit noordwestelijke hoek er lagedrukfronten op ons af die zich definiëren door koude luchtmassa’s en de aanwezigheid van veel vocht. Een gigantische depressie trekt voorlangs en botst met de warme luchtmassa die boven de Canarische archipel aanwezig is en brengt de volledige week instabiliteit met zich mee. De staart van het lagedrukgebied sleept over ons favoriete eiland en brengt zwangere wolken met zich mee. Her en der wordt er neerslag verwacht, op sommige plaatsen zal dat zeer intens zijn. Van een simpele regenbui tot een neerslaghoeveelheid van 50 millimeter per kubieke meter (5 cm per vierkante meter).    

Weerspeuken

De weersverandering zet zich in vanaf vandaag en wordt getypeerd door hoge bewolking die in de loop van de week zal zakken naar middelhoog en tegen het eind van de week naar lage bewolking met mogelijks plaatselijk veel neerslag.
De temperaturen zakken naar 26 °C overdag en 21% °C gedurende de nacht. De wind waait uit alle hoeken en draait van noordoost naar noordwest en kan hard uithalen.

Het weer op Tenerife zou het weer niet zijn als de zon bij momenten gaat schijnen. Ik weet uit ervaring dat een weerbericht schrijven voor het volledige eiland uit den boze is. Schiet dus niet op de pianist.
Twee weerspreuken zijn echter wel toepasselijk: de windspreuk ‘Oost bloost, west niet best’ en ‘Een depressie boven de Azoren, geeft ons wind rond de oren’.  


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VLIEGTUIGPANNE

MASCAKLOOF OP RESERVATIE

TEN BEL

spot_img