vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsEINDE VAN EEN HOTEL ZONDER STERREN
spot_img

EINDE VAN EEN HOTEL ZONDER STERREN

In 1973 begon een Duits bouwbedrijf aan de realisatie van een hotelcomplex op een droomlocatie in Añaza, tussen de TF-1 en de kustlijn. Een complex dat uitkeek over de zuidelijke oceaan, op een boogscheut van Santa Cruz, moest the place to be zijn om in Tenerife te verblijven, maar 50 jaar later staat op deze plaats nog altijd een skeletbouw, een ‘hotel zonder sterren’. Een statig doorkijkje dat nooit werd afgewerkt zal nu worden afgebroken.

Wij hebben reeds meerdere artikels over dit onwaarschijnlijk verhaal geschreven. Wie zich wil bijlichten kan dat doen in onze artikelen HOTEL ZONDER STERREN en HOTEL ZONDER STERREN – EINDE IN ZICHT. Er komt nu een derde episode aan, waarin de overheid, in dit bijzonder gecompliceerd dossier, de knoop heeft doorgehakt.

Onbekende eigenaar

Het gemeentebestuur van Santa Cruz heeft het project voor de sloop van het hotel Añaza, een verlaten skeletgebouw van 23 verdiepingen, in het zuidwesten van het grootstedelijk gewest toegewezen aan het bedrijf Proyelim, S.L., voor een aanbestedingsbedrag van ruim 123.000 euro met een uitvoeringstermijn van vijf maanden.

Deze procedure wordt aangevat nadat er jarenlang en talloze vruchteloze pogingen werden ondernomen om de eigenaars van het terrein en van het gebouw te lokaliseren. De gemeente wil haar verantwoordelijkheid opnemen om het gebouw te slopen zonder de toestemming van de eigenaar of de erfgenamen van de eigenaar. De gemeente voert reeds jarenlang uitgebreide veiligheidswerkzaamheden en dito campagnes om voorbijgangers van de mogelijke gevaren te verwittigen en indringers in het gebouw te weren.

Mamotreto

De sloop van dit gebouw aan de kust van Acorán, in Añaza liep niet over een leien dakje. Omdat het hier over een particulier gebouw gaat, werd de gemeentelijke overheid geconfronteerd met talrijke moeilijkheden en tegenslagen. Daarom is de start van de procedure om het gebouw te slopen, goed nieuws. Dat betekent dat het skyline-obstakel, dat vele jaren een geografische referentie werd gebruikt, maar ook een mamotreto is, uit het zicht zal verdwijnen. 

Mamotreto betekent in het Spaans een groot en onbruikbaar ding. Mamotreto staat ook voor ‘overbodig en slecht gemaakt object’. In het Nederlands kunnen wij dat best vertalen in ‘gedrocht’. 

Sinds 1975

De bouw begon in 1973, toen een Duitse particuliere ontwikkelaar een bouwvergunning aanvroeg voor de bouw van een hotel met 741 kamers en suites. De vergunning werd verleend, in overeenstemming met de wetten die op dat moment van kracht waren en werden gespecificeerd in de speciale plannen van Toeristisch Belang.

De bouwheer zag in 1975 van het project af en liet een gebouw achter zoals het er nu nog staat. De Y-vormige constructie, 23 verdiepingen hoog, gebouwd op 2.350 vierkante meter en met een grondoppervlakte van ruim 40.000 vierkante meter zal nu worden afgebroken. Een voorlopige studie heeft de kostprijs voor het slopen geraamd op 3,1 miljoen euro. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

DE TIJD VAN TOEN

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ROMERÍAS

spot_img