woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsEINDE VAN DE VULKAANUITBARSTING

EINDE VAN DE VULKAANUITBARSTING

De Cumbre Vieja op La Palma is nog één dag verwijderd van officiële doving van deze vulkaanuitbarsting. De waarnemingen, zowel rechtstreeks in het vulkanisch systeem als van de controlesystemen, wijzen op een blijvende uitputting van het eruptieve proces van de vulkaan, die 90 dagen lang onheil en verdriet heeft veroorzaakt. De verantwoordelijken van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) en van het Wetenschappelijk Comité, wijzen op een definitief einde van de uitbarsting als de vulkaan zeven dagen niets meer van zich laat horen.

Technisch directeur van Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, wijst op de mogelijke gevaren van de lavastromen die nog steeds 180 °C en meer bevatten. Mensen die de geëvacueerde gebieden betreden om daken schoon te maken of bezittingen op te halen, onder begeleiding, moeten zeer voorzichtig zijn. Woningen worden eerst voldoende geventileerd, daarna kan vulkaanas worden verwijderd.

Op de vraag hoelang Pevolca aanwezig blijft om de vulkaan nauwlettend in het oog te houden is het antwoord eenvoudig: zolang er zich gassen verspreiden uit de lava en lavatunnels blijft Pevolca metingen uitvoeren voor de veiligheid van de bewoners.
De zichtbare emissie van vulkanische gassen blijft geconcentreerd in het gebied van de kratermonden en in de lavatunnels. Op de kraterwanden van de hoofd- en secundaire kegel zijn er nog steeds kleine aardverschuivingen en breuklijnen, maar dat is een gevolg van de voorbij uitbarstingen. 

Het vulkaangerommel is nog te horen op de achtergrond en de seismiciteit is van een gering niveau, op alle diepten. De uitstoot van koolstofdioxide is hoger dan de gemiddelde waarden en de uitstoot van zwaveldioxide bleef gisteren in alle meetstations op een aanvaardbaar niveau. In geen enkel station werden de grenswaarden, voor de tiende dag op rij, overschreden. 

De slachtoffers van wie hun woning werd vernield door de lavastromen hebben meestal onderkomen gevonden bij familie en vrienden. Toch zijn er 560 personen die onderdak hebben gekregen in hotels en logiesverstrekkende instellingen. Daarvan verblijven er 385 personen in Fuencaliente, 70 in Los Llanos de Aridane en 105 in Breña Baja. Daarnaast worden er nog 43 personen verzorgd in sociale instellingen.

Een overzicht van de feiten en de schade worden voorgesteld in dit filmpje.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES