zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsEINDE IN ZICHT VAN LOZINGEN IN DE OCEAAN
spot_img

EINDE IN ZICHT VAN LOZINGEN IN DE OCEAAN

Tenerife heeft, net als de andere eilanden, te maken met beperkte natuurlijke watervoorraden vanwege de klimatologische omstandigheden en de geografische ligging. De bewoners zijn reeds eeuwen afhankelijk van neerslag en doorsijpeling om aan de waterbehoeften te voldoen. Dit leidde in het verleden meermaals tot uitdagingen met betrekking tot voorzieningen en installaties die de zuivering en het hergebruik van afvalwater mogelijk moesten maken.

De waterzuivering in het verleden was doorgaans gericht op het behandelen van afvalwater alvorens het te lozen in de oceaan. De kwaliteit van het behandelde water hing af van de efficiëntie en technologieën die in de zuiveringsinstallaties werden gebruikt. Daarna werd het water gebruikt voor irrigatiedoeleinden in de land- en tuinbouw, het besproeien van openbare parken en pleinen, en het ondersteunen van industriële processen die geen drinkwaterkwaliteit nodig hadden. Na de mechanische zuivering is er een chemische reiniging nodig en een bacteriologisch laboratorium om het gereinigde tot drinkwater te classificeren.

Onvoldoende

Twee keer per jaar betaalt de Spaanse staat een boete van 11 miljoen euro voor het niet oplossen van lozingen van afvalwater in zee. Vijf jaar nadat het werd veroordeeld door het Hof van Justitie van de Europese Unie, heeft het al 85 miljoen euro betaald. De veroordeling was onder andere te wijten aan het niet behandelen van afvalwater in Valle de Güímar.

Het zuiden van Tenerife heeft een slechte reputatie op het gebied van waterzuivering en het hergebruik ervan en daarom moet de verantwoordelijke overheid versneld op zoek naar optimale oplossingen om lozingen in de oceaan te staken. De voorbije jaren werd er reeds geschakeld, voornamelijk op gebied van de primaire zuivering en voor de realisatie van ontziltingsinstallaties.
Maar het eiland krijgt nog steeds een onvoldoende van Europa inzake de persisterende lozingen van afvalwater in de oceaan.

Vier projecten

De druk steeg en werd onhoudbaar, zo veel zelfs dat het zuiden van Tenerife nu een versnelde update krijgt en er werkzaamheden worden uitgevoerd aan een verhoogd tempo. Als alles naar plan verloopt moet een investering van 250 miljoen euro voldoende zijn om het eiland in 2024 voor een volle 100% te voorzien van een gedegen netwerk om afvalwater te behandelen voor hergebruik.

De Canarische overheid voorziet 141,4 miljoen euro om Tenerife te voorzien van gezuiverd afwater. Daarvan krijgen de gemeenten Santiago del Teide, Guía de Isora, Arona, San Miguel de Abona en Granadilla de Abona ruim 72 miljoen euro om op hun grondgebied afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. De overige waterzuiverende projecten zijn gelegen in La Mantanza de Acentejo en Valle de La Orotava.
Van de vier lopende projecten – Arona Este, Granadilla, Acentejo en Valle de La Orotava – is de bouw van de zuiveringsinstallatie van Montaña Reverón, met een kostprijs van 41,5 miljoen euro, de grootste.

De werkzaamheden aan het rioleringssysteem van Tenerife Oeste waren de eerste die van start gingen in de zuidelijke regio (Santiago del Teide en Guía de Isora) met een investering van 27 miljoen euro. In dit project zijn voorzien: het rioleringsnetwerk, de pompinstallaties, het regionale zuiveringsstation van Tenerife Oeste en het zuiverings- en pompstation in Playa San Juan. Deze laatste is ontworpen om het water te zuiveren van 109.000 inwoner uit dit gebied.
De werkzaamheden in Granadilla de Abona, waarbij een investering is gemoeid van 31 miljoen euro zijn volop aan de gang. Tegen 2024 moet de zuiveringsinstallatie Los Letrados en het pompstation in Ensenada Pelada in werking zijn.

64 kilometer leidingen

We mogen niet vergeten dat het maritiem gebied in het zuiden een belangrijke beschermde locatie is vanwege de rijkdom aan sebadales (zeegrassen), die door de niet-aflatende lozingen aangetast worden.
In San Miguel is het werk net gegund met een investering van 20,4 miljoen euro. In Arona bedraagt de investering 63 miljoen euro en is meteen de belangrijkste investering op Tenerife, omdat ook de realisatie van de zuiveringsinstallatie van Montaña Reverón is inbegrepen.
Naar verluid wordt er een rioleringsnetwerk van 64 kilometer aangelegd dat moet voorzien in waterzuivering van afvalwater van 240.000 inwoners tegen 2036.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

NOODHULP TE BETALEN

TAXI

spot_img