vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogCultuurEINDE CARNAVAL OP TENERIFE
spot_img

EINDE CARNAVAL OP TENERIFE

Einde carnaval op Tenerife wordt gemarkeerd door een uniek en symbolisch evenement dat de naam ‘Entierro de la Sardina’ draagt, vrij vertaald de ‘Begrafenis van de Sardine’. Dit ritueel, doordrenkt met humor en satire, symboliseert de begrafenis van de zonden en excessen van het carnaval, waarmee een periode van zuivering en vernieuwing wordt ingeluid die voorafgaat aan de vastentijd.

De ceremonie begint met een uitbundige processie door de straten, waarbij deelnemers zich vaak kleden in overdreven en komische rouwkledij, soms compleet met gesluierde weduwen die overdreven treuren om het verlies van de sardine. De sfeer is er een van gemaakte droefheid, maar de onderliggende toon is er een van humor en ironie. De stoet volgt een gigantische sardine, vaak op spectaculaire wijze verlicht en versierd, die door de stad wordt gedragen naar haar uiteindelijke rustplaats.

Oude gebruiken

Bij het bereiken van de bestemming, meestal een open ruimte of nabij de kust, wordt de sardine op een brandstapel geplaatst en onder luid gejuich van de toeschouwers in vlammen opgegaan. Dit vuurwerk is niet alleen een visueel spektakel, maar dient ook als een catharsis, waarbij de symbolische verbranding van de sardine de zuivering van de geesten en de vernieuwing van de gemeenschap vertegenwoordigt.

De ‘Entierro de la Sardina’ is een bittersweet afsluiting van de feestelijkheden, een herinnering aan de vergankelijkheid van feest en vrolijkheid, maar ook een vooruitblik op de hoop en hernieuwing die de toekomst brengt. Het is een unieke traditie die het rijke culturele lappendeken van Tenerife weerspiegelt, waarbij oude gebruiken en moderne festiviteiten samenkomen in een levendige viering van het leven.

Plaza de España

Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife bereikt op Aswoensdag met de viering van de begrafenis van de sardine. De veelbewogen nacht van carnavalsmaandag, die tienduizenden mensen samenbracht tot in de vroege uurtjes en de Coso Apoteosis op dinsdag maken nu plaats voor het meest ongedwongen evenement van de carnavalsfeesten in Santa Cruz.

De afspraak met de sardine is 22.00 uur in Calle Juan Pablo II. Vanaf daar zal de optocht de gebruikelijke route volgen: Plaza de Weyler en de Calles Méndez Núñez, Pilar, Villalba Hervás en La Marina, om te eindigen op Plaza de España. Vlakbij, op de Avenida Marítima, zal de verbranding van de sardine plaatsvinden.

Verkeersproblemen

Aan het evenement wordt deelgenomen door de zangers Pepe Benavente en El Morocho, in een viering die wordt gekenmerkt door de spontaniteit en wanorde van de processie. De Dorada Band en het Acapulco Orkest zullen optreden op het podium op het Plaza del Príncipe van 23.00 uur tot 03.00 uur.

Het absolute einde van een carnavalsperiode die ruim een maand heeft geduurd.

Einde carnaval op Tenerife betekent ook verkeerschaos. De viering van de begrafenis van de sardine zal leiden tot een parkeerverbod en verkeersbeperkingen in de straten waar de processie doorheen zal trekken.

Al deze veranderingen zullen worden aangegeven met borden en burgers worden verzocht deze aanwijzingen te respecteren. Lokale politieagenten zullen een veilige toegang vergemakkelijken voor degenen die er wonen, er een garage hebben of een   toestemming hebben om zich per voertuig in het carnavalsgebied te begeven.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img