dinsdag, augustus 16, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsEEUWIGE LENTE WORDT BEDREIGD

EEUWIGE LENTE WORDT BEDREIGD

Ook op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden wordt de vraag gesteld of de klimaatverandering de eeuwige lente wordt bedreigt. De eindejaarsperiode zonnend doorbrengen aan het zwembad of op het strand, zwemmen in de oceaan in de winterperiode en zomerkledij in putje winter zijn normale verschijnselen op de archipel. Soms gaat het mis en wordt het warmer dan normaal, soms wordt het frisser dan normaal.

Na de hoge temperaturen op het einde van 2021, die bijna aan de dertig graden raakten, is het gevoelig frisser geworden op Tenerife met regen in het noorden, sneeuw in de bergen en bewolkte dagen in het zuiden. Volgens Dominic Royé, eminent onderzoeker aan de Universiteit van Santiago de Compostela en doctor in de fysische geografie hebben zijn er geen record gebroken al is dat meer uitzondering dan regel.

Deze buitengewone warme perioden zijn momentopnamen van de klimatologische toekomst die de Canarische Eilanden te wachten staat. Er staan ons meer dergelijke anomalieën te wachten en die zullen in alle seizoen intenser zijn. Er zullen meer hittegolven ontstaan waarvan de frequentie en intensiteit hoger zullen zijn. Koudegolven zullen weliswaar minder vaak voorkomen, maar in kracht toenemen. 

De eilanden hebben vorig jaar twee extreme gebeurtenissen meegemaakt, één aan het begin van het jaar en één aan het eind. De eerste vond plaats tussen januari en februari en liet historische beelden zien van het Teide Nationaal Park dat volledig was ondergesneeuwd. De eerste sneeuwval anno 2021 werd veroorzaakt door een diepe Atlantische trog van polaire oorsprong die tot de subtropische gordel doordrong. Daardoor daalden de temperaturen op grote hoogte tot onder het vriespunt.

De andere extreme gebeurtenis vond plaats op oudejaarsavond. De laatste dag van het jaar was een van de warmste in Spanje van de afgelopen jaren. De temperaturen bereikten 27 en 26 graden Celsius in Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife – lokaal zelfs nog ietsje meer – cijfers die laatst voorkwamen in 1998 en 1995. Deze uitschieters zullen in de toekomst gedurende alle seizoenen voorkomen en zullen ook intenser zijn, waardoor de ‘eeuwige lente’ in het gedrang komt.

De calima is een van de verschijnselen die in de toekomst meer zal voorkomen. In de winter duurt een calima gemiddeld zeven dagen, terwijl dit in de zomer gemiddeld vijf dagen is. De advectie van West-Afrikaanse lucht zal zowel, wat het aantal als de intensiteit betreft, toenemen. 

Het weertype boven de Westelijke Sahara is een van de factoren die het klimaat op de Canarische Eilanden regelt en precies deze gigantische zandoppervlakten lijden het meest onder de gevolgen van de opwarming van de aarde en worden nog groter. De temperatuur zal de komende decennia blijven stijgen, dus we moeten blijven werken aan het afzwakken en verminderen van het broeikaseffect, aldus de professor in de fysische geografie.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ONZE FACEBOOKDINGES

TE VEEL IS TE VEEL