zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsEERSTE SYMBOLEN VAN DE RAFFINADERIJ VERDWIJNEN
spot_img

EERSTE SYMBOLEN VAN DE RAFFINADERIJ VERDWIJNEN

In ons artikel DE GESCHIEDENIS VAN DE RAFFINADERIJ hebben wij het belang van de installatie aangekaart dat ruim 90 jaar heeft gezorgd voor de economische onafhankelijk op Tenerife inzake brandstoffen. Andere tijden, voortschrijdende visies, ecologische standpunten en nieuwe technologieën zorgen ervoor dat de verwerking van ruwe petroleum ophoudt te bestaan en dat de grondoppervlakte groen zal worden ingevuld.

De ontmanteling van de raffinaderij hebben wij HIER uitvoerig aangekondigd. Een ongezonde, vervuilde ruimte moet plaats ruimen voor het groene project ‘Santa Cruz Verder 2030’. De iconische destillatietorens worden eerst afgebroken en daardoor krijgt de site een visuele deuk waarbij het herkenningspunt bij uitstek wordt weggenomen. 

Op 23 mei 2022 werd het startsein gegeven van de afbraakwerken die vijf jaar in beslag zullen nemen en waardoor de hoofdstad de ruim 500.000 vierkante meter grondoppervlakte kan herbesteden aan milieuvriendelijke projecten.

52 meter hoog

Deze dagen bereidt de raffinaderij van Santa Cruz de Tenerife zich voor op de verwijdering van een van de vele industriële elementen waarmee de olieraffinaderij zich decennialang heeft geïdentificeerd. De eerste schoorsteen die deel uitmaakt van de Visbreaker-unit wordt afgebroken. 
De schoorsteen in kwestie is 52 meter hoog en werd geschilderd in de blauwe kleuren die hem zo karakteristiek maken, evenals de rest van de elementen die met dezelfde motieven werden versierd, om de visuele impact op de omgeving te minimaliseren.

Deze installatie werd in 1983 opgebouwd en maakt deel uit van de eenheid die werd gebruikt om de viscositeit van de ruwe olie te verminderen en om stookolie te produceren. De productie had een capaciteit van twee miljoen ton per jaar.

Haven van Granadilla

Gedurende het voorbije jaar heeft Cepsa vooruitgang geboekt in de verschillende administratieve stappen die het heeft gezet om een volledige stopzetting van de activiteit te garanderen. De belangrijkste daarvan was het verkrijgen van de nodige vergunningen om een installatie van de brandstofopslagtanks in de haven van Granadilla te bouwen zodat de onderneming in staat wordt gesteld om haar distributieactiviteit voort te zetten nadat zij haar activiteiten in de olieraffinaderij heeft gestaakt.

Vergunningen

De toestemming voor de ontmanteling van de Visbreaker-eenheid heeft Cepsa in november 2022 ontvangen van het regionale ministerie van Ecologische Transitie van de Canarische regering. Gelijktijdig kreeg Cepsa ook toestemming voor de ontmanteling van de unit die zorgde voor de verwijdering van zwavel waarbij ook de thermische centrale en de demineralisatie-installatie kunnen worden ontmanteld.

Voorts is voorzien in de gedeeltelijke ontmanteling van het Cotesa-gedeelte, dat de waterzuiveringsinstallatie, de gasturbine en de compressor omvat. De vergunning voorziet ook in de ontmanteling, de verwijdering en het vervoer van structuren, zowel van metaal als van gewapend beton, behuizingen, uitrusting, leidingen, bedrading, elektrisch schakelmateriaal en toebehoren.

Recyclage

De doelstelling van dit sloopproject is om zoveel mogelijk waarde terug te winnen uit de afgebroken materialen. Bouwmaterialen kunnen perfect een tweede leven worden gegeven en worden dus niet aanzien als nutteloos afvalproduct.

De afbraakwerken worden uitgevoerd in samenwerking met sloopbedrijven en recyclagecentra. Het oliebedrijf wijst erop dat de totaalvisie op de ontmanteling van de olieraffinaderij het mogelijk maakt om recyclagecentra op te richten om specifieke afbraakmaterialen in te zamelen en te herwerken, die dan later mits investeringen resultaten behalen op de verwerking van andere materialen.

Overeenkomst

Het voornoemde plan zal worden toegepast gedurende het hele proces dat naar verwachting in 2025 zal zijn voltooid. Dit maakt het mogelijk om de afvalstromen aan de bron te ontkoppelen en te verwerken. Dit rendeert door een vermindering van de afvalproductie, terwijl het economisch rendement toeneemt.

De hoop op een groenere stad, met meer voorzieningen en woningen is gevestigd op het herstel van het terrein van de raffinaderij. Een proces dat in 2018 begon. In dat jaar werd door het gemeentebestuur van Santa Cruz een overeenkomst met gesloten met Cepsa voor de geleidelijke ontmanteling van de raffinaderij, de eerste die in Spanje werd gebouwd. 

De burgemeester verzekert dat het bestuur op de hoogte is van alle stappen die het bedrijf neemt om de industrie te ontmantelen. Elke stap wordt genomen in overleg met Cepsa. Daarna kan er begonnen worden met het planmatig bepalen van de nieuwe bestemming. 

Sanering

De samenwerking tussen de verschillende administraties en het bedrijf Cepsa is van fundamenteel belang om het herstel van de 500.000 vierkante meter grond te realiseren. Het petroleumbedrijf onderneemt stappen die telkens vruchten afwerpen. Zo is de ontmanteling van de eenheid waarmee een jaar geleden is begonnen op vandaag bijna voltooid. 
Na de definitieve ontmanteling wordt het tijd om zich te concentreren op de sanering van het terrein, zodat de raffinaderij van Santa Cruz volgens het geplande schema in 2030 enkel nog een herinnering zal zijn.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img