zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesEERSTE HOTEL IN HET ZUIDEN WERD 51 JAAR GELEDEN GEOPEND

EERSTE HOTEL IN HET ZUIDEN WERD 51 JAAR GELEDEN GEOPEND

Eenenvijftig jaar geleden werd Hotel Gran Tinerfe feestelijk geopend en was daardoor het eerste hotel in Playa de Las Américas. De toon werd gezet voor de stedelijke ontwikkeling waarin het toerisme moest openbloeien. Het startschot werd gegeven om van het zuiden een metropool te maken die de volgende decennia verder zou groeien tot een Europese zonnebestemming. De initiatiefnemer was de Catalaanse industrieel Rafael Puig Llivina en zijn zoon Santiago Puig Serratusell die in 1965 op het eiland aankwamen en besloten om dit woestijngebied om te toveren in een toeristisch vakantieoord.

De eerste appartementsgebouwen in het gebied waren reeds opgetrokken en hadden ronkende namen als Acapulco, Copacabana, Viña del Mar, de urbanisatie Bungamérica, Troya en Paraíso del Sol. Er was al een kleine stap gezet richting toerisme.

In 1968 werden de eerste en tweede fase van het Plan Especial de Ordenación Playa de Las Américas goedgekeurd in de gemeente Adeje, 

Zoektocht

De familie Puig probeerde investeerders aan te trekken om hotels met minimum vier sterren te bouwen. Dat deden ze om het gebied een meerwaarde te geven en om een selectiever bezoekersprofiel aan te trekken. De zoektocht wierp haar vruchten af en de bouw van Gran Tinerfe kon beginnen. Dit gebeurde door de inbreng van zakenman en hotelier Cándido Luis García Sanjuán, eigenaar van het emblematische hotel Tenerife Playa in Puerto de La Cruz, dat in het begin van de jaren 1960 reeds succesvol was bij Europese toeristen.

Om het hotel te realiseren verkocht de familie Puig de grond naast Playa del Bobo aan García Sanjuán voor 500 peseta’s – omgerekend 3,01 euro – per vierkante meter. Hoewel het ontwerp geen groot architectonisch hoogstandje was, was de grootte een symbool van moderniteit, waarop kunstenaar César Manrique er zijn stempel op naliet als ontwerper van de twee zwembaden. Het viersterrenhotel met 360 kamers opende zijn deuren in 1972. 

Enkele maanden na de opening werd het hotel bezocht door de toenmalige Prins en Prinses van Spanje, Juan Carlos en Sofia, vergezeld van hun drie kinderen, die vier dagen in het hotel verbleven.

Dit hotel was de magneet die Santiago Puig nodig had om nieuwe investeerders aan te trekken. Het duurde dan ook niet lang voordat de volgende twee hotels hun intrede deden: de Troya, in 1973, van de Barcelonese keten Hesperia, en de Europe, eind 1974, dankzij de investering van de Duitse zakenman Karl F. Gassmann en zijn zoon Axel.

Urbanisatie

Maar vooraleer het hotel Gran Tinerfe werd gebouwd moesten er ander katten gegeseld worden. Op de urbanisatie was er geen enkele voorziening van basisinfrastructuur; geen water, geen elektriciteit, geen riolering, geen telefoonleidingen, niets van dat alles was aanwezig. 

In juni 1966 werd de onderneming Playa de Las Américas S.A. opgericht en de werkzaamheden begonnen in een razend tempo.

De familie Puig heeft op eigen initiatief de waterleidingen aangelegd, twee stukken grond aan Telefónica en het elektriciteitsbedrijf Unelco geschonken voor de installatie van respectievelijk een elektriciteitscentrale en een onderstation en heeft zij deelgenomen aan de bouw van twee waterzuiveringsinstallaties. De initiatiefnemer plantte er ook 5.000 palmbomen die uit Elche werden geïmporteerd.

Gezien de precaire economische situatie van de gemeenten hebben vader en zoon Puig in de daaropvolgende 15 jaar alle noodzakelijke fronten aangepakt om de levensvatbaarheid van het project te garanderen. Naast de verkoop van percelen, het zoeken en overtuigen van projectontwikkelaars, zorgde Santiago Puig voor de watervoorziening, betaalde de straatverlichting, plantte groene zones aan, zorgde voor plaveien en legde straten aan. Hij zorgde ook voor de riolering en voor de pompstations. Daarvoor werd hij bijgestaan door landmeter José Luis González de Chaves.

Droom wordt werkelijkheid

Vandaag, 50 jaar na de opening van het eerste hotel, is Playa de Las Américas een van de belangrijkste Europese toeristische bestemmingen binnen Spanje. Deze realiteit was moeilijk voor te stellen toen Rafael Puig Llivina en zijn zoon Santiago voor het eerst op Tenerife aankwamen, nadat de directeur van een bank in Barcelona aan de Catalaanse industrieel had voorgesteld de mogelijkheid te onderzoeken om het zuiden van Tenerife voor toerisme te ontwikkelen.

Eerder hadden de bouwmeester Luis Díaz de Losada en de landeigenaar Antonio Domínguez Alfonso de Catalaanse bankier op de hoogte gebracht van hun voornemen om het hotelproject uit te voeren. Toen klonk dit: roekeloos en moedig, met heldhaftige inzet.

Foto’s: Hotel Gran Tinerfe 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

OVERAL TAXI’S

VEILIG VLIEGEN

DRIE KEER SPEKTAKEL