Hij is 34 jaar en de jongste herder van Teno Alto en bovendien de Benjamin van alle herders op Tenerife. Alexander López Rodríguez vreest dat hij deze titel nog lang zal dragen want opvolging, in de veehouderij en in de geitensector in het bijzonder, lijkt geen succes te zijn. Hij is pessimistisch over het voortbestaan van de herders op het eiland omdat het een zware job is, maar hij is tevreden doet het graag. Tweehonderd geiten hoeden, dagelijks melken en kaas maken geeft hem een voldaan gevoel.
Alexander volgde een landbouwopleiding in Tacoronte, waar hij woonde en voor het eerst werk vond in de wereld van snijbloemen. Op 22-jarige leeftijd besloot hij een leven te beginnen als schaapherder op de hoogvlakte van het Tenogebergte, waar zijn grootmoeder een huisje had. Vijf jaar lang runde hij de boerderij La Mulata en daarna werd hij eigenaar van de boerderij Naturteno, die hij reeds zeven jaar beheert. Naturteno wordt erkend als een van de beste kaasmakerijen van de Canarische Eilanden. Hij produceert een traditionele zachte kaas, een halfgerijpte rauwmelkse kaas – die de gouden medaille won in de wedstrijd van AgroCanarias – en een gerijpte kaas, die enkel op bestelling te krijgen is. De kazen kunnen aangeschaft worden op de boerderij zelf, op de zaterdagmarkt in Buenavista – in het kraam van Juana, Alexanders moeder – en in verschillende winkels in de gemeente.
Prijzen
Less is more, dacht Alexander en verkleinde de geitenkudde en daarmee ook de kaasproductie om de kwaliteit te verhogen met gedifferentieerde producten.
De ontwikkeling van extensieve veeteelt met traditionele begrazingsmethoden op het grote plateau van Teno Alto is een endogene hulpbron die als economische activiteit in deze regio in stand wordt gehouden door nauwelijks een paar geitenhoeders.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat Alexander, nauwelijks 25 jaar oud, in 2013 de Agrojovenprijs van de regering in ontvangst mocht nemen. Dit jaar werd hij uitgenodigd door de overheid om deel te nemen aan beurs Gastronomika in Donosti, waar hij samen met chef Juan Carlos Clemente een halfgerookte geroosterde kaas presenteerde en daarmee ook werd bekroond.
Innovatie
Alexander López herinnert zich met enthousiasme de redenen waarom hij de gerookte halfzure kaas heeft gekozen om zijn kaasmakerij op de Gastronomika te presenteren. Dit is een van de kazen die ons het meest vertegenwoordigt. De kaas wordt ongeveer 35 dagen gerookt en daarbij wordt gelet op de gaartijd en de vochtigheid om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Alexander innoveert graag en verraste twee jaar geleden iedereen door een kaas in een grot te laten rijpen. De Inquieto, zo noemde de kaas, heeft ruim twee maanden gerijpt en heeft een beschimmelde korst en is uiterst romig vanbinnen.
Dag en nacht vee laten grazen op de gronden van de boerderij is een luxe die moet worden gewaardeerd omwille van de uitstekende kwaliteit van het eindproduct en omdat het bijdraagt tot de instandhouding van de cultuur en de traditie in deze regio.
Kudde schapen
In tegenstelling tot andere economische sectoren heeft de coronapandemie zich in Teno Alto nauwelijks laten voelen. Tot grote voldoening wordt alle geproduceerde kaas vlot verkocht en geeft het coronavirus geen negatieve invoed. Minder content is hij met het uitblijven van neerslag. Het is voorbij half december en de regen blijft uit. Daardoor blijft de groene bloei uit en moet er bijgevoederd worden. Dat kost geld en daardoor wordt het product duurder.
Hij is nu ook in het bezit van een kudde Canarische schapen, om een pure kaas zonder mengsel te produceren, en deze op de markt te brengen onder de naam Cabra Norte.
Hard labeur
Alexander betreurt het dat hij niet meer tijd kan doorbrengen met zijn vele vrienden in het dorp. Schapen en geiten kennen geen vakantiedagen en weten niet wanneer het weekend is. Elke dag rijdt hij van Tacoronto naar Teno Alto – een rit die twintig minuten duurt – om elke dag opnieuw de geiten naar de weide te brengen, ze te melken en kaas te maken. ‘Dat doet hij met de glimlach, er gaat niets boven een eigen bedrijf en werken voor jezelf en dat elke dag op zo’n idyllische plek als Teno Alto’, dixit Alexander.
Alexander is herder en handelaar. De boerderij kan worden bezocht op een locatie waar de tijd bleef stilstaan en waar je de mooiste uitzichten hebt over zowel het zuiden als het noorden van Tenerife en op de eilanden La Gomera en La Palma. De lucht is puur en gezond, het klimaat soms kil en koud, maar vooral winderig. Daar hoedt Alexander eenzaam zijn kudde en produceert hij doordacht en slim aan zijn kazen.
Vrij vertaald naar het verhaal van Norberto Chiheb voor Diario de Aviso
Fotoheader: screenshot video © diariodeavisos.elespanol.com

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.