vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsEEN RECORD BOOTVLUCHTELINGEN
spot_img

EEN RECORD BOOTVLUCHTELINGEN

De Canarische Eilanden vormen de toegangspoort tot Europa voor hen die illegaal vanaf de Afrikaanse westkust vertrekken. Ze worden door mensensmokkelaars afgezet aan de voordeur, het laatste stapje moeten ze zelf zetten en varen dan op eigen kracht verder met aftandse pateras en cayucas tot ze worden opgemerkt door de kustwacht en veilig aan land worden gebracht. Meestal loopt dit goed af, soms is de afloop dramatisch.

Het probleem van bootvluchtelingen aan boord van gammele bootjes is dat ze vaak in zeer slechte omstandigheden reizen, zonder voldoende voedsel, water, medische zorg en onvoldoende beschermd tegen de natuurelementen. Bovendien zitten de boten vaak overvol en kunnen ze gemakkelijk zinken of kapseizen, waardoor de inzittenden verdrinken. 

Veel bootvluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar oorlog, geweld, armoede en politieke instabiliteit heersen, en veelal zijn ze gedwongen om te vluchten vanwege de onveilige situatie in hun thuisland. Het probleem wordt nog verergerd door de georganiseerde misdaad die betrokken is bij mensensmokkel, waardoor de bootvluchtelingen vaak worden blootgesteld aan geweld en uitbuiting.

Meer dan 1.000

Ze komen met honderden, wat zeg ik, met duizenden maken ze de oversteek vanaf Marokko, de Westelijke Sahara, Senegal, Guinee, Mali, Mauritanië, Ivoorkust en van nog dieper in Afrika. Deze mensen ondernemen de gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan in de hoop Europa te bereiken en een beter leven te vinden.

Bootvluchtelingen die aankomen op de Canarische Eilanden zijn een groeiend probleem voor Spanje en de Europese Unie. Na de coronacrisis is de migratiestroom uit Afrika terug aangezwollen. Gedurende de voorbije achtenveertig uur werd een piek genoteerd van 1.121 vluchtelingen, waaronder 200 minderjarigen. Hulpverleners hebben de vluchtelingen bijgestaan die in 16 verschillende boten op Lanzarote, Tenerife, Gran Canaria en El Hierro zijn aangekomen.

In 48 uur

Op zaterdag 9 september slaagden 469 mensen, waaronder twintig minderjarigen, erin om met zeven boten de oversteek te maken. Twee cayucas landden Tenerife, drie op El Hierro en twee pateras voeren naar Lanzarote. 
Op zondag 10 september werd het dagrecord van 2023 verbroken. In 24 uur kwamen er 634 bootvluchtelingen aan met negen boten, waaronder vier opblaasbare boten, op El Hierro, Gran Canaria en Tenerife.

Naar Tenerife

De opvangcentra op het kleinere El Hierro konden de massale toestroom van vluchtelingen niet aan. De Canarische regering heeft de rederij Naviera Armas ingeschakeld om de druk op El Hierro weg te nemen. 
Volgens een verklaring van de rederij zal het schip ‘Volcán de Taburiente’ vandaag 420 mensen overbrengen naar Tenerife om humanitaire redenen, zodat ze er kunnen worden opgevangen en geregistreerd. Aan boord zullen Rode Kruis-teams en medische middelen aanwezig zijn om elke migrant bij te staan.

Vermist

De NGO Caminando Fronteras meldde zaterdag dat een rubberboot, die 14 dagen geleden Tan-Tan (Marokko) verliet met 46 mensen aan boord, is vermist. Zeven opvarenden komen uit Banglasesh, 39 komen uit gebieden ten zuiden van de Westelijke Sahara. Volgens de niet-gouvernementele organisatie Caminando Fronteras zijn de families in Bangladesh wanhopig. De kennis over de Canarische route is schaars en daarom wordt gedacht dat de migranten misschien de Middellandse Zee-route gebruikten.

De NGO heeft melding gemaakt aan de Spaanse autoriteiten en aan de zoekteams, maar het heeft verder nog geen nieuws ontvangen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARISCHE VECHTSPORT

INWONERS VAN TENERIFE

BEDREIGDE VISSOORTEN

spot_img