donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsEEN OP VIJF INWONERS
SEB LEESON LEGAL GROUP

EEN OP VIJF INWONERS

Een op de vijf inwoners op de Canarische Eilanden is in het buitenland geboren, een merkwaardig feit dat loodrecht staat op hetgeen wij eerder beschreven als energietoerisme. Er bestaan dus twee soorten mensen die het Europese vasteland verlaten, om welk reden ook.

Zij die alles en iedereen hebben achterlaten en gelukkig zijn in een mild klimaat waar het bovendien goedkoper leven is, en zij die enkel de kachel en de centrale verwarming ontvluchten en tijdelijk een subtropisch klimaat opzoeken. Daarbij komen ook nog diegenen die het geluk zoeken en over het water aankomen.

Een rapport van het Fundación de las Cajas Ahorros (Funcas) laat weten dat 20,1% van de inwoners van de Canarische Archipel in een ander land is geboren. Een op de vijf inwoners op de Canarische Eilanden is in het buitenland geboren, zo blijkt uit de gegevens van een Spaanse vzw die de sociale activiteiten van de Spaanse Confederatie van Spaarbanken beheert en die een nationaal verslag heeft opgesteld ter gelegenheid van de Internationale Migrantendag.

Per regio

Het aantal in h.et buitenland geboren inwoners van Spanje bedroeg op 1 januari 2024 8.800.000 personen of 18,1% van de totale bevolking. Dat komt neer op bijna een op de zes. Meer dan de helft (56%) van de in het buitenland geborenen is tien of meer jaar geleden in het land aangekomen. Daarom kan een groot deel van de inwoners als geconsolideerd worden beschouwd. Het aandeel geïmmigreerde inwoners bedraagt bijna twee derde in La Rioja (64%), Galicië (62%) en Murcia (62%), en bereikt een nog hogere waarde in Melilla (74%) en Ceuta (72%).

De aanwezigheid van de immigrantenbevolking in Spanje verschilt sterk per gebied. De gemeenschappen met het hoogste percentage in het buitenland geborenen zijn de Balearen (24,7%), Madrid (20,3%), Catalonië (20,3%) en de Canarische Eilanden (20,1%). Aan de andere kant van het spectrum staan Extremadura (4,6%), Asturië (8,3%), Castilla y León (8,5%), Galicië (9,2%) en Cantabrië (9,7%).

Spectaculaire groei

In 2001 woonden er op de Canarische Eilanden 1.781.366 mensen op de eilanden, waarvan 107.930 buitenlanders (6,05%). In 2020 waren er dat 2.175.952 waarvan 292.542 (13,44%) buitenlanders. Vier jaar later is het aantal gestegen tot 22%.

Deels is de emigratie uit West-Afrika verantwoordelijk voor deze stijging, anderzijds ook de vlucht van Europeanen naar een beter klimaat.

Bootvluchtelingen

In de eerste dagen van 2024 zijn er 3.840 immigranten op de Canarische Eilanden aangekomen in acht pateras, cayucas en rubberbootjes. Dat is 285,9% meer dan in begin 2023.

Van 1 januari tot 15 december zijn er 56.852 mensen illegaal in Spanje aangekomen of 82% meer dan in dezelfde periode in 2022. De Noord-Afrikaanse enclaves Ceuta en Mililla hebben het hard te verduren gekregen, het aantal migranten dat over de grenshekken is gekropen, blijft toenemen.

Illegale migratie neemt af

Volgens gegevens die door het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gepubliceerd, kwam het overgrote deel van de 56.852 migranten die Spanje dit jaar illegaal binnenkwamen van over zee: 55.618 in boten of 50% meer dan in 2022.
Dit is een toename die ook is geconstateerd op de Canarische Eilanden. Er kwamen in 2023 39.910 personen aan in gammele bootjes. Dat is 15.4% meer dan in 2022. Nochtans is de Canarische migratieroute de gevaarlijkste ter wereld, een op vijf vluchtelingen laat het leven bij de tocht over de oceaan.


 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP