zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsECONOMISCHE DYNAMIEK BLIJFT AANWEZIG
spot_img

ECONOMISCHE DYNAMIEK BLIJFT AANWEZIG

De economische dynamiek op Tenerife is divers en wordt beïnvloed door verschillende sectoren, hoofdzakelijk door het toerisme. Het eiland zuigt jaarlijks ruim zes miljoen toeristen aan vanwege het subtropisch klimaat, de vele stranden, de wonderlijke natuur en en het aanbod van diverse recreatieve mogelijkheden.

Het toerisme stimuleert een breed scala aan bijbehorende industrieën, zoals de horeca, toeristische uitbatingen, vervoer en detailhandel. Hierdoor ontstaat er economische activiteit die banen genereert voor de lokale bevolking. Tegelijkertijd maakt de afhankelijkheid van het toerisme de economie op Tenerife kwetsbaar voor externe factoren, zoals economische recessies, pandemieën, natuurrampen of veranderingen in reisgewoonten.

Economisch rapport

Het Cabildo van Tenerife en de Kamer van Koophandel zijn het erover eens dat, ondanks de geregistreerde groei, het noodzakelijk is om blijvend te anticiperen op een minder expansief economisch scenario door beleid te implementeren dat investering en werkgelegenheid op het eiland blijvend stimuleert.

Een onlangs gepubliceerd economische rapport, dat is opgesteld door de onderzoeksdienst van de Kamer van Koophandel met de steun van het Cabildo de Tenerife, laat zien hoe de economische activiteit, ondanks een seizoensgebonden matiging ten opzichte van het eerste kwartaal 2023, de groei op jaarbasis heeft weten vast te houden, niettegenstaande het groeitempo iets is vertraagd.

Positieve dynamiek

Men is het erover eens dat een betere infrastructuur op het eiland de concurrentiekracht vergroot. Zo moeten er verbeteringen komen in de energiesector en in het waterplan. Ook de mobiliteit, met als prioriteit de optimalisering van zowel de havens als de luchthaven Tenerife Zuid, moet er dringend op verbeterd worden om de productiviteit van onze bedrijven te verbeteren en aldus de kwaliteit als toeristische bestemming op te krikken.

De positieve dynamiek in de economische sectoren, en in het bijzonder de primaire sector, is erop vooruitgegaan. De export van bananen van januari tot mei is met 11% gestegen en de industriële sector, waar 67.000 mensen zijn tewerkgesteld in 1.306 bedrijven doet het goed. 

Gegevens

De toeristische activiteit is een topper, temeer omdat het de gemiddelde groei van de Canarische Eilanden overtreft met 5,5 procent. In het tweede kwartaal 2023 reisden er bijna anderhalf miljoen toeristen naar Tenerife, dat is 7,2% meer dan in 2022, het opstartjaar na de coronapandemie. Tijdens de eerste helft van 2023 verwelkomde het eiland 3.212.296 toeristen, 14,9% meer dan in dezelfde periode van 2022.

Goede resultaten zijn te zien in de autoverkoop, die met 2% groeide ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 en met 20% in vergelijking met het tweede kwartaal in 2022. Van april tot juni van dit jaar werden er in totaal 6.423 personenauto’s geregistreerd, 124 meer dan begin van 2023 en 10.056 meer als we jaar-op-jaar vergelijken.

Werkloosheid daalt

De economie groeit, dat is te zien in de indicator van de sociale zekerheid. Het aantal  geregistreerde bedrijven steeg met 340 bedrijven meer toe dan een jaar geleden (+1,3%) en de prestaties van de economie komen overeen met die van de arbeidsmarkt op Tenerife. Op het einde van het tweede kwartaal anno 2023 werd een recordaantal aan banen genoteerd. Ruim 424.500 werknemers volgen de weg naar de werkvloer – dat is 6,9% meer is dan in het eerste kwartaal van het jaar en 5% meer als we het vergelijken met de periode van april tot juni 2022. Daardoor daalde de werkloosheid met 13.580 (-14,6%) eenheden, een cijfer dat op jaarbasis 5.300 minder werklozen projecteert (-6,3%).

Inflatie

De economische vooruitzichten voor de komende maanden zijn gematigd optimistisch, zoals blijkt uit de Business Confidence Indicator (BCI) op 0,8% wordt geschat. De progressieve rentestijgingen zullen de consumptiecapaciteit en het behoud van het groeitempo van de afgelopen twee jaar op de proef stellen. Er wordt echter een lagere inflatoire druk verwacht, vooral door de kerninflatie die langzaam blijft dalen.

Uiteindelijk ligt de uitdaging voor de toekomst in het behouden van een evenwicht tussen de toeristische expansie en de ontwikkeling van andere economische sectoren. Op deze manier wordt de veerkracht en duurzaamheid van de economie op langere termijn gewaarborgd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. beste Guy,
    geweldige info en nuttige artikels gelezen ,waar ik geen enkel idee overhad ,prachtig gedaan man
    doet zo verder het boeit mij steeds om te meer
    bedankt Guy hiervoor
    groeten Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

COSTA MAGALLANES

WAT ETEN WIJ?

spot_img