vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsECONOMIE OP TENERIFE
spot_img

ECONOMIE OP TENERIFE

De economie op Tenerife zal volgens de Kamer van Koophandel in 2024 met 1,5% groeien. Rekening houdend met het feit dat dit eerste schattingen zijn die kunnen variëren, zou de Canarische economie in 2023 als geheel in reële termen met 3,9% zijn gegroeid. De economie op Tenerife en op de Canarische Eilanden vertoonde bovendien een aanzienlijke dynamiek in het vierde kwartaal van 2023.

Volgens de eerste schattingen van het Canarische Instituut voor de Statistiek (INE) verbeterde de kwartaalgroei ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen tot 0,4% in het vierde kwartaal. Op jaarbasis groeide het bruto binnenlands product (bbp) in de laatste drie maanden van 2023 met 2,8%, acht tienden van een procent boven het nationale gemiddelde (2%).

Rekening houdend met het feit dat dit de eerste schattingen zijn en dat deze bij latere herzieningen kunnen afwijken, zou de Canarische economie in het jaar 2023 in reële termen met 3,9% zijn gegroeid, waarmee alle prognoses worden overtroffen, inclusief die van de Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife van drie maanden geleden, die uitging van 3,5%.

Groei in alle sectoren

Alle economische sectoren lieten een groei zien ten opzichte van het voorgaande jaar, aangevoerd door de dienstensector met een stijging van 3,2%, gevolgd door de industriële sector met 2,3%, de bouw met 1,2% en de primaire sector met 0,4%. Deze gegevens worden vooral gekenmerkt door de goede resultaten in het laatste deel van het jaar.

Als deze schattingen voor de Canarische Eilanden en voor Spanje als geheel worden bevestigd, zouden de Canarische Eilanden de nationale gemiddelde groei met 1,4% hebben overtroffen. Dit betekent dat de Canarische Eilanden in nominale termen de records van vóór de pandemie zullen overtreffen met een bbp van 54.240 miljoen euro, dit is 15% boven het cijfer anno 2019 met 47.183 miljoen euro.

Blijven groeien

Deze resultaten onderstrepen volgens Sesé het vermogen van de economie van de eilanden om te blijven groeien, ondanks de onzekerheden, dankzij de toeristische activiteit en de uitstralingseffecten daarvan op alle sectoren en de werkgelegenheid op de eilanden. Volgens de Encuesta de Población Activa (EPA) – Onderzoekbureau naar actieve bevolking – groeide de werkgelegenheid vorig jaar met 26.100 mensen tot 1.016.900 mensen, het hoogste cijfer ter wereld. Deze verbetering van de werkgelegenheid kon niet voorkomen dat het aantal werklozen steeg met 27.400 personen, wat het totaal op 196.400 brengt. Dit ten gevolge van de  voortdurende toename van de actieve bevolking, namelijk 1.213.200 personen op de volledige archipel.

Ondanks de vertraging

Er is sedert 11 kwartalen sprake van een economische groei op de eilanden. De jaar-op-jaargroei is 2,8%, als we onszelf vergelijken met de rest van Spanje in dezelfde periode. Daarmee zitten we boven het nationale gemiddelde dankzij het aanzwellende toerisme op de eilanden. Met het oog op de toekomst voorspelt de Kamer van Koophandel, in overeenstemming met de groeiprognoses van CaixaBank Research, dat de groei van het BBP in 2024 zal vertragen en in de buurt zal komen van het groeipercentage dat voor het land als geheel wordt verwacht, tot ongeveer 1,5%.

Ontwikkeling van de prijzen

Het rapport laat ook zien dat de prijzen sinds de piek in augustus 2022 minder snel zijn gestegen en in december 2023 bijna 3,8% bedroegen. Verwacht wordt dat de prijzen begin 2024 weer zullen stijgen, zoals blijkt uit de CPI van januari, die opliep tot 4%. Dit is het hoogste cijfer van het land, dat naar verwachting in de loop van het jaar zal matigen, waardoor de druk op de koopkracht zal verdwijnen.

Op dezelfde manier vertrouwt de Kamer van Koophandel van Santa Cruz erop dat de uitvoerende macht in staat zal zijn om het beheer van de Next Generation Funds in onze regio te stimuleren. Door een publiek-private samenwerking moeten we in staat zijn om deze fondsen te materialiseren die zo noodzakelijk zijn voor de transformatie van de Canarische economie. Het verbeteren van de uitvoeringsgraad van deze middelen kan een van de belangrijkste troeven zijn voor de groei van de Canarische regio.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WINKELEN OP TENERIFE

WEBCAM PLAYA DE SANTIAGO

spot_img