dinsdag, februari 20, 2024
HomeBlogWeetjesE-COMMERCE OP TENERIFE
spot_img

E-COMMERCE OP TENERIFE

Er zijn een aantal zaken die je uit elkaar moet houden; enerzijds zijn de Canarische Eilanden twee provincies van Spanje, anderzijds is de archipel een Spaans overzees gebied.
Dat impliceert dat de wetgeving enigszins verschilt van de Spaanse wetgeving want in een gebied dat 1.500 kilometer van het vasteland en midden in de oceaan ligt zijn er andere noodwendigheden en wordt er anders geleefd.

Zo ontstond bijvoorbeeld de Canarische korting voor residenten die zich willen verplaatsen binnen Spanje. De wetten die gelden op de Canarische eilanden en verschijnen in het Canarisch Staatsblad, B.O.C. (Boletín Oficial de Canarias) wijken veelal af van de teksten die in het Spaanse wetboek verschijnen en te lezen zijn in het B.O.E. (Boletín Oficial del Estado).
In het B.O.C. verschijnen afgietsels van het B.O.E., dit zijn gelijkaardige maar aangepaste wetteksten, die verschillen naar de normen en noodzakelijkheden die van toepassing zijn op het leven op een subtropische eilandengroep. Dit is de geografisch-politieke situatie.

Er is ook nog een douanewet die de import en export van en naar de archipel moe(s)t beschermen. Te lang om dit hier uit te leggen; het kwam erop neer dat je tot in 2016 een flinke som aan douanerechten of importkosten moest betalen om goederen naar het eiland te brengen. Dit omdat de Canarische Eilanden geen deel uitmaken van de Europese Douane Unie.

Tot 150 euro

Door technologische veranderingen kopen wij gemakkelijker via het internet en dat woog op de geldbeugel van de Canarische resident. Eenzelfde product kostte duurder dan dezelfde aankoop verricht op het Spaanse vasteland. Alle producten die duurder waren dan 22 euro werden extra belast.
Minister van Financiën van de Canarische Eilanden, Rosa Dávila, heeft begin 2017 met één pennentrek het basisbedrag van € 22,00 opgetrokken naar € 150,00. Alle aankopen via het internet van producten minder dan € 150,00 zijn vanaf dit moment niet meer onderhavig aan de verplichtingen van het DUA (Documento Único Administrativo).

Canarische wet

Daardoor wordt de problematiek van de uiteindelijke aankoopprijs vermeden en weet een internetklant onmiddellijk wat hij of zij voor een pakje zal moeten betalen. Op deze manier worden 3.000.000 zendingen per jaar vrijgesteld van dure douanerechten.
De wijzigingen worden opgenomen in het decreet 268/2011 van de wet op Gestión de los Tributos del REF en verscheen in het Boletín Oficial de Canarias (B.O.C.).

Alle sectoren zijn betrokken

Dávila benadrukte de bereidheid om samen te werken met alle betrokken e-commerces op de Canarische Eilanden. Iedereen is zich ervan bewust dat online shoppen complex en duur was door de wettelijke beperkingen die voortvloeiden uit het unieke fiscale karakter van de eilanden. Dit is nu een poosje verleden tijd, enkel voor kleine zendingen.

Dit is geen eenzijdige politieke beslissing. Bij het in stand komen van deze tegemoetkoming hebben alle betrokken partijen deelgenomen: consumentenorganisaties, douanediensten, Correos, de transportsector, experts in fiscaal recht en vertegenwoordigers van de centrale overheid zaten aan tafel bij de voorafgaande debatten.

Op een eiland wonen of verblijven hoeft niet altijd een nadeel te zijn.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

VISSERSDORPJE OP TENERIFE

LEVEN OP TENERIFE

spot_img