maandag, juli 22, 2024
HomeBlogCultuurDWERGEN VAN LA PALMA
SEB LEESON LEGAL GROUP

DWERGEN VAN LA PALMA

Dwergen van La Palma spelen een belangrijk gegeven in de Fiestas de la Bajada de la Virgen de las Nieves die net zijn uitgeroepen tot Erfgoed van Cultureel Belang. Deze verklaring komt één jaar voor de viering die de laatste maal, in 2020 werd onderbroken vanwege de pandemie. De muziek waarop deze gekke mannetjes dansen was eertijds te horen als klokkenmelodie van de carillon op de toren van Ten Bel.

In 2020 werd de viering van La Bajada de la Virgen de Las Nieves in La Palma onderbroken door de coronapandemie en ondanks pogingen om de feesten te hernemen in 2021 werd er uiteindelijk besloten om te wachten tot in 2025. De gezondheidsregels en de beperkingen in verband met het COVID-19-virus waren nefast voor de editie 2020. Nu krijgen de inwoners van La Palma goed nieuws: hun festiviteiten, met meer dan 300 jaar geschiedenis, zijn nu officieel uitgeroepen tot Erfgoed van Cultureel Belang.

Bien de Interés Cultural

Het Staatsblad/Staatscourant van de Canarische Eilanden, het Boletín Oficial de Canarias (BOC) heeft op maandag 4 maart 2024 het decreet gepubliceerd dat hen toevoegt tot het Bien de Interés Cultural, in de categorie sociaal gebruik, rituelen en feestelijke evenementen.

Dit proces begon in mei 2021, toen de raad van Santa Cruz de La Palma in een gewone plenaire vergadering ermee instemde om de procedure te starten tot de verklaring Immaterieel Goed van Cultureel Belang. Op 6 februari 2024 gaf het hoofd van de Dienst Cultureel Erfgoed van het Directoraat-Generaal voor Cultuur en Cultureel Erfgoed een certificaat af waarin werd bevestigd dat het bovengenoemde dossier niet was vervallen.

Het feest waar reikhalzend naar wordt uitgekeken

De Bajada de la Virgen de las Nieves is een evenement met een breed scala aan theatrale, dans- en andere votieve uitingen. Het is een zeer participatief festival dat het meest relevante en representatieve symbool is van de identiteit van de bevolking van La Palma. De traditie startte in 1680 en de festiviteiten gaan elke vijf jaar door. Het is een van de meest complete levende getuigenissen van de barokke festiviteiten.

De viering bestaat uit het overbrengen van het beeld van Nuestra Señora de las Nieves, beschermheilige van het eiland, van haar kluizenaarshut in het midden van het eiland naar Santa Cruz de La Palma. Het feest bestaat uit vier delen: het Protocol van Ontvangst van de beeltenis dat plaatsvindt voordat de overdracht plaatsvindt, de Triomfantelijke Intocht van de Virgen de las Nieves in Santa Cruz de La Palma, de religieuze diensten en liturgie en ten slotte de Opgang of Terugkeer van de beeltenis van Nivar naar haar heiligdom.

Wat hebben de klokkentoren van Ten Bel en de dwergendans uit La Palma gemeen?

La Danza de los Enanos de La Palma of de Dans van de Dwergen uit La Palma is een van de belangrijkste acts gedurende de festiviteiten van La Bajada de la Virgen de las Nieves in Santa Cruz de La Palma. Elke vijf jaar lopen de komieke dwergen door de straten van de hoofdstad van la isla verde.

Een traditie die in 1905 begon als weer een teken van dankbaarheid aan de beschermheilige van het eiland. Deze dans wordt uitgevoerd door 24 mannen in hetzelfde kostuum op het ritme van een polka. De muziek waarop deze gekke mannetjes dansen was eertijds te horen als klokkenmelodie van de carillon op de toren van Ten Bel.

Luister eens? Als je oud genoeg bent krijg je waarschijnlijk een flashback of een déjà-vugevoel.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

‘S LANDS WIJS

KAMER NUMMER 100

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP