zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsDUURZAAM WONEN OP TENERIFE
spot_img

DUURZAAM WONEN OP TENERIFE

Duurzaam wonen op Tenerife is een criterium dat uiterst belangrijk wordt als we de toekomst moeten vrijwaren van ongemakken. De bestuurlijke overheid op Tenerife overweegt een revolutionaire aanpak om de toenemende druk op de woningmarkt tegen te gaan.

Rosa Dávila, voorzitter van de eilandregering – het Cabildo van Tenerife – licht toe dat het eiland haar natuurlijke grenzen heeft bereikt. De introductie van een heffing voor toegang tot natuurgebieden en een evenwichtige aanpak van de huurmarkt zijn cruciale stappen naar een duurzame toekomst.

Stabilisatie

Begin april 2024 stemde de gemeenteraad van Adeje in met een verzoek aan de Canarische regering om Adeje uit te roepen tot een gebied met een gespannen woningmarkt. Dit initiatief, dat reeds werd ondernomen door de gemeenten La Orotava en Granadilla, streeft ernaar een evenwicht te brengen in de huurprijzen en belastingvoordelen te introduceren voor woningeigenaren. Deze maatregelen, die gericht zijn op het stabiliseren van de huurmarkt, roepen vragen op over hun grondslag en implementatie. Dat schreven wij eerder in ons artikel VAKANTIEVERHUUR EN DE TOEKOMST.

Adeje

De onderliggende gedachte achter deze nieuwe wetgeving is de opmerkelijke en gestage stijging van de gemiddelde huurkosten. De regering streeft ernaar de woningmarkt te stabiliseren door gemeenten de mogelijkheid te bieden gebieden met een ontoereikend woningaanbod aan te wijzen. Dit rechtvaardigt het aanmerken van bepaalde gemeenten als stresszones, gebaseerd op criteria zoals huur- en basislevenskosten die meer dan 30% van het gemiddelde huishoudinkomen bedragen.

In Adeje, waar het besluit om de gemeente tot een stresszone te verklaren gunstig werd ontvangen, is het nu aan de Canarische regering om de huurmarkt te evalueren en richtlijnen vast te stellen voor maximale huurprijzen. Dit initiatief, gericht op een meer rechtvaardige en toegankelijke woningmarkt, bevat een reeks uitdagingen en overwegingen.

Evenwichtige toekomst

Een kritiek aspect van deze aanpak is de ontwikkeling van een referentieprijsindex voor huurwoningen. Hoewel gemeenten tot stresszones kunnen worden verklaard, blijft het aan de eigenaar om te beslissen of hij gebruik wil maken van de fiscale voordelen die bij de index horen. Dit roept vragen op over de effectiviteit en vrijwilligheid van deze maatregel.

Tenerife staat voor een keerpunt in de benadering van haar woning- en natuurbeschermingsbeleid. Het invoeren van toegangsheffingen voor natuurgebieden en het aanpakken van de gespannen woningmarkt zijn stappen naar een duurzamere toekomst. Het succes van deze maatregelen hangt af van de samenwerking tussen overheid, eigenaren en de gemeenschap, met als doel de levenskwaliteit op het eiland te verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties te behouden.
Duurzaam wonen op Tenerife wordt het prikpunt nummer één om garanties te krijgen in de toekomst.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img