De paasvakantie begint elk jaar op de donderdag voor Pasen en dit jaar mogen we coronabeperkingen gedurende de paasperiode grotendeels laten vallen, en op 20 april vallen alle mondmaskers af, wat uiteraard goed nieuws is en goede vooruitzichten geeft aan de toeristische sector. Minder leuk is de oorlog in Oost-Europa, die de oorzaak is van een enorme stijging van de brandstofprijzen.
De benzineprijs zal met Pasen de hoogste ooit zijn, ondanks de korting van 20 cent per liter die vanaf 1 april wordt gegeven. De prijzen van diesel en benzine aan de pomp stijgen tot bijna anderhalve euro per liter. Het voorbije jaar stegen de brandstofprijzen met 50 eurocent, ongezien. Gelukkig is er een korting van 20 cent per liter die door de overheid wordt gesubsidieerd en waardoor het tanken enigszins betaalbaar wordt gehouden. Al deze prijsstijgingen zullen gevolgen hebben voor transporten over land en zee en in de lucht. Alle economische sectoren worden getroffen door de inflatie en daardoor wordt de consument geconfronteerd met duurdere prijzen, wat storend is voor een bloei van de toeristische sector.
Alles duurder
Beroepsorganisaties ramen een daling van de toeristische boekingen op 7%, een cijfer dat de rentabiliteit van de toeristische ondernemingen in gevaar zal brengen. Ondernemingen zeggen dat zij gemiddeld slechts 26% van de kostenstijgingen zullen kunnen doorrekenen. De rest moet bijgepast worden door Jan Modaal en Mieke Verbaal en dat komt niet zo goed uit na een twee jaar durende coronapandemie waarin een omzetverlies werd geleden van 54%. Daar bovenop komt de inflatie die de elektriciteits- en loonkosten doet stijgen. Dit alles betekent dat op vakantie gaan met Pasen duurder is dan ooit tevoren.
Men maakt zich nu reeds zorgen over de gevolgen hiervan voor de aankomende zomer, vooral gezien vanuit de geldbeugel van de consument.
Voordeel
Tenerife kan profiteren van de afgelegen ligging en van de gezondheids- en rechtszekerheid die de bestemming biedt en toch moet de marketingstrategie van concurrerende landen zoals Turkije en Egypte handelen in de gaten worden gehouden. De situatie is er geen om moedeloos van te worden; het aantal aankomsten vanuit het buitenland ligt volgens de prognoses slechts 13% onder de cijfers voor Pasen in 2019, terwijl het aantal binnenlandse vliegreizen slechts 1% lager ligt als vóór de pandemie. Aannemelijk.
Bezettingsgraad
Luchthavenuitbater Aena verwacht 12.516 vluchten uit te voeren gedurende deze paasperiode, wat 1,5% meer is dan in 2019, het jaar vóór de pandemie, toen werden er 12.335 vluchten uitgevoerd, waaronder 6.923 binnenlandse vluchten en 5.593 internationale verbindingen. In 2021, in volle coronaperiode, werden er slechts 5.031 vluchten uitgevoerd.
Werkgeversorganisatie Ashotel geeft aan dat er voor deze vakantieperiode een gemiddelde bezettingsgraad van 77,99% is. Dit cijfer is slechts vier procent lager dan hetzelfde gemiddelde voor de paasperiode in 2019, het referentiejaar vóór de pandemie.
Dankzij de reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk aankomen wordt de markt gestabiliseerd. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Jet2, die een verhoogd aanbod van vliegtuigstoelen en vluchten aanbied doordat de maatregelen tegen het COVID-virus in het UK zijn verlaagd en de verplichte quarantaines bij terugkeer werden afgeschaft.
Opnieuw recordcijfers
Het lijdt geen twijfel dat de paasperiode de herstelweek van het toerisme zal worden. Niet alleen omdat de komst van toeristen vergelijkbaar zal zijn met die van de periode vóór de pandemie, maar ook omdat een aanvang zal worden gemaakt met het herstel van een activiteit waarvan niet alleen de luchtvaartmaatschappijen en de hotelbedrijven zullen profiteren, maar ook de kleinhandel en zelfstandige uitbatingen. Er is nog een laatste zetje nodig om de cijfers van 2019 te evenaren. De zomer, nu zonder beperkende maatregelen en vermoedelijk zonder maskers en hopelijk zonder nieuwe coronagolven, moet dienen als stimulans om de volgende winter, het hoogseizoen van de archipel, weer op gang te brengen en het jaar af te sluiten, opnieuw met recordcijfers.